Februarie 26, 2020

Legislatie si educatie rutiera

Preschimbarea permisului de conducere in Italia

 

Preschimbarea permisului de conducere in Italia

 

Pentru a obtine permisul de conducere in Italia (preschimbarea celui romanesc)  trebuie sa vedem in care din urmatoarele situatii ne incadram::

 • Daca persoana respectiva a obtinut deja Rezidenta in Italia
 • Daca persoana respectiva nu a obtinut Rezidenta in Italia

1. Daca persoana respectiva a obtinut deja Rezidenta in Italia

Dupa 1 an de la obtinerea rezidentei in Italia conform legilor in vigoare permisul de conducere eliberat in Romania isi inceteaza valabilitatea.

Exista citeva conditii pentru a obtine preschimbarea carnetului de conducere romanesc:
1. Permisul de conducere romanesc trebuie sa fie in curs de valabilitate
2. Sint recunoscute pentru preschimbare NUMAI permisele de conducere ultimul model (tip card)

Preschimbarea carnetului de conducere se poate face la agentiile ACI (Automobile Club Italia) prezente pe intreg teritoriul Italiei.

Pasii pe care trebuie sa ii urmati:

1. Vizita medicala - se poate efectua la sediul ACI in baza unei programari
2. Traducerea autentificata a carnetului de conducere romanesc. Din pacate, chiar daca pare absurd sa traduci un carnet de conducere care cuprinde deja traducerea in limba engleza aceasta traducere autentificata trebuie efectuata. Aceasta traducere autentificata se poate face la sediul Consulatului Romaniei de la Milano sau la sediul Ambasadei Romane de la Roma.
3. Traducerea autentificata trebuie sa fie legalizata la Tribunal (pentru a verifica autenticitatea semnaturii traducatorului).

Costul preschimbarii carnetului de conducere poate varia intre 205 Euro si 255 Euro:

1. Vizita medicala - 24 Euro
2. Traducerea la Consulat sau Ambasada - 84 Euro
3. Legalizarea traducerii - daca se efectueaza de catre ACI are un cost de aprozimativ 60 Euro; dar se poate face direct la Tribunal de catre cel interesat. In acest caz legalizara costa in jur de 10 Euro.
4. Costul procesarii actelor de catre ACI si eliberarea noului Carnet de Conducere - 87 Euro

Timpul necesar preschimbarii carnetului de conducere poate ajunge la 3 luni, cel mai mult durind eliberarea carnetului tip card da catre autoritati. Dar nu este nici o problema, de la depunerea cererii, ACI elibereaza o adeverinta cu care se poate circula in Italia fara probleme.

carnet-conducere-italia

2. Daca persoana respectiva nu a obtinut deja Rezidenta in Italia

Permisul International de Conducere in ITALIA

Permisul International de Conducere - solicitat persoanelor care conduc autoturisme pe parcurs strain, fiind o traducere legalizata a premisului national romanesc in 5 limbi de circulatie internationala si recunoscut de toate statele semnatare ale Conventiei asupra Traficului Rutier de la Viena din 1968, printre aceste state numarandu-se si toate tarile din Spatiul Schengen

 

Iata cateva din motivele pentru care este recomandat sa avem un asemenea document in buzunar atunci cand iesim din Romania la volanul unui automobil:

1. Permisul de Conducere International asigura deplina legitimitate in circulatia rutiera Internationala. Acest permis este eliberat in exclusivitate de catre Automobil Clubul Roman. Forma si continutul sau au fost stabilite prin Conventia Internationala de Circulatie Rutiera de la Viena din 8 noiembrie 1968, fiind identic in toate tarile.
2. ACR-ul elibereaza aceste permise cetatenilor romani domiciliati pe teritoriul Romaniei, membri ai clubului, posesori de permis de conducere national cu o vechime de minimum 1 an de la dobandire, si care se deplaseaza in strainatate cu autovehicule proprietate personala, precum si soferilor profesionisti. Cetatenilor straini li se pot elibera asemenea permise numai daca sunt rezidenti sau au domiciliul in Romania si daca poseda permisul de conducere romanesc. Valabilitatea PIC-ului este de 1 an de la data eliberarii si in nici un caz nu depaseste valabilitatea permisului national in baza caruia a fost eliberat.
3. Permisul de Conducere International scuteste pe posesorul sau de a purta asupra sa pe teritoriul strain o traducere legalizata a Permisului National de Conducere, in 5 limbi de circulatie internationala (engleza, franceza, germana, spaniola, rusa) sau de transcriere a acestuia in caracterele limbii nationale ale statului respectiv. In caz contrar conducatorul auto poate fi obligat de organele de politie sa caute traducator autorizat si sa realizeze aceasta traducere pe teritoriul statului respectiv contra unei taxe considerabile, la care se adauga taxa notariala de legalizare. PIC-ul inceteaza a mai fi valabil intr-un stat daca titularul sau si-a stabilit aici resedinta obisnuita.

