Traista ciobanului

 

Traista Ciobanului - beneficii si mod de utilizare

 

Traista ciobanului este o planta medicinala marunta din familia verzei si care este intalnita in flora de la noi ea crescand aproape pe oriunde. De la ea se utilizeaza partile aeriene ale plantei. In traditia populara ea mai poate fi gasita sub alte denumiri: arior, buruiana de friguri, coada-pisicii, pasatea, pascuta, pungulita, rapan, tasculita, tascuta.

Traista ciobanului contine: colina 1%, tiramina, saruri de potasiu, saponine, glucozizi flavonici, amine, acetilcolina compusi sulfurati, un glicozid diosmina care prin hidroliza produce ramnoza, glucoza si diosmetina, o saponina neutra si saruri de potasiu. Derivati fenolici, acid protocatehic, histamina si tiramina, etc.

 

Actiune farmacologica

Traista ciobanului

Tinctura- activitatea extractului asupra aparatului utero-ovarian se aseamana mult cu cea a preparatelor de corn de secara. Nu s-a stabilit inca carei componente se datoreste aceasta actiune. Se mai arata ca inhibeaza ciclul estral conducand la rezultate asemanatoare cu cele din corn de secara. Se propune folosirea a doua lingurite de tinctura in 24 ore, ultimele 10 zile inainte de aparitia menstruatiei, pentru a limita fluxul si 6 lingurite in tratamentul meno si metroragiilor, astringent, analgezic, actiune uterotonica, vasodilatator coronarian, hipotensiv, hemostatic, regleaza tensiunea arteriala.

Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: angina pectorala, afectiuni venoase, dismenoree, hemoragii uterine, hemoroizi, hipertensiune arteriala, hipotensiune arteriala, menoragii, metroragii.

Preparare

- O lingurita de planta maruntita se va pune la 200 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 2 ceaiuri pe zi.

-In hemoragii uterine si dismenoree sau extern se vor lua 3 lingurite de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute apoi se strecoara. Se vor consuma zilnic cu 6 zile inainte de inceperea fluxului menstrual cate un ceai pe parcursul intregii zile.

Contraindicatii

Desi Traista ciobanului nu este o planta toxica, are contraindicaţii, acestea trebuind privite sub spectrul unor posibile reacţii adverse, de altă natură decât toxicologică.
Consumul de traista ciobanului în stare crudă produce o creştere rapidă a elementelor figurate albe (leucocite). Copii mici care gustă întâmplător această plantă fac febră, fiind duşi la medici, care nu pot constata existenţa vreunei afecţiuni infecţioase (dr. D'Adamo).

Deoarece stimulează contracţiile uterine, traista ciobanului nu se utilizează în sarcină (poate produce avort).
Întrucât traista ciobanului se comportă ca un excitant nervos uşor (analeptic), se recomandă evitarea utilizării sale, în caz de: insomnie cronică, hiperexcitabilitate nervoasă sau sexuală, epilepsie, boala lui Parkinson, depresie.
Persoanele care suferă de hipertiroidie,  de hipocorticism sau de litiază urinară oxalică, este bine să nu recurgă la tratamente pe bază de traista ciobanului.
Principiile din plantă interacţionează în mod negativ cu anticoagulantele, cu anticoncepţionalele şi cu corticoterapia.
Administrată în doze mari, traista ciobanului provoacă palpitaţii.