Noiembrie 19, 2019

Manastiri Iasi

Sinagoga Iasi

Sinagoga Iasi

 

Sinagoga din Iasi a fost construita intre anii 1657-1671 pe un loc al Manastirii Aron Voda si este considerata cel mai vechi lacas de cult mozaic din Romania. Se pare ca sinagoga ar fi existat pe acelasi loc si in vremea domnitorului Mihai Racovita in jurul ei fiind si un cimitir mozaic.

Daca ne luam dupa o inscriptie de pe peretele sudic se pare ca aceasta sinagoga ar fi fost renovata in 1761. In anul 1822 lacasul de cult a fost avariat intr-un incendiu, in foc fiind distruse lemnaria si zugraveala. O noua serie de lucrari de restaurare au fost facute in 1914. In 1939 Sinagoga Mare era una din cele 112 de case de rugaciune evreiesti din Iasi.

Sinagoga din Iasi 2018

In perioada regimului comunism marea majoritate a sinagogilor din Iasi au fost darimate pentru a se putea construi blocurile de astazi. In ziua de azi este singurul lacas de cult evreiesc din Iasi in care se mai oficiaza slujbe religioase.

In fata Sinagogii Mari din Iasi a fost inaugurat in anul 1976 un obelisc ridicat in memoria victimelor Pogromului de la Iasi

 

 Portalul Iasi 365 va mai ofera informatii despre:

Manastirea Frumoasa Iasi, Manastirea Golia Iasi, Mitropolia Moldovei si Bucovinei, Manastirea Cetatuia , Biserica Armeana

Manastirea Frumoasa Iasi

Manastirea Frumoasa din Iasi

 

Manastirea Frumoasa a fost construita intre anii 1586-1587 de catre o ruda a boierilor Buzesti si anume de hatmanul Meletie Balica. Intre anii 1723-1733 s-au facut ample lucrari de reparatii deoarece primele constructii s-au degradat si demolat, aceste reparatii fiind facute de domnitorul Grigorie al -II- lea Ghica.

In afara de reconstructia biserici se construieste si un ansamblu de palate minunate de moda orientala si se amenajeaza un lac mare pe care se puteau plimba barci. Se pare ca numele manastirii se trage de la frumusetea locurilor amenajate.

Manastirea Frumoasa Iasi

Cu timpul o parte din constructii s-au degradat astfel incat arhimandritul Ioasaf Moldovan construieste intre anii 1819-1833 turnul clopotnita care se pastreaza in conditii foarte bune si azi. Actuala biserica a fost construita intre anii 1836-1839 de catre arhimandritul Ioasaf Anastasa Voinescu, interiorul bisericii fiind terminat de pictat in anul 1841. Catapeteasma a fost realizata si montata in biserica in anul 1838. Arhitectul Martin Kubelca a transformat palatul care se mai numeste "palatul de pe ziduri" in paraclisul "Sf Ecaterina" aceasta transformare facandu-se in anul 1841.

Statuie  Manastirea Frumoasa Iasi

Un alt ctitor important a fost Mihail Sturza care a impodobit interiorul bisericii si a ridicat alaturi spre nord un mausoleu pentru familia sa. Pe latura de est a ansamblului manastirii in zidul imprejmuitor este o a doua poarta care se cheama "poarta spanzuratilor". Traditia zice ca acesta poarta face legatura cu un maidan , loc unde se organizau executiile publice, in special in zilele de iarmaroc.

Manastirea Frumoasa Iasi - Biserica manastirii

Biserica in forma ei actuala dateaza de la 1936 si inlocuieste in totalitate o biserica mai veche, aceasta biserica fiind construita in stil clasic si care are un plan dreptunghiular alungit. Intrarea este marcata de patru coloane puternice care sustin un fronton decorat. Pridvorul este altcatuit din trei spatii - intrarea propriu zisa flancata de doua incaperi de forma ovala, din care cea dinspre sud adaposteste scara care duce la cafas si apoi la pod iar cealalta arhiva si biblioteca. Altarul este dreptunghiular si are spre est o absida mica in forma de sector de cerc cu fereastra in ax si este acoperit de o bolta in maner de os. Ferestrele ample spre nord si sud sunt flancate de coloane atat in naos cat si in pronaos. In exterior incaperile traditionale: altar, naos , pronaos si pridvor sunt marcate prin cate o turla falsa construita dupa modelul turlelor bisericilor rusesti.

Biserica Manastirii Frumoasa din Iasi

Palatul de pe ziduri - este o constructie cu o arhitectura neoclasica cu parter si etaj avand intrarea principala in curtea manastirii si fatada opusa intrarii iese din planul zidului manastirii spre exterior in prezent, dar alta data spre gradina si locul amenajat în jurul manastirii. Este o constructie gandita ca un palat din timpul renasterii italiene.

