Noiembrie 19, 2019

Manastiri Iasi

Manastirea Golia Iasi

Manastirea Golia

 

Biserica Manastirii Golia initial biserica "Inaltarea Domnului" a fost o ctitorie mai veche a logofatului Ioan Golia si a fost refacuta de Vasile Lupu intre anii 1650-1653 si terminata in 1660 de fiul acestuia Stefanita.

Denumirea manastirii Golia apare pentru prima data  in anul 1606, intr-un act intarit de domnitorul Ieremia Movila, cand lacasul bisericesc este inchinat manastirii Vatoped, din Sfantul Munte.

Curtea interioara Manastirea Golia Iasi

Cu baza octogonala, turlele prezinta inovații ornamentale, cu decoratie munteana si motive orientale ce reflecta mai mult "o profunzime tarigradeana". Interiorul, traditional moldovenesc, contrasteaza cu fatadele clasice, repetand impartirea de la Trei Ierarhi, dar cu absidele laterale "inecate" in zid, cu un cafas in tinda, unic in Moldova sec. al XVII-lea si cu bogate chenare orientale în jurul celor doua usi ale bisericii.

Curtea interioara Manastirea Golia Iasi

Turnul Goliei se gaseste la 40 m sud de biserica si reprezinta o mare atractie turistica fiind ridicat de egumenul Meletie in anul 1855. Este inalt de 29 m, cu un gang de intrare in incinta. Alaturi de turn se afla prima casa de apa din Iasi, cu fantana turceasca in exterior.

Inagini cu turnul de la intrarea in manastirea Golia

Pictura bisericii a fost refacuta de cateva ori, de aceea pastreaza putine fresce orginale si pe alea le gasim in concele absidelor laterale si in pridvor.Iata ca din mobilierul original mai gasim cateva piese: tronurile domnesti, un policandru al lui Vasile Lupu si patru sfesnice aduse din Danemarca, de asemenea avem o frumoasa catapeteasma care dateaza din 1838.

Zidul de aparare al manastirii Golia

Incinta bisericii este inconjurata de un zid inalt prevazut cu turele si un turn clopotnita care a fost refacut in anul 1900. Aproape de turn intilnim o cismea care este din vremea lui Alexandru Moruzi. De asemenea in incinta mai este o casa cu coloane din secolul al XVIII lea in care a locuit temporar si Ion Creanga si staretia care adaposteste Braul Maicii Domnului zidit de ecumenul Grigorie in sec al XIX lea.

Curtea interioara Manastirea Golia Iasi

Portalul Iasi 365 va mai ofera informatii despre:

Manastirea CetatuiaManastirea FrumoasaMitropolia Moldovei si BucovineiBiserica Barboi

Manastirea Cetatuia Iasi

Manastirea Cetatuia

 

Construirea Manastirii Cetatuia a inceput in anul 1668 in timpul domniei lui Gheorghe Duca pe un deal din partea de sud a Iasiului in incercarea de a sta in calea eventualelor invazii ce puteau ameninta Moldova. Importanta acestei Manastiri pentru apararea zonei este data si de ritmul alert in care a fost construita , in primavara anului urmator zidurile manastirii fiind aproape terminate, iar din scrisorile vremii se pare ca se cauta deja achizitionarea de material pentru acoperis de catre imputernicitii domnitorului, in acelasi timp facandu-se si comanda de clopote la Brasov si Danzig.

Aceste clopote urmau sa fie amplasate pe masivul turn clopotnita de la intrarea in manastire. Cel care a condus lucrarile de construire este talentatul sculptor si pictor Gligorie Cornescu.

Clopotul de la Manastirea Cetatuia Iasi

Dupa cum reiese din alte documente ale vremii la 10 iunie 1670 se pare ca se finalizase deja constructia zidurilor incintei, a bastioanelor si a turnului clopotnita. Insa pentru sfintirea bisericii s-au mai asteptat doi ani pentru a se termina pictarea biserici si inzestrarea ei cu obiecte de cult.

Manastirea Cetatuia Iasi - curtea interioara

In cladirile complexului manasteresc a fost instalata o tiparnita adusa de la Venetia unde au lucrat calugari romani cunoscatori ai limbii grecesti in frunte cu ieromonahul Mitrofan, care a ajuns mai apoi episcop de Husi. Aceasta tiparnita a inceput sa functioneze din anul 1682, insa din pacate nu a functionat prea mult ultima lucrare fiind din anul 1698. Tiparnita  se pare ca era singura din tot Orientul la vremea respectiva.

In timpul razboiului turco-austriac , izbucnit in anul 1716, armatele austriece ale imparatului Carol al VI lea de Habsburg au trecut in tarile romane si s-au instalat in manastirile fortificate din Moldova.

