Biserica Barboi

Biserica Barboi

Biserica Barboi ramane peste veacuri unul dintre locasurile simbol din Iasul ortodox si un loc important de pe harta turistica a orasului.  Ctitoria Sturdzestilor cu hramul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel biserica a fost construita intre anii 1841-1843, si este opera arhitectului Andrei Caridi ajutat de catre mesterii Atanasie si Gheorghe. Biserica actuala a fost construita din temelie pe fundatia unei biserici datand din 1615 construita de vornicul Ioan Ursu Barboi.

Vechea biserica in anul 1669 se transforma in manastire si este inchinata manastirii Vatopedi de la muntele Athos.

biseirca Barboi Iasi intrare

In 1821 biserica a fost grav avariata si ea a fost demolata in 1829. Intre 1841 - 1843 marele logofat Dimitrie Sturza si sotia sa Elena, cu sprijinul financiar al manastirii Vatopedi si cu osteneala mitropolitului Grigorie Irinupoleos au reusit sa construiasca biserica actuala.

Citeste si: Informatii si imagini despre Manastirea Golia

Biserica este zidita in plan dreptunghiular, din blocuri de piatra alternand cu siruri de caramida, cu mici abside semicirculare, mai scunde decat inaltimea zidurilor, flancate cu pilastri prismatici, sprijiniti pe soclu.

Biserica-Barboi-Iasi-1

Biserica are o turla centrala cu deschidere mare ce se dezvolta pe o baza patrata, aceasta fiind incadrata de 4 turle cu deschidere mult mai mica si care au baze octagonale.Turnul clopotnita are la ultimul nivel un loc de ceas, acesta fiind singurul turn clopotnita cu ceas din Iasi. 

Parametrul exterior al bisericii este compus dintr-o alternanta de blocuri de piatra de talie si siruri de caramida. Interiorul bisericii este compus din 3 nave una centrala si 2 laterale despartite prin coloane de marmura de Carara care au la partea superioara capiteluri in stil Corintic.

barboi old

Casa parohiala reproduce modelul caselor traditionale din manastirile Moldovei.Ea este compusa din parter si etaj si un plan simplu compus din incaperi dispuse simetric in jurul unui hol central.

Biserica-Barboi-Iasi-2

Biserica-Barboi-Iasi-4

Portalul Iasi 365 va mai ofera informatii despre:

Manastirea Cetatuia , Manastirea Golia, Mitropolia Moldovei si Bucovinei