Decembrie 06, 2023

Mănăstirea Cetăţuia Negru Vodă

Mănăstirea Cetăţuia Negru Vodă

 

Mănăstirea Cetăţuia Negru Vodă este situată la 22 km de Municipiul  Câmpulung - Muscel, pe valea Dâmboviţei, între satele Cetăţeni şi Cotenești. Cunoscută inițial sub denumirea de "Schitul Cetatuia Negru Voda", mănăstirea este construită pe o stâncă inaltă, la altitudinea de 881 de metri, pe malul stâng al râului Dambovita, între "Valea lui Coman" și "Valea Chiliilor"

Imagine aeriana a Manastirii Cetatuia Negru-Voda

De la şoseaua principală se poate ajunge la mănăstire pe o potecă îngustă, unde, din loc în loc, sunt amplasate cruci care, după tradiție, semnifică 14 opriri legate de întâmplări trăite de Iisus.  Tradiţia locală susţine că primul ctitor ar fi fost Negru Vodă.

Manastirea cetatuia Arges 12

Mai jos de biserica rupestră se vede o cruce mare căţărată pe o stâncă înaltă şi îngustă. Despre aceasta se crede că a fost aşezată acolo de Negru Vodă. La baza crucii se află o piatră mare numită "Masa lui Mihai Viteazul".

Manastirea cetatuia Arges 5

In mănăstire se află două biserici: biserica veche care se găsește intr-o pesteră naturală și care este lungă de 12 metri, lată de 4 metri și inaltă de peste 3 metri, și biserica nouă, zidită din lemn, in stil maramureșean.  La intrarea în peșteră, a fost construit un pridvor, din lemn. In naos se intră printr-o ușă săpată in peretele despărtitor. Clopotnița este din lemn, fiind construită deasupra bisericii din piatră.

Biserica din piatra a Manastirii Cetatuia Negru-Voda

Biserica din lemn a Manastirii Cetatuia Negru Voda

Cei care nu au copii și vizitează Mănăstirea Cetățuia se pot ruga pentru fertilitate la o parte dintre Moaștele Sfântului Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou cunoscut ca ocrotitorul familiei, al copiilor și al cuplurilor care nu pot avea copii.

Moaștele Sfântului Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!