Dieta Dukan
Dieta Dukan a fost prezentată de Pierre Dukan, unul dintre cei mai cunoscuți nutriționiști francezi, în lucrarea sa „Je ne sais pas maigrir” („Nu știu să slăbesc”). Deși era cunoscută de foarte mult timp, doar după publicarea cărții, care s-a vandut în peste 10 milioane de exemplare, la nivel global, această dietă a devenit foarte cunoscută.
Principiile dietei Dukan
Regimul Dukan este format din patru faze (etape) consecutive:
1. Faza 1 - faza de atac, denumire ce aduce aminte de lupta care urmează să o dăm cu Kg în plus. Doctorul Dukan a introdus în această etapă doar consumul de proteine.
2. Faza 2 - faza alternativă: se vor consuma alternativ câteva zile proteine și legume iar câteva zile doar proteine;
3. Faza 3 - faza de consolidare, este cea mai vulnerabilă etapă din cauza tendinței corpului de a pune la loc kilogramele pierdute cu usurință in etapa de atac și etapa de croazieră;
4. Faza 4 - faza de stabilizare: alimentație normală, dar supravegheată, pentru a nu ne intoarce la kilogramele de la inceput.
Etapele regimului Dukan
Faza 1: Este faza de atac fiind etapa proteinelor pure (PP), care provoacă o pierdere semnificativă în greutate. Ea constă în a manca doar alimentele din lista de mai jos, timp de 3, 5, 7 sau 10 zile:
- Carnea trebuie să fie de vită sau de pui fără piele;
- Jambon de curcan sau de pui;
- Ouă, tofu;
- Peștele poate fi de toate tipurile (chiar și ton, somon afumat, surimi);
- Fructe de mare;
- Produse lactate cu 0% grăsime: iaurt (exceptie fac iaurturile cu fructe care sunt limitate la doua pe zi daca au intre 6 si 9 grame glucide/100 grame, iar in celelalte faze ale regimului sunt total interzise);
- Lapte semidegresat (maxim ¼ l pe zi).
Atenție la consumul de apă, trebuind să consumați minim 1.5 l de lichide pe zi (apă, ceai, cafea), pentru a evita apariția unor probleme la nivel renal. Toate alimentele din aceasta fază se consumă în cantități la alegere. Orice alt alimente care nu îl găsiti pe lista de mai sus este total interzis!
Faza 2 este etapa Proteinelor si legumelor (PL)
In faza 2 se consumă aceleași proteine ca în prima faza, dar se adaugă legume (exceptie făcând cartofii, orezul, porumbul, mazărea). Cele două etape se alternează: mai intâi, doar PP, iar apoi PP+PL până la obâinerea greutății dorite:
Dacă doriți să slăbiti mai puțin de 10 kilograme, o să alternați 3 zile PP si 5 zile PL.
Dacă doriți o slăbire mai mare de 10 kilograme, trebuie să alternați 5 zile PP si 5 zile PL.
Faza 3 este faza consolidării și dureaza 10 zile pentru fiecare kilogram pierdut, și putem reintroduce toate alimentele (chiar și cele interzise: pâine, brânzeturi, fructe); dar o zi din prima fază pe săptămână (fara luni) trebuie respectată.
Faza 4 este faza menținerii, despre care nutriționistul francez este de părere că trebuie respectată toata viața și se bazează pe două principii:
- In fiecare joi, consumă doar proteine;
- Consumă 3 lingurițe de miere pe zi (din magazinele naturiste).
Avantajele si dezavantaje ale regimului Dukan
Avantaje
- Te ajută să slăbeşti şi să previi obezitatea
- Kilogramele dispar rapid , încă din primele zile, respectiv în faza de atac a dietei. În 10 zile poţi scăpa chiar şi de un kilogram pe zi,
- Este uşor de urmat pentru că se bazează pe alimente de zi cu zi, cum este carnea, oul sau laptele, astfel încât nu eşti nevoită să-ţi cumperi diverse produse scumpe.
- Nu trebuie să mai ţii evidenţa caloriilor şi a porţiilor de mâncare pentru că inventatorul dietei s-a gândit deja la aspectul că nu există om care să reuşească pentru tot restul vieţii să îşi ţină un jurnal al caloriilor sau care să se limiteze la o friptură de dimensiunea unei palme.
- Dieta este gândită să funcţioneze pe termen lung, deci să devină un stil de viaţă.
Dezavantaje
Datorită consumului exclusiv de proteine pot apărea fenomene neplăcute precum:
- Creşterea nivelului de colesterol,
- Oboseală,
- Migrenele,
- Apariţia gutei şi a constipaţiei,
- Schimbările de dispoziţie,