Muzeul Unirii Iasi
Muzeul Unirii işi are sediul într-o clădire înălţată pe la începutul secolului al XIX-lea, căruia, din păcate nu i se cunoaşte nici arhitectul și nici primul proprietar. Incepând cu anul 1827 proprietari au fost logofătul Ștefan Catargiu, hatmanul Constantinică Paladi și spătarul Mihalache Cantacuzino - Pașcanu.
Construită iniţial în stilul neoclasic, clădirea va fi încărcată ulterior cu diverse decoraţiuni baroce.
Palatul a servit ca reşedinţă domnească domnitorului Unirii Alexandru Ioan Cuza in perioada 1859-1862. Între anii 1917-1918, în timpul primului Război Mondial, atunci când Bucureștiul a fost ocupat iar capitala s-a mutat la Iaşi, în această clădire şi-a avut reşedinţa regele Ferdinand.
Palatul Cuza Vodă a avut mult de suferit in timpul celui de-al doilea război mondial, fiind puternic bombardat. In anul 1946 în baza Legii pentru conservarea și restaurarea monumentelor istorice Palatul Cuza Vodă, împreună cu dependințele lui și curtea înconjurătoare este clasat monument istoric.
Incepând cu anul 1955 incepe restaurarea Palatului Cuza Vodă destinaţia acestuia fiind din acest moment de Muzeu al Unirii. Ceea ce se păstrează astăzi reprezintă forma originală a casei din 1811, mai puțin aripa adăugată de Caterina Ghica.
Muzeul Unirii a fost deschis publicului in 1959, iar patrimoniul său cuprinde piese şi documente originale, de o excepţională valoare, care au aparţinut domnitorului Al. I. Cuza şi familiei sale. De asemenea, în colecţiile muzeului se regăsesc şi obiecte aparţinând familiei regale precum şi un important fond numismatic.
Locatie: str. Alexandru Lăpuşneanu nr. 14
Mijloace de transport in comun:
- tramvai: 1, 3, 6, 7, 9, 13 (statia Piata Unirii)
- autobuz: 28, 36, 41, 42, 43c, 46, 50 (statia Piata Independentei)
Program vizitare:
Luni si marti: inchis
Miercuri - duminica: 10.00-17.00
Tarife intrare:
1) bilet intreg 16 lei / persoană adultă
2) bilet redus 50 % (8 lei) pentru pensionari.
3) bilet redus cu 75 % (4 lei) pentru:
- elevi și studenți, inclusiv elevi și studenți din învățământul particular acreditat;
- posesorii de carduri Euro 26, cu vârsta de până la 30 de ani;
- persoanele adulte cu handicap mediu sau ușor;
Pagina web muzeu: Muzeul Unirii
Pagina facebook: Muzeul Unirii