Salvia

Salvia - retete

Salvia este o planta medicinala pe care o gasim in locurile pietroase si secetoase. Salvia are flori violacee, cu corole de pana la 3 cm lungime. Frunzele ei sunt petiolate, ovale cu vinisoare bine definite. Aroma este fina, complexa, un pic amaruie cu o usoara nuanta picanta. Gustul este slab, amarui si aromatic. Salvia scade febra, mareste secretia bilei, antiinflamator intestinal, carminativ, antiseptic, calmant al sistemului nervos, expectorant, antispastic bronhic, hipoglicemiant usor, sedativ usor, venotonic, bacteriostatic, actiune estrogena, dezinectant, coleretic. Extern: antiseptic, astringent, antisudorific. Intra in compozitia ceaiurilor antiasmatic, pentru gargara si in tigari antiasmatice.

 

 

Salvia sub forma de pulbere

Dupa ce se macina cu rasnita electrica de cafea in  pulbere fina. Depozitarea pulberii de salvie se face in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci, pe o perioada de maximum doua saptamani (deoarece uleiurile volatile se evapora foarte rapid). De regula, se administreaza de 3-4 ori pe zi, cate o jumatate de lingurita rasa, pe stomacul gol.

 

Vinul de salvie

Vinul de salvie este obtinut dintr-un litru de vin natural alb in care se pun douazeci de linguri de pulbere de salvie si se lasa sa se macereze vreme de trei saptamani, dupa care se strecoara. Se iau cate 3 linguri din acest vin, inainte sau dupa masa. Administrat inainte de masa, vinul de salvie stimuleaza apetitul si invioreaza organismul.

salvia-imagine

Otetul de salvie

Otetul de salvie se prepara dintr-un litru de otet natural de mere care se lasa lasa la  macerat, vreme de doua saptamani, 50 de grame de frunze de salvie maruntita. Otetul rezultat va fi unul foarte aromat, cu efecte tonice digestive, carminative (reduce balonarea), invioratoare, un excelent adaos la salatele de primavara. Extern este folosit ca frectie impotriva racelii, a durerilor reumatice, a starilor de oboseala fizica si psihica.

Salvia sub forma de tinctura

Tinctura se salvie se obtine punand intr-un borcan cu filet cincisprezece linguri de pulbere de salvie, peste care se adauga doua pahare (400 ml) de alcool alimentar de 50 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat vreme de doua saptamani, dupa care se filtreaza, iar tinctura rezultata va fi pusa in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza cate o lingurita diluata in putina apa, de patru ori pe zi. Este folosita ca echilibrant nervos si hormonal, stimulent al activitatii cerebrale si al memoriei.

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!