Sinagoga Iasi

Sinagoga Iasi

 

Sinagoga din Iasi a fost construita intre anii 1657-1671 pe un loc al Manastirii Aron Voda si este considerata cel mai vechi lacas de cult mozaic din Romania. Se pare ca sinagoga ar fi existat pe acelasi loc si in vremea domnitorului Mihai Racovita in jurul ei fiind si un cimitir mozaic.

Daca ne luam dupa o inscriptie de pe peretele sudic se pare ca aceasta sinagoga ar fi fost renovata in 1761. In anul 1822 lacasul de cult a fost avariat intr-un incendiu, in foc fiind distruse lemnaria si zugraveala. O noua serie de lucrari de restaurare au fost facute in 1914. In 1939 Sinagoga Mare era una din cele 112 de case de rugaciune evreiesti din Iasi.

Sinagoga din Iasi 2018

In perioada regimului comunism marea majoritate a sinagogilor din Iasi au fost darimate pentru a se putea construi blocurile de astazi. In ziua de azi este singurul lacas de cult evreiesc din Iasi in care se mai oficiaza slujbe religioase.

In fata Sinagogii Mari din Iasi a fost inaugurat in anul 1976 un obelisc ridicat in memoria victimelor Pogromului de la Iasi

 

 Portalul Iasi 365 va mai ofera informatii despre:

Manastirea Frumoasa Iasi, Manastirea Golia Iasi, Mitropolia Moldovei si Bucovinei, Manastirea Cetatuia , Biserica Armeana