Pregatirea si intretinerea masinii pe timpul iernii

 

Pregatirea masinii pentru iarna

 

Vremea rece din timpul iernii poate cauza destul de multe probleme soferilor, daca acestia nu pregatesc autovehicolul cum trebuie pentru conditiile deosebite ale anotimpului rece. Pentru a face fata acestor conditii potrivnice iata cateva sfaturi in pregatirea autovehiculului.

Masina in perioada de iarna trebuie sa fie pregatita pentru trafic ingreunat din cauza zapezii

Montati anvelope de iarna pe toate cele patru roti

Pentru maximum de siguranta si control asupra masinii in conditii de vreme rece, montati anvelope Cold Weather pe toate cele patru roti. Pentru a imbunatati performanta in timpul deplasarii, multi monteaza anvelope de iarna doar pe puntea din fata. In timp ce acest lucru este tentant, nu va oferi un optim de aderenta, performata sau nivel de securitate.

  • Montarea anvelopelor de iarna pentru puntea fata poate reduce aderenta spate. Puteti, de asemenea, sa riscati deraparea vehiculului (pentru tractiune pe spate) sau atunci cand incepeti virarea (tractiune pe fata sau spate).
  • Montarea a doar doua anvelope de iarna pe puntea din spate creste riscul de a conduce drept inainte atunci cand incercati sa luati o curba.

Umflarea anvelopelor iarna

Cand se raceste vremea, scade presiunea in anvelope. Daca o anvelopa este umflata la 2 bari la 20C, de exemplu, presiunea poate fi de numai 1,8 bar la 0C. In cazul in care presiunea in anvelope este scazuta, atunci cand le va verifica in vreme rece, reumflati-le conform recomandarilor producatorilor de autovehicule. Sfatul nostru:

  • cand setati presiunile pentru anvelopele reci (temperatura anvelopelor la temperatura mediului exterior), setati-le la presiunile recomandate de catre constructorii auto.
  • daca setati presiunile intr-un garaj sau atelier cu o temperatura mai calda, se adauga 0,2 bar la presiunile recomandate de constructorii auto. Acest lucru va asigura ca veti compensa pentru temperatura rece si va functiona la presiunile corecte.

Intretinerea masinii pe timp de iarna

Cel mai bun moment pentru a va pregati vehiculul pentru lunile reci de iarna ce urmeaza este atunci cand iarna bate la usa. Daca ati condus vreodata in conditii de zapada, gheata, pietris marunt si sare pe drum, insemna ca stiti ce efect au asupra masinii dumneavoastra. Zgarieturile mici duc la rugina, sistemul de incalzire primeste o sarcina pentru care nu este, probabil, pregatit si parbrizul trebuie sa se ocupe cu socul termic al unui exterior inghetat si stresul unui interior foarte cald.

  • Temperaturile scazute pot duce la descarcarea bateriei de aceea verificati starea bateriei frecvent;
  • Uleiul la temperaturi scazute are tendinta de a se ingrosa de aceea verificati ca uleiul din motor sa fie potrivit pentru masina dumneavoastra, precum si pentru conditii de iarna
  • Spalati-va masina in mod regulat pentru a proteja sasiul, caroseria si anvelopele de la coroziune datorita sarii de pe drumuri.
  • Este periculos sa conduceti vehicule in timpul iernii cu frane prost intretinute de aceea verificatile cat mai des.
  • Verificati luminile caci iarna zilele sunt mai scurte iar necesitatea luminarii este mai mare.

Securitatea parbrizului

Un mic impact in parbriz se poate, in conditii meteorologice extreme, transforma intr-o fisura majora. Deci reparati-va parbrizul oricand aveti posibilitatea inainte de venirea iernii.  Verificati lamele stergatoarelor de parbriz astfel incat sa va asigurati vizibilitatea optima pentru a conduce in siguranta.  Daca este posibil, acoperiti parbrizul in timpul lunilor de iarna pe interior si exterior (un sfat bun este sa folositi hartie de ziar).

Lichid de spalare pentru parpriz pe timp de iarna

 

Daca ati condus vreodata la scurt timp dupa ce un utilaj cu material anti-derapant a trecut pentru a topi zapada si gheata, veti sti cat de important este sa aveti lichid de spalare de iarna. Asigurati-va ca recipientul cu lichid de spalare a parbrizului este plin si in stare buna de functionare. Parbrizele pot albi foarte repede din cauza sarii aruncate pe ele. Un sfat bun aici este acela de a nu dilua lichid de parbriz cu apa, fiindca poate ingheta la temperaturile din timpul iernii aspre.

Cand ar trebui utilizate lanturile de zapada

Lanturile antiderapante ar trebui sa fie utilizate pe zapada tasata. Daca calatoriti catre anumite statiuni de schi, de exemplu, sunteti obligat sa echipati anvelopele cu lanturi de zapada (verificati inainte de a calatori).

Daca nu detineti un set, comerciantii vor fi bucurosi sa va sfatuiasca in legatura cu lanturile de zapada cele mai potrivite pentru vehiculul si dimensiunea anvelopei dumneavoastra. Ideal, o data montate, cel mai mare numar de lanturi ar trebui sa existe peste partea de contact a anvelopei. Ar trebui sa existe, in medie, un minim de 12 lanturi ce acopera anvelopa. Inainte de calatoria dumneavoastra, gasiti-va timp pentru a invata cum se potrivesc si cum se scot lanturile mai usor. Nu e nicio distractie montarea acestora intr-un viscol sub zero grade, cu degetele inghetate, la jumatatea drumului pe un drum de munte abrupt. Cateva ore de pregatire vor accelera aceasta operatiune considerabil.

Accesorii de iarna recomandate a le avea in masina

- Racleta pentru curatarea geamurilor de gheata, zapada intarita. (exista si sprayuri care fac acelasi lucru).
- Perie sau matura pentru curatarea zapezii de pe masina.
- Lopata pentru zapada (exista lopeti care se pliaza si nu va vor ocupa mult loc in portbagaj).
- Lanturi antiderapante, nelipsite atunci cand plecati la drum lung.
- Cablu de tractare, care poate fi foarte util in cazul in care ramaneti inzapezit.

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!