Septembrie 26, 2023

Sinagoga din Iași

Sinagoga Iași

 

Sinagoga din Iași a fost construită între anii 1657-1671 pe un loc al Mănăstirii Aron Voda și este considerată cel mai vechi lăcaș de cult mozaic din România. Se pare că Sinagoga ar fi existat pe același loc și în vremea domnitorului Mihai Racoviță în jurul ei fiind și un cimitir mozaic.

Dacă ne luăm după o inscripție de pe peretele sudic se pare ca această sinagogă ar fi fost renovată în anul 1761. In anul 1822 lăcașul de cult a fost avariat într-un incendiu, în foc fiind distruse lemnăria și zugrăveala. O nouă serie de lucrări de restaurare au fost făcute în anul 1914. In 1939 Sinagoga Mare era una din cele 112 de case de rugăciune evreiești din Iași.

Primul rabin care a predicat în ea se pare că a fost cunoscutul învăţat Nathan Hanover. Cărturarul moldovean Dimitrie Cantemir menționează în lucrarea sa Descrierea Moldovei (1714-1716) că evreii "pot să–și facă sinagogă oriunde voiesc, însă nu de piatră, ci numai de lemn", astfel prima clădire se pare că a fost din lemn şi era o copie fidelă a sinagogilor galiţiene, în stil baroc. De asemenea, nu era voie ca lăcașele de cult mozaic să fie mai înalte decât Catedrala Mitropolitană, iar legile mozaice spun că sinagoga trebuie să fie cea mai înaltă clădire din cartier, sinagoga a fost zidită în pământ.

 

Sinagoga din Iasi colaj de imagini

In perioada regimului comunism marea majoritate a sinagogilor din Iași au fost dărâmate pentru a se putea construi blocurile de astăzi. In ziua de azi este singurul lăcaș de cult evreiesc din Iași în care se mai oficiază slujbe religioase.

Sinagoga din Iasi 1

 

Intrarea in Sinagoga din Iasi

 

Intrarea in Sinagoga din Iasi 1

Sinagoga din Iasi 3

In fața Sinagogii Mari din Iași a fost inaugurat în anul 1976 un obelisc ridicat în memoria victimelor Pogromului de la Iași.

Sinagoga din Iasi 2

 Portalul Iasi 365 va mai ofera informatii despre:

Manastirea Frumoasa Iasi, Manastirea Golia Iasi, Mitropolia Moldovei si Bucovinei, Manastirea Cetatuia , Biserica Armeana

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul de unde ieșenii să poată obţine informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!

0
Shares