Noiembrie 29, 2023

Râpa Galbenă sau Esplanada Elisabeta

Râpa Galbenă sau Esplanada Elisabeta

Esplanada Elisabeta din Iași este o lucrare de amenajare a spațiului public situată în zona cunoscută sub numele de Râpa Galbenă, o zonă cu o diferență de nivel importantă aflată la baza Dealului Copou. A fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea pentru a facilita circulația pietonilor între zona Gării din Iași, Dealul Copou și zona centrală a orașului

Râpa Galbenă era un loc unde se întâlneau izvoarele care coborau de pe Copou în drumul lor spre Bahlui.

Rapa Galbena Esplanada Elisabeta 1

Numele de Râpa Galbenă a fost primit din cauza lutului existent in zonă, aici fiind exploatări de argilă pentru construcții sau olărit. O mare parte din argilă era folosită de olarii care locuiau intr-un cartier situat aproximativ pe locul actualei Piețe a Unirii.

Rapa Galbena Esplanada Elisabeta 2

Dezvoltarea economică a Iașului a dus la deschiderea liniei de cale ferată Pașcani-Iași și inaugurarea Gării Iași, precum și construirea clădirii Vămii (actuala Vamă Veche) și a antrepozitelor de lângă Gară, fapt ce a impus căutarea de soluții pentru sistematizarea și asanarea zonei.

Rapa Galbena Esplanada Elisabeta 3

Primarul Iașului, Nicolae Gane a propus un proiect de asanare a zonei, planurile sistemului de canalizare fiind realizate de inginerul șef Charles Chaugneau, iar proiectul esplanadei de arhitectul Inginio Vignali.

Construcţia Râpei Galbene a fost demarată in anul 1897.

Rapa Galbena Esplanada Elisabeta 4

Pe zidul esplanadei apare stema veche a orașului Iași de prin 1850 reprezentată de un turn rotund ce s-ar fi păstrat de pe vremea Legiunii a XIII-a romană (Legio Iassiorum). Stema orașului s-a schimbat pe la 1930 dar a rămas pe fațadele unor clădiri ieșene.

Rapa Galbena Esplanada Elisabeta 5

 

 

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!