Modalitatea de desfășurare a tragerilor loto 6 din 49, loto 5 din 40, joker și noroc ale Loteriei Române
Am citit pe grupul de facebook despre loto (daca doriți să vă inscrieți o puteți face aici inscriere) care aparține portalului nostru, foarte multe comentarii referitoare despre modul în care sunt extrase bilele câștigatoare de la loto și noroc și mai ales multe insinuări privind faptul că s-ar măslui acordarea premiilor. Pentru jucătorii la loto și mai ales pentru persoanele care au dubii privind corectitudinea tragerilor loto, ne-am documentat privind procedurile de extragere a bilelor ce conțin numerele câștigătoare. Aceste informatii se regăsesc pe site-ul Loteriei Române și sună cam așa:
"Operaţiunile de tragere se efectuează sub supravegherea şi conducerea Comisiei de tragere formată din: reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sportului, Biroului Român de Metrologie Legală, Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi ai C.N.L.R.
Tragerile se desfasoara in spatii adecvate si sunt televizate. Atributiile comisiei sunt reglementate prin Normele privind organizarea si desfasurarea tragerilor.
Inainte de inceperea tragerilor, se efectueaza probele premergatoare : operatiunea de cantarire a bilelor, comisia de tragere verifica integritatea si functionarea urnei, dar si faptul ca in urna nu exista bile.
Pentru extragerile jocurilor tip LOTO se folosesc seturile de bile furnizate de producatorul urnelor. Bilele sunt confectionate din polimeri sintetici cu structura solida si nu contin cipuri. Acestea sunt multicolore, fiecare decada fiind diferit colorata pentru a conferi un aspect placut din punct de vedere estetic si pentru a se putea verifica cu usurinta numarul de bile introdus in urna.
Bilele sunt numerotate pe exterior, in functie de formula fiecarui joc (de ex. pentru jocul LOTO 6 din 49 se folosesc bile numerotate de la 1 la 49), pentru ca dupa extragere, fiecare bila cade intr-un tub transparent si poate fi prezentata camerelor de luat vederi si Comisiei de tragere. Seturile de bile sunt insotite de certificate emise de producator in care este consemnata greutatea fiecarei bile si abaterile de greutate admise. Astfel, bilele cu care se efectueaza tragerile au o greutate strict controlata, diferenta de greutate fiind de cca. a zecea parte dintr-un gram. Dupa cantarire, comisia de tragere asista la introducerea acestora in mecanismul de incarcare al urnei, verificand ca numarul acestora sa fie in conformitate cu formula de joc a tragerii.
In prezent, tragerile se efectueaza cu urne produse de Akanis Tehnologies WINTV (fost EDITEC – Franta), una dintre cele mai prestigioase firme specializate in acest domeniu de activitate. Urnele utilizate sunt silentioase, cu un inalt grad de securitate, flexibilitate si usurinta in operare.
Amestecarea bilelor se efectueaza cu ajutorul unor turbine de aer, oferind o siguranta totala a amestecului acestora. Incinta de amestecare este transparentă pentru ca întregul proces de introducere, amestecare şi extragere a bilelor să fie perfect vizibil, asigurand astfel transparenţa totala a tragerilor. Regimul de lucru al urnelor este automat, tragerile sunt comandate de la distanţă, prin folosirea unei telecomenzi prin care se declanşează secvenţele necesare efectuării extragerilor
Urnele sunt insotite de certificate de aprobare conform normelor europene, de certificate de calitate şi de garantie prin care se atesta faptul ca sunt garantate trageri aleatorii in care bilele sunt perfect amestecate, iar factorul uman nu poate sa influenteze tragerea. De asemenea precizam ca urnele nu au sistem de recunoastere a bilelor (ARS).
Pe parcursul desfasurarii tragerii, fiecare membru al comisiei consemneaza in procesul verbal numerele extrase, in ordinea aparitiei acestora.
La final, procesele verbale ce contin rezultatele oficiale ale tragerii vor fi sigilate intr-un plic de catre presedintele comisiei si se va semna de catre toti membrii prezenti ai comisiei de tragere.
Pe baza rezultatelor oficiale consemnate in procesele verbale, sub supravegherea comisiei de omologare, se efectueaza trierea automata a tuturor variantelor jucate pentru tragerea respectiva, in vederea stabilirii variantelor castigatoare.