Muzeul Mitropolitan - Catedrala Mitropolitană din Iaşi
Muzeul Mitropolitan este organizat în demisolul Catedralei Mitropolitane, fiind un spațiu în întregime subteran, ceea ce îi conferă un element de unicitate în peisajul muzeal.
Expoziția de bază a muzeului este organizată tematic, pe săli: Sinaxar, Eclesia, Baptisteriu. Legătura dintre aceste este asigurată prin alte trei săli: sala Ofranda și Sala Ctitorilor, precum și Sala Istoria duhovnicească a Moldovei.
Un alt element de noutate îl prezintă galeria perimetrală, intitulată Calea Crucii, amenajată expozițional.
Program de vizitare:
Marți - Sâmbătă: 10:00 - 17:00 (16:30 - ultima intrare)
Duminică - Luni: inchis
În zilele de sărbătoare (marcate cu cruce roșie în calendar) din timpul săptămânii, muzeul este deschis între orele 12:00 - 18:00 (17:30 - ultima intrare).
Excepție toc zilele de sărbătoare legală și la Praznicele împărătești, când MUZEUL ESTE ÎNCHIS!
Tarife de intrare:
Bilet întreg (adulți) - 5 lei
Bilet elevi /studenți - 3 lei
Bilet seniori - 1 leu
Beneficieaza de intrare gratuită:
- copii cu vârsta cuprinsă între 0 - 7 ani, însoțiți;
- persoane cu dizabilități (cu act doveditor) și însotitorul acestora;
- ghid însoțitor (pentru grupuri organizate, de minimum 10 adulți);
- delegațiile MMB.
Taxă audioghid - 5 lei
Taxă ghidaj (română) - 20 lei
Taxă ghidaj (engleză, franceză) - 50 lei
Expoziția de bază a muzeului este organizată tematic, pe săli dupa cum urmeaza
Sala „Sinaxar” este localizată sub esplanada Catedralei Mitropolitane, denumirea ei fiind dată de expoziția de bază şi tema alocată acestui spațiu, Sinaxarul ortodox, ce cuprinde Calendarul ortodox al tuturor Sfinților şi al Praznicelor din Anul bisericesc.
Sala „Ctitorilor” este localizată între Sala Ofranda și Sala Eclesia,a acest spațiu fiind denumit generic Sala Ctitorilor. In aceasta sală sunt prezentate vizitatorilor două colecții speciale de obiecte puțin sau deloc cunoscute publicului: Antimisele şi Pomelnicele ctitorești (diptice și pălmare).
Sala „Ofranda”, prezintă tema darului ritual în patru ipostaze: darul de muncă (sfințita trudă a mâinilor), ceara ca ofrandă (daruri de ceară), pâinea rituală, precum și oul roșu și oul muncit pentru Paști (scris sau închistrit). Sala Ofranda amplasată între Sala Sinaxar și Sala Eclesia.
Sala „Eclesia”, cu localizare sub Catedrala Mitropolitană: în această sală este descris drumul pe care urcă omul spre cer. Acest drum, făcut împreună cu şi ajutați de Maica noastră, Biserica, este înfățișat prin prezentarea Tainelor Bisericii şi a lucrărilor sfințitoare asupra omului şi creației.
„Calea Crucii”, amplasată în culoarul perimetral subteran al Catedralei Mitropolitane.
Sala „Istoria duhovnicească a Moldovei”, localizată între Sala Eclesia și Sala Baptisteriu: pe pereții acesteia sunt expuse hărțile istorice ale Moldovei de-a lungul a șase secole ce curg de la recunoașterea Mitropoliei Moldovei, împreună cu tabelele de corespondență între succesiunea domniilor din fiecare secol și succesiunea mitropoliților Moldovei.
Sala „Baptisteriu”, cu localizare sub Fântâna lui Hodocin: este organizat în jurul bazinului pentru botezul adulților, care dă și numele sălii. Este un spațiu expozițional, în care sunt abordate două teme importante: persoanele care slujesc Biserica și fac parte din laicat, respectiv slujitorii Altarului, ce formează clerul. Tot aici este și un spațiu liturgic, pentru săvârșirea Tainei Sfântului Botez pentru adulți.