Manastirea Cetatuia Iasi - curtea interioara

In ziua de 10 ianuarie 1717 capitanul belgian Francois Ernau a intrat in Iasi cu o oaste de 100 de soldati austrieci si 700 de moldoveni care se aliasera trupelor austriece sub conducerea sulgerului Gheorghies Velicio din Campulung. Auzind de apropierea austriecilor, domnitorul Mihai Racovita, impreuna cu oastea sa, s-a retras in Manastirea Cetatuia. Pe la orele 3 ale serii trupele austriece se aflau in jurul Manastirii unde inauntru slujitorii trageau clopotele pentru a-i chema pe tatari in ajutor. Convinsi de marele vistiernic si de trimisul turc, pe la orele 5 seara au sosit din toate partile calaretii tatari iar din targ li s-au alaturat 500 de ostasi moldoveni precum si negustorii si slujitorii domnesti.

Manastirea Cetatuia Iasi intrarea in manastire

Atacati de tatari, austriecii au renuntat sa mai asedieze Cetatuia si au coborat podul de peste helesteul aflat intre Manastirea Cetatuia si Frumoasa. in spatele austriecilor au aparut ostasii aflati la Cetatuie iar din fata i-au atacat tatarii. Lupta a durat cam trei ore , tatarii lovind naprasnic, iar catanele austriece au fost nevoite sa se retraga in padurile Hlincei, fiind urmariti de tatari si de moldoveni.

Manastirea Cetatuia Iasi - curtea interioara

Capitanul Ferentz a murit fiind decapitat de Ali Agca iar cei 30 de moldoveni facuti prizonieri au fost spinzurati. Trupurile celor ucisi (in numar de vreo 500-600) printre care se afla si cel al capitanului Ferentz au fost stranse linga fintina Parasca unde au fost ingropate.  In total sub colina pe care se afla azi crucea lui Ferentz au fost ingropati circa 600 de soldati austricei si moldoveni.

Cu timpul Manastirea Cetatuia a inceput sa se ruineze efect al cutremurelor si al incendiilor, fiind necesare lucrari de restaurare care s-au efectuat in perioada 1827-1837. De asemenea au fost lucrari de restaurare si in anii 1940-1941 insa cele mai importante au fost cele de restaurare si consolidare efectuate intre anii 1964-1971.

Manastirea Cetatuia Iasi - intrarea in manastire

Din punct de vedere arhitectural, Manastirea Cetatuia  este o constructie din zid. Altarul este luminat de trei ferestre, catapeteasma acestuia inaltandu-se pana la bolta. Fatada biserici este impartita in doua de un brau de piatra format din trei suluri rasucite din loc in loc si fixat pe o banda de piatra alba decorata cu rozete si frunze de stejar cioplite in relief. Pictura bisericii care reprezinta o adevarata arta a fost realizata de fratii Mihai si Gheorghe Dima care erau pictori aromani originari din Turcia. De asemenea in documentele istorice se mai pomeneste de ajutorul dat la pictarea bisericii de catre Nicolae zugravul cel batrin si Stefan zugravul.

Fosta casa domneasca aflata in partea nordica a manastirii a fost transformata in muzeu, staretia si sala gotica in care se gasea renumita tipografie de limba greceasca se mai gasesc si astazi.

Manastirea Cetatuia Iasi - biserica manastirii

Domnitorul Gheorghe Duca ctitorul acestei biserici isi gaseste odihna vesnica in interiorul bisericii.

Manastirea Cetatuia Iasi - placa despre Domnitorul Gheorghe Duca

Pe placa memoriala fixata pe zidul salii gotice sta scris:"Manastirea Cetatuia zidita de Gheorghe Duca in 1669, fosta resedinta de vara a voievozilor si mitropolitilor Moldovei si invatatului Dimitrie Cantemir. Avand o tipografie ajunsese in timpul din urma in stare de parasire indeosebi palatul Domnesc, Sala Gotica si gospodaria era in completa ruina. Asa fiind prin staruinta IPS Dr. Pimen Georgescu, Mitropolitul Moldovei, cladirile vechi au fost refacute de Comisiunea Monumentelor Istorice, inaugurandu-se cu deosebita solemnitate in octombrie 1911 de marele Rege Carol I venit la Iasi cu familia Regala pentru serbarea jubileului Universitatii, cu care prilej s-a pus temelia noilor chilii manastiresti. La aceasta stralucita serbare la care au fost prezenti si delegatii Universitatilor straine sositi la Iasi pentru Jubileul Universitatii a contribuit foarte mult aviatorul Aurel Vlaicu care a zburat pe aparatul inventat de el, plecand de la scoala normala "Vasile Lupu" peste Iasi si facand mai multe viraje in jurul dealului cu Manastirea Cetatuia in admiratia invitatilor straini si a multimii poporului. A fost primul zbor de aviatie la Iasi"

 Portalul Iasi 365 va mai ofera informatii despre:

Manastirea Frumoasa, Manastirea Golia, Mitropolia Moldovei si Bucovinei

 

Iasi 365 portalul iesenilor bine informaţi

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul de unde ieșenii să poată obţine informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.)  precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport,  carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!

 

Poate vă interesează