Manastirea Frumoasa Iasi

Portalul Iasi 365 va mai ofera informatii despre:

Manastirea Cetatuia , Manastirea Golia, Mitropolia Moldovei si Bucovinei, Biserica Barboi, Biserica Armeana, Sinagoga Iasi

Manastirea Dobrovat

Manastirea Dobrovat

 

Manastirea Dobrovat a fost construita intre anii 1503-1504 de catre Stefan cel Mare fiind ultima sa ctitorie, aceasta manastire fiind construita impreuna cu fiul sau Bogdan al III-lea. Alegerea locului  pe care a fost ridicata manastirea nu a fost facut la intimplare, acesta fiind locul unde exista un schit care, spun documentele vremii ar fi fost al lui Giurgiu Calugaru si care se afla pe valea Dobrovatului in satul Calugareni.

Acest schit avea hramul Schimbarea la Fata. Ansamblul manastirii de astazi cuprinde doua puncte: biserica ctitorita de Stefan cel Mare, o bisericuta mai mica construita pe ruinele unui paraclis realizat de domnul Simion Movila in anul 1607 pentru inhumarea fiului sau Pavel, turnul clopotnita construit in 1743, zidul de incinta si cladirea care adaposteste in prezent chiliile calugarilor.

manastirea-dobrovat-Iasi

Hatmanul Nicolae Racovita, in anul 1663 face importante lucrari de reparatie si construieste o cladire importanta cu pivnite mari. Aceasta cladire a fost transformata in totalitate prin anii 50 si, in prezent adaposteste chiliile calugarilor, trapeza si un mic paraclis. In incinta pe latura de nord se gasesc ruinele unei constructii care ar putea fi de la vechea bolnita (spital), asa cel putin vorbesc documentele vremii.

Manastirea dupa secularizarea averilor manastiresti din secolul trecut era in stare de ruina si multa vreme a fost folosita ca inchisoare. In epoca comunista, biserica ctitorita de Stefan cel Mare si paraclisul lui Simion Movila au fost administrate de Mitropolia Moldovei sub forma unor biserici parohiale iar constructia care gazduieste chiliile au fost pe rand scoala si atelier pentru impletit cosuri din rachita a Inspectoratului Silvic.

Dupa 1990, manastirea s-a reinfiintat mai intai ca manastire de calugarite, apoi s-a transformat in manastire de calugari. Capela construita de Simion Movila pentru a-l ingropa pe fiul sau Pavel s-a demolat in urma cutremurului din 1986 si a fost reconstruita inabil si cu multe greseli pe fundatia veche cu material de la vechea biserica intre anii 1990-1992.

Biserica Pogorarea Sf. Duh este cea mai valoroasa piesa a intregului ansamblu a manastirii Dobrovat. Biserica are încaperile traditionale programului liturgic altar, naos, gropnita, pronaos si pridvor marcandu-se ca noutate prezenta gropnitei la fel ca la biserica manastirii Neamtului. Biserica nu are turla pe naos, spatiile liturgice fiind acoperite cu bolti moldovenesti a caror arta a constructiei a atins apogeul în aceasta epoca a lui Stefan cel Mare. Infatisarea de astazi a bisericii este rezultatul unui amplu proces de restaurare desfasurat în deceniul al 7-lea sub conducerea arhitectei Ioana Grigorescu, proces prin care i s-a dat monumentului infatisarea sa originala din epoca stefaniana dupa indepartarea a trei turle din lemn false construite dupa moda ruseasca pe la începutul secolului XIX. Biserica-manastirii-DobrovatIn interior biserica pastreaza pictura valoroasa din vremea domnitorului Petru Rares. Dintre scenele deosebite mentionam aparitia pentru prima data în programul de pictura murala interioara a scenei aducerea moastelor Sf.Ioan cel nou la Suceava – eveniment intamplat in 1415 la initiativa domnitorului Alexandru cel Bun. Scena este pictata in pronaos in registrul inferior. Tot in pronaos se mai afla trei mari compozitii cu caracter demonstrativ si cu valoare de unicat pentru programul iconografic si anume Minunea Sf. Atanasie de la Athos, Minunea Sf. Sava si Scara virtutilor a Sf. Ioan Sinaitul. Cea mai importanta scena pictata din naos este cea in care sunt prezenti ctitorii Stefan cel Mare si fii sai Bogdan al III-lea si Petre Rares închinand cu mainele lor biserica la picioarele mantuitorului nostru Isus Hristos asezat pe tronul arhieresc. Dupa cum era si firesc gropnita adaposteste mai multe morminte dintre care se pare ca doar unul este domnesc si anume cel al doamnei Nasasia sotia lui Bogdan al III-lea, celelalte apartinand familiei Cehan Racovita, familie ce s-a ingrijit mult de bunastarea manastirii. Manastirea nu mai are astazi odoare, carti sau manuscrise de valoare deoarece cea mai mare parte a lor au fost luate de egumentul Nathanail de la manastirea Zografu si duse la muntele Athos, iar cele ce au mai ramas au fost distruse in timp.

Iasi 365 portalul iesenilor bine informaţi

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul de unde ieșenii să poată obţine informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.)  precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport,  carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!

 

Poate vă interesează