Noiembrie 29, 2023

Catedrala Mitropolitana Iasi

Catedrala Mitropolitana Iasi

Ideea inaltarii unei biserici monumentale la Iasi ar fi apartinut lui Veniamin Costachi iar actul de nastere al Catedralei Mitropolitane se pare ca este hrisovul domnesc din 8 august 1826.

Zidirea noului lacas de cult a inceput in anul 1833 pe locul unde in secolul al XVI lea se afla Biserica Alba, iar in sec XVII lea o alta biserica  Biserica Stretenia.

Catedrala Mitropolitana din Iasi 2018

S-a lucrat mai intai intre anii 1833 si 1839, dupa planurile arhitectilor Freywald si Bucher, insa datorita caderii boltii centrale, biserica ramane in ruina pana in anul 1880. Lucrarile au fost intrerupte dupa anul 1842 si din cauza  retragerii mitropolitului Veniamin. Timp de 40 de ani biserica a ramas neterminata.

Catedrala Mitropolitana Iasi aprilie 2023

Mitropolitul Iosif Naniescu pune a doua piatra de temelie si, cu sprijinul autoritatilor statului, lucrarile se vor incheia in anul 1887. Arhitectul Alexandru Orascu, rectorul Universitatii Bucuresti, va reface proiectul maretei biserici. Astfel el adauga cele patru randuri de pilastri masiv, in interior, realizand o cladire de plan basilical, cu o nava centrala si doua nave laterale mai mici. Totodata pastreaza cele patru turnuri laterale decrosate, renuntand la imensa cupola centrala, aceasta fiind inlocuita de un sistem de patru bolti despartite prin arce transversale.

catedrala-poze-vechi

Pictura va fi realizata de maestrul Gheorghe Tattarascu. Sfintirea Catedralei, la 23 aprilie 1887, a fost un eveniment national, la ceremonie luand parte si regele Carol I. Catedrala ieseana este o cladire monumentala, de plan dreptunghiular, marcat la colturi de patru turle decrosate.

Catedrala Mitropolitana din Iasi 2018 2

Stilul arhitectonic este inspirat din forme tarzii ale Renasterii italiene. Elementele decorative, atat in interior, cat si in exterior, sunt dominate de baroc. Din anul 1889 a fost adusa, de la biserica Sf. Trei Ierarhi, racla cu moastele Cuvioasei Paraschiva, ocrotitoarea Moldovei. Aceasta este asezata in partea dreapta a pronaosului, tot acolo fiind depusa si masiva racla argintata cu osemintele Marelui Mitropolit al Moldovei si Sucevei, Veniamin Costachi.

 catedrala-poze-vechi2

Catedrala Mitropolitana Iasi are trei sarbatori patronale in decursul unui an acestea fiind: Intampinarea Domnului la 2 februarie, Sfantul Mare Mucenic Gheorghe la 23 aprilie si Cuvioasa Parascheva pe 14 octombrie.

Portalul Iasi 365 va mai ofera informatii despre:

Manastirea Cetatuia , Manastirea Frumoasa, Manastirea Golia, Biserica Barboi, Biserica Armeana, Sinagoga Iasi

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!