Bojdeuca lui Ion Creanga din Ticau

Bojdeuca lui Ion Creanga din Ticau

Bojdeuca "Ion Creanga" din Ticau reprezinta primul muzeu memorial literar din Romania si este unul din cele 12 obiective care compun Muzeul Literaturii Romane din Iasi. Ion Creanga a locuit aici din anul 1872 pana in anul 1889. Bojdeuca reprezinta o casa cu doua incaperi mici, cu o prispa spre nord, unde se afla si usa de la intrare si un cerdac cu deschidere spre orizontul dinspre rasarit sprijinit de dealurile Ciric si Sorogari.

Pe aceste locuri s-a cunoscut si imprietenit Ion Creanga cu Mihai Eminescu si aici a scris intreaga sa opera. Casa unde a locuit  Creanga, "bojdeuca",  pastreaza si azi aceeasi structura ca pe vremea cand aici locuia marele povestitor.

Bojdeuca s-a deschis pentru public in anul 1918 fiind primul muzeu memorial literar din Romania. De-a lungul timpului ea a fost restaurata de mai multe ori. In curte gasim  bustul de granit al povestitorului, realizat de Iftimie Barleanu in 1968 precum si o statuie realizata de studenti ai Academiei de Arte plastice. In cadrul expozitiei din casa memoriala gasim  portretul in ulei real ce dateaza din 1889, pictat de V. Musnetanu, tocul si calimara cu care si-a scris opera,  covoarele din lana vopsita in culori naturale, ceasul si tabachera,soba cu horn, masuta rotunda din lemn, linguri, vase de lut din sec XIX. Langa Bojdeuca o cladire adaposteste o biblioteca si o expozitie documentara .