Indicele glicemic si dietele de slabire

De foarte multe ori atunci cand sunt elaborate diferite regimuri alimentare, menite sa ajute la eliminarea kilogramelor in plus, se tine cont de indicele glicemic al alimentelor. Acest “indicator” a fost folosit cu succes in foarte multe diete care au ajuns sa schimbe, la nivel mondial, viata a milioane de persoane. Analizand modalitatea in care organismul nostru reactioneaza la consumul anumitor carbohidrati, cercetatorii au observat impactul acestora asupra nivelului de zahar din sange.

Indicele glicemic

Astfel, atunci cand consumam anumiti carbohidrati in urma procesului de digestie acestia se transforma in glucoza, se produce insulina, creste glicemia si intr-un final se ajunge la ingrasare. La inceput, indicele glicemic a fost folosit pentru a ajuta bolnavii care sufereau de diabet zaharat sa isi tina sub control nivelul glicemiei, insa constientizandu-se importanta acestuia a fost introdus si in industria alimentara si in industria dietelor.Tabelul cu indicele glicemic al alimentelor il gasiti aici.

Daca atunci cand dorim sa slabim incepem sa tinem cont si de indicele glicemic al alimentelor, vom observa ca alimentele care au indicele glicemic scazut sunt cele care ne vor ajuta sa pierdem kilogramele nedorite. Urmand o dieta care presupune consumarea unor alimente care au un indice glicemic scazut vom observa ca masa musculara nu se va reduce, ci doar masa de grasime. De asemenea, alimentele care au un indice glicemic scazut contribuie si la mentinerea sanatatii organismului uman, prevenind: bolile cardiovasculare, bolile canceroase, diabetul zaharat, reducand chiar si colesterolul.

S-a mai observat faptul ca, atunci cand se consuma alimente cu indicele glicemic ridicat, se activeaza anumiti hormoni ai stresului si apare mai repede senzatia de foame. In schimb, consumul unor alimente care au indicele glicemic scazut contribuie la o senzatie indelungata de satietate si la reducerea grasimii abdominale. Analizand cu atentie tabelul care contine indicele glicemic al alimentelor veti observa faptul ca veti putea manca diversificat si sanatos, din acest motiv acest indicator a cunoscut un succes impresionant in elaborarea diferitelor diete.