Sfaturi pentru cei care merg la piscina - cum sa va feriti de iritatii si infectii

 Sfaturi pentru cei care merg la piscina

 

Foarte multă lume preferă în perioada aceasta a anului, în locul grătarului, o baie la ștrand sau la piscină. Inotul în piscină este o activitate placută, de sezon, care oferă o reală plăcere, insă care poate avea și urmari neplăcute dacă nu sunt respectate câteva reguli simple. Accidentele, infecţiile sau iritaţiile pielii sunt doar câteva dintre aceste urmări.

Prea multe sfaturi contra accidentelor nu sunt, pentru că e foarte greu de evitat o glumă proastă sau o margine alunecoasă. Insă puteți fi atent pe unde călcați și mai ales atenți, dacă aveți probleme cardiace atunci când plonjați în apa să nu aveți corpul supraincălzit pentru că riscul de infarct miocardic crește simțitor.

Totuşi, cele mai mari pericole ne pândesc din apă. După o zi la ştrand poţi să te alegi cu diaree, otită, conjunctivită, furunculi şi diverse boli de piele. Prin apă se transmit viruşi, bacterii şi ciuperci care pot duce la infecţii digestive, ale pielii, urechilor, ochilor. Aceste infecții pot apărea din cauza clorinării necorespunzătoare a apei și a proastelor obiceiuri de a urina în apă sau de a se scălda în bazin fără a-şi facă duş înainte.

Deşi clorinarea apei din bazinul de înot distruge o mare parte a agenţilor patogeni, clorul curăţă apa doar într-o anumită măsură însă nu poate să distrugă chiar toţi germenii şi în niciun caz nu-i omoară pe loc. Dacă este folosit in exces, clorul poate fi dăunător. Astfel pot apărea reacţii alergice, uscarea excesivă a pielii, căderea sau decolorarea părului şi agravarea acneei. Atunci când nivelul de clor este ridicat, conjunctiva se irită. In situaţia în care apa este încălzită prea tare de soare, clorul se evaporă mai repede şi microbii se pot înmulţi.

Lista piscinelor din Iasi --> aici (adrese, program, preturi de intrare, telefoane)

Bazinele prea aglomerate şi supraîncălzirea apei favorizează înmulţirea bacteriilor şi a virusurilor. Cele mai întâlnite infecţii cutanate provocate de agenţii patogeni din apele netratate corespunzător sunt foliculitele (mici puncte albe), care pot evolua, în unele situaţii, spre adevărate furunculoze localizate mai ales pe picioare, fese, dar şi pe faţă.
De asemenea, se poate contracta aşa-numitul granulom de piscină, care este provocat de o bacterie ce se multiplică în bazinele cu apă încălzită. El apare pe o leziune a pielii preexistentă şi se manifestă printr-o proeminenţă violacee care, după câteva săptămâni, ulcerează. De asemenea, dacă mergeți desculţi pe lângă piscină sau folosiți încălţămintea altuia, pot apărea negii.

 atentie la infectiile din piscine

Persoanele care merg frecvent la piscină, mai ales copiii, riscă să sufere şi de infecţii ale urechii.
Otita externă se manifestă prin conduct auditiv roşu şi inflamat, dureri de urechi, secreţii purulente şi senzaţia de mâncărime.

Sfaturile medicului

Iată în continuare câteva sfaturi pentru cei care vor să meargă vara la piscină:
- Nu faceţi baie în locuri neautorizate şi nu intraţi în apă dacă este murdară, este prea aglomerat sau simţiţi miros puternic de clor;
- Duşul este obligatoriu înainte şi după baie, aplicaţi spray antimicotic pentru dezinfecţia picioarelor şi prevenirea micozelor;
- Folosiţi o cască de baie in cazul in care aveţi probleme la nivelul urechii;
- Nu înghiţi apă din bazin caci puteti favoriza aparitia unor dizenterii bacilare, infecţii cu E.Coli , giardioză, hepatita A);
- Nu staţi desculţi pe marginea piscinei.

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!