Spectacol de teatru pentru copii ,, Amintiri din copilarie”
25 ianuarie 2020, Ateneul National din Iasi
„Proiectul „Amintiri din copilărie” s-a născut din însăși natura folclorică a zilelor noastre. Jocul de-a copiii de atunci și de astăzi se transformă în spectacol, pe nesimțite, într-o revizitare a copilăriei fiecăruia dintre cei implicați. E un ansamblu intermitent, jovial și antrenant al manifestării inocenței. Simțind nevoia unei reactualizări a lumii lui Creangă, am ales să o traduc lucid și ludic într-un limbaj contemporan, creând personaje asociate convingerilor și tiparelor zilelor noastre. Universul copilăriei lui Nică a lui Ștefan a Petrei primește un rebranding prin metamorfozarea caracterelor de atunci în supereroii, eroii și antieroii prezentului. Din această perspectivă spectacolul exersează subtil și o actualizare a percepției imaginative comune.
Bucuria cu care cei zece actori m-au urmat în această călătorie a redescoperirii de sine, m-a determinat să provoc cu frenezie copilul ascuns în fiecare. Ne-am amintit împreună cum se transformă realitatea ciudată și contondentă într-o irealitate viu colorată, într-un desen animat plin de haz și de peripeții. Totodată, acest proiect mi-a reconfirmat valoarea trupei actoricești a Ateneului din Iași. Sper din tot sufletul să mai visez alături de acești copii mari.
Andreea Darie, Alina Dincă-Pușcașu, Edi Stancu, Eduard-Petru Jighirgiu și Adrian Buliga mi-au împărtășit exaltarea și interogațiile, împlinind ideiile conceptului regizoral. Lor li s-au alătural maestrul Petru Ciubotaru, cel care dă glas vocii lui Ion Creangă și coregraful Petre Șușu cu necesarele accente de folclor autentic.
Spectacolul din spectacol, cel de care se bucură doar tehnicienii aflați în culise, este oferit de goana nevăzută a actorilor îndărătul decorului pentru a leapăda și a prelua din fugă identități, costume, obiecte de recuzită, respirații precipitate și energii revitalizante. În față, pe scenă fotogramele copilăriei se derulează nestingherite în fața spectatorilor. Mizez pe complicitatea acestora cu artiștii și sper să ne bucurăm împreună de vârsta magică a tuturor posibilităților.” Octavian Jighirgiu, regizor
Regia: Octavian Jighirgiu
Scenografie si costume: Alina Dinca Puscasu
Distribuție:
Florin Gardan – Nică
Ana Hegyi – Mama, Copil
Alexandra Paftală – Copil, Mama lui bădița Vasile, Nevasta lui Vasile Aniței, Baba, Sora Ileana, Mătușa Mărioara, Țigancă
Cezara Fantu – Copil, Sora Maria, Bocitoare, Irinuca, Mătușa Mărioara, Pupăza
Alexandra Macovei – Copil, Bocitoare, Bunica, Țigancă
Ștefania Sandu – Smărăndița, Mătușa Mărioara
Dumitru Florescu – Tatăl, Părintele Ioan, Țigan
Daniel Onoae – Moș Fotea, Copil, Fratele Zahei, Țigan
Gelu Ciobotaru – Bădița Vasile, Copil, Dumitru, Moșneagul
Codrin Dănilă – Copil, Nică al lui Costache, Popa Oșlobanu, Bunicul, Un humuleștean
Voce Ion Creangă – Petru Ciubotaru