Presiunea corecta in pneuri
Daca doriti ca sa reduceti costurile de utilizare si sa mariti durata de folosinta a anvelopelor dumneavoastra va trebui sa mentineti presiunea din anvelope la valoarea corecta caci daca de exemplu presiunea este prea scazuta pneurile se supraincalzesc iar riscul exploziei este foarte ridicat. De asemenea banda de rulare a preului se va uza mult mai repede pe partiele laterale iar consumul de carburant va creste. Daca in schimb presiunea este prea mare anvelopa se va uza mult mai repede pe mijloc si devine vulnerabila la denivelarile de pe drum.
Fiecare producator auto selecteaza, testeaza si aproba anvelope diferite pentru fiecare model, in functie de greutatea, marimea, performantele masinii. Capacitatea de incarcare si indicii de viteza sunt foarte importante in selectarea anvelopelor si determina presiunea corespunzatoare. Presiunea recomandata este indicata pe interiorul clapetei rezervorului de combustibil, pe banda interioara a usii din partea soferului, in manualul de utilizare, si, uneori, in compartimentul motorului.
Trebuie sa stii ca exista doua valori de presiune recomandate: una pentru cazul in care masina este incarcata la greutatea maxima sau pe autostrada si alta pentru calatoriile cu incarcarea la greutatea normala.
Presiunea in anvelope se verifica atunci cand acestea sunt reci. Daca de exemplu te opresti pe autostrada si pneurile nu sunt reci, se adauga 0,3 bar la presiunea recomandata. In acest caz mai verifica odata presiunea cand pneurile sunt reci. Se va verifica presiunea cam o data pe luna si in cazul in care exista schimbari bruste de temperatura.
Anvelopele pierd in mod natural presiunea (aproximativ 0,06 bari pe luna). Cauze care pot conduce la accelerarea pierderii presiunii sunt : spargerea accidentala, valva care trebuie schimbata la fiecare inlocuire a anvelopei, capacelul valvei esential pentru a garanta etanseitatea, janta care trebuie curatata la fiecare montare a anvelopei.