Brusturele

Brusturele

 

Brusturele il mai intâlnim şi sub alte denumiri populare: blustan, bruscalău, brustan, brustur-amar, brustur-mare, brustur-negru, caftulan, calcoceni, captalan, capul-calugarului, capcalan, carcei, ciulin, ciulina, clococean, ghimpoasa, iarba-boierului, lăpuc, lapean, nadai, scai-marunt, scaiul-oii, scaete, scaete-mare, sgar, sgaice.

In traditia populară a fost unul din cele mai importante leacuri băbeşti. Frunzele se puneau pe răni, buboaie, scurte, umflături, pălituri. Se mai punea pe cap contra junghiurilor. 

 

Compozitie chimica:
- nitrat de potasiu, ulei eteric, mucilagii, inulina, acid palmitic, acid cafeic, sigmasterol, sitosterol, substante amare, vitamine B, saruri minerale inclusiv de potasiu, etc.

 Actiune farmaceutica

- aromatizant,
- calmant al colicilor intestinale,
- absoarbe gazele,
- reduce stările de vomă,
- antiseptic intestinal,
- stimulează digestiă,
- diuretic,
- antiinflamator renal,
- calmează durerile de cap,
- expectorant,
- antiseptic pulmonar,
- antiinflamator gastric,
- antitumoral,
- aromatizant,
- antidiareic usor.

 

Partea cea mai toxică a plantei este rădăcina datorită arctininei, uleiului esential şi lactonei care poate provoca tulburări digestive, transpiraţii, nefrite, poliurie sau anurie, dar cu pronostic bun pentru că incetează după ce nu se mai foloseşte planta.

brusture

Ar mai trebui adăugat că impiedică infecţiile şi înmulţirea microbilor. Are acţiune antitermică. Este astringent excelent şi provoacă dezintoxicarea organismului. Moderează şi chiar reglează secreţiile organismului. Ajută cicatrizarea. Datorită diurezei pe care o produce se foloseşte la o serie de afecţiuni ale ficatului, gută, diabet, la cei care vor să-şi reducă cantitatea de colesterol, creşte diureza. In afecţiuni dermatologice este foarte util incepând cu cele mai frecvente şi diverse afecţiuni şi terminând cu cele mai grave: cancer. La toate ajută contribuind la vindecare.

Cosmetică: acţiunea sa este diversă de la creşterea părului, până la seboree sau alte afecţiuni se poate folosi cu succes in foarte multe afecţiuni cosmetice.
Remarcăm de asemenea că poate să distrugă stafilococul datorită lactonei. Seminţele de brustur sunt indicate şi ele pentru intinerire şi chiar în timpul naşteri uşurând durerile naşterii.
Frunzele proaspete se folosesc atât în acţiunea de dezintoxicare a organismului cât şi in diferite răni cu rol cicatrizant sau dezinfectant.

 

Se poate folosi la urmatoarele afectiuni:
- acnee, abces, afecţiuni bucale, afecţiuni ale cşilor urinare, afecţiuni ale ficatului, afecţiuni pulmonare, afecţiuni stomacale, alergie, alopecie, anorexie, balonări intestinale, bronşită acută şi cronică, calculoză biliara, cancer, celulită, colesterol crescut, colici intestinale, colită de fermentaţie, constipaţie, cosmetică, diabet, diaree, dermatite, descuamarea pielii, dureri de cap, eczeme microbiene, eczeme uscate, eliminarea toxinelor din organism, epilepsie, eritem polimorf, erizipel, faringite, febră, furunculoză, gripă, gută, hemoroizi, herpes, hipertensiune, infecţii urinare, inflamaţii acute şi cronice, insuficienţă respiratorie, intepaturi de insecte, leucoree, mancarimi de piele, matreata, micoze, nefrite, obezitate, pemfigus, răceală, reumatism, răni, tenuri seboreice, tumori, ulcer gastric, ulceraţiile pielii vechi sau zemuinde, urticarie şi in foarte multe alte afecţiuni.

Preparare:

- o linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se va lăsa acoperit pentru 10 minute apoi se va consuma după mese. Se pot consuma 3 ceaiuri pe zi. In colitele de fermentaţie se consumă ne indulcit sau indulcit cu zaharină.
Tinctură: dacă este posibil se va face din rădăcină proaspătă. Se va pune 50 g de rădăcină spălată şi mărunţită la 250 ml alcool alimentar de 70°. Se acoperă pentru 15 zile tinându-se la temperatura camerei. Se agită de mai multe ori pe zi. Se va strecura apoi şi se pune la rece in sticlă mai mică. Se inchide ermetic. Se va lua câte 1 linguriţă diluată în 100 ml apă de 2-3 ori pe zi. Se poate folosi in acest fel la afecţiunile de mai sus. Se poate lua perioade lungi de timp.

Unguent: se fierbe in 250 ml ulei 50 g de plantă marunţită timp de 3 ore pe baia de apă. Se poate folosi apoi acest ulei intern câte 1 linguriţă pe zi în multe din afecţiunile enumerate. Extern se unge cu el local. Se mai poate din nou pune pe baia de apă şi se adaugă ceara de albine in funcţie de cât de tare doriţi să obtineţi crema. Se poate de asemenea adăuga şi puţin propolis.

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!