Februarie 26, 2020

Legislatie si educatie rutiera

Presiunea corecta in pneuri

 

Presiunea corecta in pneuri

 

Daca doriti ca sa reduceti costurile de utilizare si sa mariti durata de folosinta a anvelopelor dumneavoastra va trebui sa mentineti presiunea din anvelope la valoarea corecta caci daca de exemplu presiunea este prea scazuta pneurile se supraincalzesc iar riscul exploziei este foarte ridicat. De asemenea banda de rulare a preului se va uza mult mai repede pe partiele laterale iar consumul de carburant va creste. Daca in schimb presiunea este prea mare anvelopa se va uza mult mai repede pe mijloc si devine vulnerabila la denivelarile de pe drum.

Fiecare producator auto selecteaza, testeaza si aproba anvelope diferite pentru fiecare model, in functie de greutatea, marimea, performantele masinii. Capacitatea de incarcare si indicii de viteza sunt foarte importante in selectarea anvelopelor si determina presiunea corespunzatoare. Presiunea recomandata este indicata pe interiorul clapetei rezervorului de combustibil, pe banda interioara a usii din partea soferului, in manualul de utilizare, si, uneori, in compartimentul motorului.

presiune-pneuri

Trebuie sa stii ca exista doua valori de presiune recomandate: una pentru cazul in care masina este incarcata la greutatea maxima sau pe autostrada si alta pentru calatoriile cu incarcarea la greutatea normala.

Presiunea in anvelope se verifica atunci cand acestea sunt reci. Daca de exemplu te opresti pe autostrada si pneurile nu sunt reci, se adauga 0,3 bar la presiunea recomandata. In acest caz mai verifica odata presiunea cand pneurile sunt reci.  Se va verifica presiunea cam o data pe luna si in cazul in care exista schimbari bruste de temperatura.

Anvelopele pierd in mod natural presiunea (aproximativ 0,06 bari pe luna). Cauze care pot conduce la accelerarea pierderii presiunii sunt :  spargerea accidentala, valva care trebuie schimbata la fiecare inlocuire a anvelopei,  capacelul valvei esential pentru a garanta etanseitatea,  janta care trebuie curatata la fiecare montare a anvelopei.

Actele de care avem nevoie pentru a preschimba carnetul de conducere emis in alte state

Actele de care avem nevoie pentru a preschimba carnetul de conducere emis in alte state

Pentru a va schimba carnetul de conducere care a fost emis in afara Romaniei aveti nevoie de urmatoarele acte:

1. Cerere de preschimbare a permisului din care sa rezulte explicit, pentru ce categorii / subcategorii corespondente celor romanesti, se solicita preschimbarea.

2. Permisul de conducere strain, in original si copie, precum si traducerea legalizata in limba romana a acestuia.

carnet-de-conducere

3. Documentul de identitate al solicitantului in original si copie, respectiv; pasaportul si permisul de sedere temporara sau, dupa caz permisul de sedere permanenta, in Romania, in cazul cetatenilor straini.

4. Pasaportul, cartea de identitate provizorie. buletinul sau cartea de identitate, in cazul cetatenilor romani.

5. Fisa detinatorului de permis, completata prin dactilografiere, care sa aiba atasata in spatiul special destinat o fotografie color 3x4 cm sau 4x5 cm, de data recenta semnata de solicitant cu pix de culoare neagra in spatiul special destinat.

6. Fisa medicala completata de o unitate de asistenta medicala ambulatorie de specialitate incheiata cu concluzia "apt conducator auto", cu precizarea categoriei / categoriilor pentru care solicitantul este apt de a conduce autovehicule, precum si a eventualelor restrictii medicale ce vor fi mentionate in pemisul de conduces preschimbat.fisa are valabililate un an de zile de la data eliberarii.

7. Certificatul de cazier judiciar solicitat pentru motivul preschimbare permis de conducere. Din cuprinsul acestui document nu trebuie sa rezulte vreo mentiune referioare la condamnare prin hotarare judecatoreasca ramasa defintiva pentru infractiunile nominalizate in art. 24 alin.2din OUG nr 195/2002, privind circulatia pe drumurile publice, astfel cum a fost aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.49/2006 si oug nr.63/2006 respectiv: infractiuni la regimul circulatiei pe drumurile publice; omor; lovire ori vatamare cauzatoare de moarte: vatamare corporala grava; furtul unui autovehicul cu exceptia cazurilor cand a intervenit una din situatiile prevazute la art.116 alin.l. respectiv: au trecut 6 luni de la data expirarii pedepsei amenzii sau a pedepsei in regim de privare de libertate ori la locul de munca; a trecut un an de la data gratierii pedepsei sau a ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei ori suspendarii executari pedepsei sub supraveghere; a intervenit amnistia; interzicerea dreptului de a exrcita profesia sau ocupatia de conducator de autovehicule a expirat sau a fost revocata.

8. Declaratia notariala pe propria raspundere a solicitantului din care sa rezulte ca permisul de conducere depus la preschimbare este autentic, ca titularul acestuia nu mai poseda alt permis de conducere national romanesc ori strain ori un duplicat al acestuia ca nu a declarat pierderea sau furtul acestuia la organele emitente sau la alte autoritati, precum si faptul ca nu i sa anulat sau suspendat dreptul de a conduce.

9. Dovada achitarii taxelor, prevazute de lege aferente preschimbarii permisului de conducere. Persoanele care, nu se pot prezenta personal la serviciile publice comunitare, pot depune cererile prin mandatar cu procura speciala, autennficata in tara de notarul public sau in strainatate, de misiunile diplomatice sau oficile consuare ale Romaniei prezentand si celelalte documente enumerate mai sus

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul de unde ieșenii să poată obţine informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!