4. Pentru eliberarea Permisului International de Conducere se vor prezenta:

- Carnetul de membru ACR
- Permisul de Conducere National si o copie a acestuia
- 2 fotografii tip pasaport
- taxa aferenta acestuia (aprox 90 Euro)

Cum trebuie procedat in cazul programului "Rabla"

Programul "Rabla"

 

1. Primul pas care trebuie facut de persoana care doreste achizitionarea unei masini noi prin programul RABLA 2011este prezentarea la dealerul marcii alese pentru a primi consultanta in vederea alegerii autoturismului. Asta in cazul in care doriti sa achizitionati o masina. Daca doriti doar tichetul valoric nu e nevoie sa faceti aceasta vizita.

2. Dupa ce am vizitat dealerul si ne-am format o idee despre automobilul dorit urmeaza sa scapam la propriu de rabla. Aceasta trebuie predata la operatorii economici autorizati (ex. REMAT) totodata cu urmatoarele documente :

 • Talonul masinii - in original + copie legalizata;
 • Cartea de identitate a masinii - in original + copie legalizata;
 • Buletin C.I./B.I. proprietar - in original + copie;
 • Certificat de mostenitor (daca este cazul);
 • Imputernicire legalizata (daca la Remat se prezinta alta persoana decat proprietarul);
 • Certificatul de casatorie sau documentul care atesta schimbarea/modificarea numelui si/sau prenumelui, eliberat de autoritatea competenta;
 • Documente doveditoare schimbarii domiciliului proprietarului (daca este cazul);
 • actul doveditor eliberat de către serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor competent teritorial, in original, pentru cazul in care din certificatul de inmatriculare si cartea de identitate a autovehiculului uzat, daca aceasta exista, nu rezulta anul fabricatiei, anul primei inmatriculari in Romania si/sau categoria autovehiculului uzat;
 • certificatul de atestare fiscala privind impozitele si taxele locale si alte venituri ale bugetului local, eliberat de catre autoritatea publică locala in a carei raza teritoriala işi are domiciliul sau resedinta proprietarul si este inregistrat fiscal autovehiculul uzat, in original.

Programul Rabla Iasi

 

La randul sau, colectorul va trebui sa va inmaneze urmatoarele documente:

•tichetul valoric (3800RON)
•certificatul de distrugere a autovehiculului uzat.

Nu uitati sa cereti colectorului contravaloarea masinii achizitionata de catre acesta de la dvs ca deseu (fier vechi)! NU uitati de asemenea sa pastrati numerele de inmatriculare pentru a putea sa radiata masina din circulatie.

 

3. Urmatoarea dumneavoastra vizita este un birou notarial pentru a obtine copii legalizate ale certificatului de inmatriculare si a celui de distrugere a autovehicolului. Daca doriti o achizitie prin leasing este necesara o declaratie pe propria raspundere (solicitata de catre firma de leasing, dupa ce dosarul v-a fost aprobat), autentificata de notarul public, prin care proprietarul isi exprima in mod explicit optiunea de a achizitiona autovehiculul nou la sfarsitul perioadei de leasing, in cazul intentiei acestuia de a obtine finantare in baza unui contract de leasing financiar.

4. Urmatorul pas este obtinerea certificatului de radiere din evidenta circulatiei pentru care trebuie sa ne adresam  la serviciul comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor competent teritorial. Obtinerea acestui certificat se  face la face la cerere in baza predarii certificatului de inmatriculare si a certificatului de distrugere a autovehiculului uzat, ambele in original.

Certificatul de radiere din evidenta circulatiei trebuie sa mentioneze ca autovehiculul uzat a fost casat/predat in vederea dezmembrarii . La Politie trebuie prezentate urmatoarele documente :

 • Cerere de radiere tipizata;
 • Cartea de identitate a vehiculului, daca exista;
 • Fisa de inmatriculare, cu viza circumscriptiei financiare;
 • Certificatul de distrugere al autovehiculului uzat , in original (obtinut de la agentul economic autorizat care a preluat autoturismul uzat);
 • Trei exemplare competate ale certificatului de radiere;
 • actul de proprietate al proprietarului/mostenitorului in original si copie xerox;
 • certificatul de inmatriculare in original;
 • placutele cu numarele de inmatriculare.

5. Daca doriti sa achizionati un autoturism va intoarceti la dealerul auto care va va solicita urmatoarele documente:

 • Actul de identitate al proprietarului in copie si original
 • Tichetul valoric/ tichetele valorice in original
 • Certificatul de inmatriculare al autoturismului uzat, in copie legalizata
 • Certificatul de distrugere al autoturismului uzat, in copie legalizata, eliberat de un operator economic colector autorizat
 • Certificatul de radiere al autoturismului uzat, in original
 • Declaratia pe propria raspundere, in forma autentificata de notarul public prin care isi exprima optiunea de a achizitiona autovehiculul nou la sfarsitul perioadei de leasing, daca finantarea se face in baza unui contract de leasing financiar

Tichetul valoric (in original) se poate vinde unei alte persoane insotit de:

 • certificatul de înmatriculare a autovehiculului uzat, în copie legalizata ;
 • certificatul de distrugere a autovehiculului uzat, în copie legalizata ;
 • certificatul de radiere din evidenta circulatiei a autovehiculului uzat, în original;
 • copie dupa cartea de identitate a titularului tichetului.

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul de unde ieșenii să poată obţine informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!