Decembrie 06, 2023

Muzee Iasi

Muzeul Memorial "Mihail Kogălniceanu"

Muzeul Memorial "Mihail Kogălniceanu"

str. Mihail Kogălniceanu nr. 11

 

Mihail Kogălniceanu a fost aghiotant domnesc pe vremea lui Mihalache Sturdza, director al Teatrului Naţional din Iaşi (alături de V. Alecsandri şi C. Negruzzi), fondator şi redactor al revistei „Dacia literară”, profesor la Academia Mihăileană, participant la revoluţia de la 1848, mare unionist şi cel mai important colaborator al lui Alexandru Ioan Cuza, membru al Divanului Ad-hoc, prim ministru, ministru de externe, ministru de interne şi ministru plenipotenţiar al României în Franţa. Născut în Iaşi, la 6 septembrie 1817, a încetat din viaţă pe 21 iunie 1891, la Paris, iar trupul său a fost adus în ţară şi înmormântat în cavoul familiei aflat în Cimitirul Eternitatea din Iaşi.

Muzeul Mihail Kogalniceanu interior 3

Casa care găzduieşte azi Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” i-a avut oaspeţi de seamă pe paşoptiştii C. Negri, V. Alecsandri, Al. Russo, dar şi pe domnii Mihail Sturdza şi Grigore Alexandru Ghica. Tot aici se afla Mihail Kogălniceanu când a primit vestea alegerii lui Alexandru Ioan Cuza drept candidat la tronul Moldovei şi tot aici a fost găzduit principele Carol în aprilie 1869, la cea de a cincea sa vizită făcută la Iaşi.

Muzeul Mihail Kogalniceanu interior 1

Locatie: str. Mihail Kogălniceanu nr. 11

Program vizitare:
Duminică - Luni: inchis
Marţi - Sâmbătă: 10.00-17.00 (ultimul bilet: 16:30)
Sărbători legale: închis

Tarife intrare:
- bilet intreg 12 lei / persoană adultă ,
- pensionari 6 lei,
- elevi și studenți (individual sau în grupuri - legitimaţi cu carnetul de elev) 3 lei

Muzeul Unirii din Iași

Muzeul Unirii Iasi

 

Muzeul Unirii işi are sediul într-o clădire înălţată pe la începutul secolului al XIX-lea, căruia, din păcate nu i se cunoaşte nici arhitectul și nici primul proprietar. Incepând cu anul 1827 proprietari au fost logofătul Ștefan Catargiu, hatmanul Constantinică Paladi și spătarul Mihalache Cantacuzino - Pașcanu.

Construită iniţial în stilul neoclasic, clădirea va fi încărcată ulterior cu diverse decoraţiuni baroce.
Palatul a servit ca reşedinţă domnească domnitorului Unirii Alexandru Ioan Cuza in perioada 1859-1862. Între anii 1917-1918, în timpul primului Război Mondial, atunci când Bucureștiul a fost ocupat iar capitala s-a mutat la Iaşi, în această clădire şi-a avut reşedinţa regele Ferdinand.

Muzeul Unirii din Iasi - exterior

Palatul Cuza Vodă a avut mult de suferit in timpul celui de-al doilea război mondial, fiind puternic bombardat. In anul 1946  în baza Legii pentru conservarea și restaurarea monumentelor istorice Palatul Cuza Vodă, împreună cu dependințele lui și curtea înconjurătoare este clasat monument istoric.

 Muzeul Unirii din Iasi - interior

Incepând cu anul 1955 incepe restaurarea Palatului Cuza Vodă destinaţia acestuia fiind din acest moment de Muzeu al Unirii. Ceea ce se păstrează astăzi reprezintă forma originală a casei din 1811, mai puțin aripa adăugată de Caterina Ghica.

Muzeul Unirii din Iasi august 2023 4

muzeul unirii Iasi 7 

Muzeul Unirii a fost deschis publicului in 1959, iar patrimoniul său cuprinde piese şi documente originale, de o excepţională valoare, care au aparţinut domnitorului Al. I. Cuza şi familiei sale. De asemenea, în colecţiile muzeului se regăsesc şi obiecte aparţinând familiei regale precum şi un important fond numismatic.

muzeul unirii Iasi 8

Locatie: str. Alexandru Lăpuşneanu nr. 14

Mijloace de transport in comun:
- tramvai: 1, 3, 6, 7, 9, 13 (statia Piata Unirii)
- autobuz: 28, 36, 41, 42, 43c, 46, 50 (statia Piata Independentei)

Program vizitare:
Luni si marti: inchis
Miercuri - duminica: 10.00-17.00

Tarife intrare:
1) bilet intreg 16 lei / persoană adultă 
2) bilet redus 50 % (8 lei) pentru pensionari.
3) bilet redus cu 75 % (4 lei) pentru:
- elevi și studenți, inclusiv elevi și studenți din învățământul particular acreditat;
- posesorii de carduri Euro 26, cu vârsta de până la 30 de ani;
- persoanele adulte cu handicap mediu sau ușor;

Pagina web muzeu: Muzeul Unirii
Pagina facebook: Muzeul Unirii

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!