Manastirea Barsana - una din manastirile de lemn din Maramures

Mănăstirea Bârsana este situată în comuna Bârsana una dintre cele mai mari comune din Maramures și unul din cele mai importante sate de pe Valea Izei, fiind la o distanța de 20 de kilometri de municipiul Sighetul Marmatiei. Biserica care este una din cele opt biserici din lemn din Maramures care fac parte din patrimoniul internațional UNESCO, este construită pe o colină, ea fiind inconjurată de o livadă. Comuna Bârsana este atestată incepând cu anul 1326 când regele Carol Robert emite o diplomă prin care sunt intărite drepturile de posesiune asupra moșiei Bârsana.

 

Cei care doresc să viziteze Mănăstirea Bârsana trebuie să știe că pot ajunge acolo pe șosea, accesul fiind posibil pe mai multe trasee:

– pe Drumul Judetean 186: Sighetu Marmatiei – Vadu Izei – Oncesti – Bârsana;
– dinspre Cavnic pe ruta : Budesti – Calinesti – Bârsana.
– pe Drumul Judetean 186 din Sacel spre Bogdan Voda – Rozavlea – Bârsana

Cei care călătoresc cu trenul, stația CFR care deserveste Mănăstirea Bârsana este Sighetu Marmatiei.

 

In prezent ansamblul monahal cuprinde: Biserica din lemn in stil maramuresean, Staretia, Altarul de Vară, Aghiasmatarul,  Casa duhovnicului, Casa artistului, Casa meșterilor, Praznicarul cu trapeza, Muzeul mănăstirii, Turnul Clopotniță, Poarta maramureșeană de la intrare, Monumentul funerar. Acestea sunt legate printr-o serie de alei care sunt flancate de frumoase aranjamente florale.

manastirea din lemn Maramures Barsana 33

Biserica a fost construită din grinzi mari din stejar, pe o fundație din blocuri masive de piatră și are un plan dreptunghic, cu o absidă poligonală în altar, care este un pic mai ingust decât corpul principal al edificiului. Deasupra pronaosului se află turla, care nu este foarte inaltă. In dreptul fațadei vestice, se află un portal cu două caturi, fiecare cu stalpi care formeaza bolți rotunjite, acesta fiind adăugat în 1900.

manastirea din lemn Maramures Barsana 20

Naosul este mult mai spatios, cu o mare bolta, dar nici aici nu prea intra lumina. In josul peretilor sudic si nordic, se afla cate o fereastra mai mare, iar pe fiecare perete cate doua ferestre mai mici, sus, intre cele doua stresini ale acoperisului. Altarul are din nou mai putin spatiu, cu trei ferestre mici, spre nord, sud si est cate una. Chiar daca ele inca sunt foarte mici, ferestrele au fost largite in 1900, in aceeasi perioada in care a fost adaugat portalul. Din cauza aceasta, picturile murale din jurul geamurilor au fost distruse.

manastirea din lemn Maramures Barsana 11

Acoperișul cu două streșini acoperă partea principală a bisericii, altarul fiind acoperit cu o singură streașină care este mai jos.

manastirea din lemn Maramures Barsana 3

 

Praznicarul. Etajul formeaza o imensa terasa deschisa, care datorita destinatiei sale se numeste de obicei praznicar. In cadrul ei se afla și o trapeză mare, în care pot servi masa câteva sute de persoane, aici servindu-se masa la prăznuirea hramului.

manastirea din lemn Maramures Barsana 34

Manastirea Barsana - Praznicarul si Trapeza

Pereții biserici au fost pictați de Hodor Toader în anul 1806, picturile fiind făcute din bucăți textile, fixate pe pereți și acoperite cu un strat de var preparat, cum era obiceiul in timpul acelei perioade.

interior manastirea de lemn Barsana

manastirea din lemn Maramures Barsana 1

 

manastirea din lemn Maramures Barsana 9

Casa Duhovnicului. Una din componentele Mănăstirii Bârsana este Casa Duhovnicului

Casa Duhovnicului de la manastirea din lemn din Maramures Barsana

 Muzeul monahal

 manastirea din lemn Maramures Barsana 6

Manastirea de lemn din Maramures - manastirea Barsana

Cei care doresc să înnopteze la Manastirea „Soborul Sfintilor 12 Apostoli” din Barsana  trebuie să știe că există posibilitatea de cazare, doar pe timp de vară - din luna mai până în septembrie în următoarele condiții: în camere cu 8, 10, 25 si respectiv 30 de paturi, toate cu grup sanitar comun și fără apă caldă.

Informații se pot obține la telefon: 0262-331.020

O altă posibilitate este la Vila Bârsana.