Muzee Iasi

Featured

Portalul Iasi365

Despre Portalul IASI365.com

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul de unde ieșenii să poată obtine informaţii detaliate despre evenimentele ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.).

De asemenea incercăm să vă oferim informații despre locurile de petrecere a timpului liber din oraşul nostru (restaurante, pizzerii, cafenele, baruri, cluburi, pub-uri, muzee, case memoriale etc.).

Iasi 365 le ureaza tuturor celor care ne viziteaza bun venit si distractie placuta

Turiștilor care vizitează Iașul incercăm să le punem la dispoziție detalii despre istoria orasului si toate locurile pe care le pot vizita in Iași (muzee, clădiri istorice, mănăstiri etc).

 

Bojdeuca lui Ion Creanga din Ticau

Bojdeuca lui Ion Creanga din Ticau

Bojdeuca "Ion Creanga" din Ticau reprezinta primul muzeu memorial literar din Romania si este unul din cele 12 obiective care compun Muzeul Literaturii Romane din Iasi. Ion Creanga a locuit aici din anul 1872 pana in anul 1889. Bojdeuca reprezinta o casa cu doua incaperi mici, cu o prispa spre nord, unde se afla si usa de la intrare si un cerdac cu deschidere spre orizontul dinspre rasarit sprijinit de dealurile Ciric si Sorogari.

Pe aceste locuri s-a cunoscut si imprietenit Ion Creanga cu Mihai Eminescu si aici a scris intreaga sa opera. Casa unde a locuit  Creanga, "bojdeuca",  pastreaza si azi aceeasi structura ca pe vremea cand aici locuia marele povestitor.

Bojdeuca s-a deschis pentru public in anul 1918 fiind primul muzeu memorial literar din Romania. De-a lungul timpului ea a fost restaurata de mai multe ori. In curte gasim  bustul de granit al povestitorului, realizat de Iftimie Barleanu in 1968 precum si o statuie realizata de studenti ai Academiei de Arte plastice. In cadrul expozitiei din casa memoriala gasim  portretul in ulei real ce dateaza din 1889, pictat de V. Musnetanu, tocul si calimara cu care si-a scris opera,  covoarele din lana vopsita in culori naturale, ceasul si tabachera,soba cu horn, masuta rotunda din lemn, linguri, vase de lut din sec XIX. Langa Bojdeuca o cladire adaposteste o biblioteca si o expozitie documentara .

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!