Bozul
Bozul este considerat fratele sălbatic al socului, având florile, frunzele, şi fructele foarte asemănătoare cu ale acestuia, dar fiind considerabil mai scund şi având o rezistenţă mult mai mare la condiţiile vitrege de mediu. Frunzele, tulpinile şi rădăcinile bozului au un miros dezgustător.
Bozul creşte oriunde este lumină destulă şi pământ cu multe resturi organice. Il găsim de la munte până la campie, pe marginile de drum, in locurile virane, pe malul apelor curgătoare, la margini de pădure. Rădăcina bozului este adâncă şi foarte puternică, necesitând un efort considerabil la dezgropare care de obicei se face la sfârşitul lui octombrie, când planta şi-a sfarsit vegetatia. Dupa dezgropare, radacina se spala in apa, se taie marunt si (in cazul in care nu o folosim cruda) se intinde la uscat in strat foarte subtire, in locuri bine aerisite.
De la boz se foloseşte rădăcina iar afecţiunile pentru care se recomandă: constipaţie, obezitate, ingraşare, apetit alimentar necontrolat, gastrită hipoacidă, capacitate de digestie slabă, cistită, infecţii renale, ascită.
Bozul este un inhibitor redutabil al apetitului alimentar, rădăcina acestuia fiind fără doar şi poate unul dintre cele mai puternice purgative şi detoxifiante din flora noastră. Cel mai semnificativ este efectul acestei plante in curele de slabit, unde este o armă redutabilă.
Recomandări
- plămădeala din rădăcina de boz pentru cura de slabire şi pentru purgaţie.
Pentru constipatie se foloseşte rădăcina de boz (mai ales macerata in tuica): - se iau 1-2 linguri de plămădeala de două-trei ori pe zi, pe stomacul gol. Un tratament durează, de regulă, două săptămani, apoi se face o pauză de o saptămână, după care se poate relua.
Bozul se mai ia in caz de obezitate, ingrăşare, apetit alimentar necontrolat: e un diuretic şi un laxativ-purgativ redutabil, care produce o scădere rapidă în greutate. Mirosul său destul de neplăcut inhibă extraordinar de mult apetitul. Se administrează o lingură de plămădeala de boz în ţuică, cu câteva minute inainte de masă.
- macerat din rădăcina de boz Bozul este folosit în cistită şi infecţii renale recipante, ascită - de patru ori pe zi, se ia cate o jumătate de pahar de macerat la rece.
- pulbere din rădăcina de boz împotriva gastritei hipoacide şi a capacităţii de digestie slabă - se ia un vârf de cuţit de pulbere din această rădăcină, cu 20-30 de minute inainte de mesele principale.
- pentru consum împotriva indigestiei şi a acidităţii gastrice
O felie de rădăcină de boz de mărimea unghiei degetului mic, mestecată înainte de masa cu un sfert de ceas, este un excelent stimulent gastric.
Moduri de preparare a bozului
1. Plămădeala în ţuică
Este forma cea mai eficientă de administrare a rădăcinii de boz, care este foarte puternică şi, ca atare, trebuie luată în preparate care să permită o dozare foarte bună. Se prepară din 100 g de rădăcină proaspătă, tăiată foarte mărunt, care se pun intr-un litru de ţuică tare, unde se lasă să măcereze vreme de 5 zile. După trecerea timpului de macerare se filtrează şi se păstrează intr-o sticlă inchisă la culoare. Se iau de regulă 1-3 linguri pe stomacul gol, inainte de masă, pentru cura de slabire şi cu două ore inainte de masă, pentru efectul purgativ.
2. Maceratul la rece
Două vârfuri de cuţit de rădăcină de boz mărunţită se lasă la înmuiat într-un pahar (200 ml) de apă, de seara până dimineaţa, când se filtrează. Preparatul astfel obţinut se ia pe stomacul gol, câte 1-2 pahare pe zi.
Precauţii, contraindicaţii
Rădăcinile de boz sunt un purgativ cu o acţiune extrem de drastică şi care pot da efecte secundare extrem de neplăcute (deshidratare, colici abdominale, stari de iritatie a tubului digestiv). Aceasta plantă sau extractele obţinute din ea nu vor fi lăsate la îndemâna copiilor.
Incercaţi să nu abuzaţi de boz căci in cazul in care depăşişi consumul acestuia este foarte posibil să aveţi o scădere mai bruscă în greutate şi puteţi să vă confruntaţi cu un deranj stomacal destul de serios.
Intern, planta nu va fi administrată persoanelor cu diaree, care suferă de colon iritabil, gastrită hiperacidă, sau care sunt slabite. Rădăcina de boz este, de asemenea, contraindicată persoanelor care au senzaţie de vomă accentuată.