Manastirea Dobrovat

Manastirea Dobrovat

 

Manastirea Dobrovat a fost construita intre anii 1503-1504 de catre Stefan cel Mare fiind ultima sa ctitorie, aceasta manastire fiind construita impreuna cu fiul sau Bogdan al III-lea. Alegerea locului  pe care a fost ridicata manastirea nu a fost facut la intimplare, acesta fiind locul unde exista un schit care, spun documentele vremii ar fi fost al lui Giurgiu Calugaru si care se afla pe valea Dobrovatului in satul Calugareni.

Acest schit avea hramul Schimbarea la Fata. Ansamblul manastirii de astazi cuprinde doua puncte: biserica ctitorita de Stefan cel Mare, o bisericuta mai mica construita pe ruinele unui paraclis realizat de domnul Simion Movila in anul 1607 pentru inhumarea fiului sau Pavel, turnul clopotnita construit in 1743, zidul de incinta si cladirea care adaposteste in prezent chiliile calugarilor.

manastirea-dobrovat-Iasi

Hatmanul Nicolae Racovita, in anul 1663 face importante lucrari de reparatie si construieste o cladire importanta cu pivnite mari. Aceasta cladire a fost transformata in totalitate prin anii 50 si, in prezent adaposteste chiliile calugarilor, trapeza si un mic paraclis. In incinta pe latura de nord se gasesc ruinele unei constructii care ar putea fi de la vechea bolnita (spital), asa cel putin vorbesc documentele vremii.

Manastirea dupa secularizarea averilor manastiresti din secolul trecut era in stare de ruina si multa vreme a fost folosita ca inchisoare. In epoca comunista, biserica ctitorita de Stefan cel Mare si paraclisul lui Simion Movila au fost administrate de Mitropolia Moldovei sub forma unor biserici parohiale iar constructia care gazduieste chiliile au fost pe rand scoala si atelier pentru impletit cosuri din rachita a Inspectoratului Silvic.

Dupa 1990, manastirea s-a reinfiintat mai intai ca manastire de calugarite, apoi s-a transformat in manastire de calugari. Capela construita de Simion Movila pentru a-l ingropa pe fiul sau Pavel s-a demolat in urma cutremurului din 1986 si a fost reconstruita inabil si cu multe greseli pe fundatia veche cu material de la vechea biserica intre anii 1990-1992.

Biserica Pogorarea Sf. Duh este cea mai valoroasa piesa a intregului ansamblu a manastirii Dobrovat. Biserica are încaperile traditionale programului liturgic altar, naos, gropnita, pronaos si pridvor marcandu-se ca noutate prezenta gropnitei la fel ca la biserica manastirii Neamtului. Biserica nu are turla pe naos, spatiile liturgice fiind acoperite cu bolti moldovenesti a caror arta a constructiei a atins apogeul în aceasta epoca a lui Stefan cel Mare. Infatisarea de astazi a bisericii este rezultatul unui amplu proces de restaurare desfasurat în deceniul al 7-lea sub conducerea arhitectei Ioana Grigorescu, proces prin care i s-a dat monumentului infatisarea sa originala din epoca stefaniana dupa indepartarea a trei turle din lemn false construite dupa moda ruseasca pe la începutul secolului XIX. Biserica-manastirii-DobrovatIn interior biserica pastreaza pictura valoroasa din vremea domnitorului Petru Rares. Dintre scenele deosebite mentionam aparitia pentru prima data în programul de pictura murala interioara a scenei aducerea moastelor Sf.Ioan cel nou la Suceava – eveniment intamplat in 1415 la initiativa domnitorului Alexandru cel Bun. Scena este pictata in pronaos in registrul inferior. Tot in pronaos se mai afla trei mari compozitii cu caracter demonstrativ si cu valoare de unicat pentru programul iconografic si anume Minunea Sf. Atanasie de la Athos, Minunea Sf. Sava si Scara virtutilor a Sf. Ioan Sinaitul. Cea mai importanta scena pictata din naos este cea in care sunt prezenti ctitorii Stefan cel Mare si fii sai Bogdan al III-lea si Petre Rares închinand cu mainele lor biserica la picioarele mantuitorului nostru Isus Hristos asezat pe tronul arhieresc. Dupa cum era si firesc gropnita adaposteste mai multe morminte dintre care se pare ca doar unul este domnesc si anume cel al doamnei Nasasia sotia lui Bogdan al III-lea, celelalte apartinand familiei Cehan Racovita, familie ce s-a ingrijit mult de bunastarea manastirii. Manastirea nu mai are astazi odoare, carti sau manuscrise de valoare deoarece cea mai mare parte a lor au fost luate de egumentul Nathanail de la manastirea Zografu si duse la muntele Athos, iar cele ce au mai ramas au fost distruse in timp.

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!