Dieta mediteraneeana - ce este, cum o urmam, sfaturi

 

Din păcate din cauza kilogramelor in plus, apar o multime de boli printre care obezitatea, bolile de inima sau diabetul. Foarte multe persoane in general femei incearcă să scape de kilogramele in plus cu ajutorul diverselor diete pe care le găsesc pe internet. Primul pas in lupta impotriva surplusului de greutate constă in inlocuirea alimentelor nesănătoase, care conţin grăsimi, uleiuri şi substanţe articifiale cu o dietă sănătoasă, bogată in fibre şi sărăcă in grăsimi saturate.

Una din dietele sănătoase pe care le puteţi urma este dieta meditereaneeană. Dieta mediteraneană, este o dietă care işi trage rădăcinile din zona mediteraneeană, fiind intâlnită în tări precum Grecia, Italia, Spania.
Printre plusurile pe care le are pentru a le urma notăm: este foarte sănătoasă, previne majoritatea bolilor şi, ce este mai important, creşte media de viată. Din păcate este foarte scumpă şi mai ales e dificil de urmat in Romania.
Ideea de bază este că această dietă implică un consum ridicat de fructe şi legume crude, ulei de măsline, ouă şi produse lactate.

 

Trebuie sa fiti atenti la alimentele care pot fi mâncate aproape zilnic, pentru că acestea trebuie să fie bogate în fibre, nutrienţi şi vitamine. Este indicat săa optaţi pentru salate de legume, cartofi, fructe proaspete, orez salbatic, paste, cereale integrale, pâine, ulei de măsline, şi legume crude.

La micul dejun ar trebui să aveţi fructe de sezon şi cafea alături de o felie de pâine cu miere şi putină brânza dulce. In anotimpul rece se pot consuma citrice sau o salată de fructe fără friscă sau alte siropuri.
La masa de pranz se poate consuma  peşte sau carne de pui cu legume fierte sau salată.

 Alimente care trebuie consumate des

Alimentele care pot fi mâncate de cateva ori pe săptămână sunt cele lactate (brânză, iaurt, parmesan, smântană slabă în grăsimi), fasole boabe, peşte, carne de pui, fructe de mare (midii, calamari, creveţi, homari, languste, caracatiţă, crabi, scoici), nuci, migdale, alune, fistic, caju si alune de pădure.
Lactatele pot fi consumate la micul dejun, iar peştele şi carnea de pui trebuie gătite pe grătar, la aburi sau in puţin ulei de măsline.

Alimente care trebuie consumate cu moderatie

Alimentele care trebuie consumate rar sunt: produsele de patiserie, mezelurile, untul, carnea de porc şi de vită şi ciocolata neagră. E bine să evitaţi carnea grasăa, dulciurile, produsele tip fast food sau alimentele prăjite în mult ulei.

dieta-mediteraneeana

Daca doriti sa urmati aceasta dieta iata cateva sfaturi in ceea ce priveste dieta mediteraneana

- folosiţi uleiul de măsline extravirgin la salate sau în mâncăruri;
- consumaţi zilnic o cantitate mare de legume şi fructe: salată verde, spanac, morcovi, ardei, roşii, mere, avocado, citrice; este indicat ca la pranz şi cină să consumaţi alimente uşoare, precum carne de pui cu legume fierte sau roşii cu brânză feta;
- consumaţi săptămanal somon sau ton (acestea conţin grăsimi monosaturate, benefice pentru sănătatea inimii);
- nu combinaţi niciodată carnea cu pastele sau amidonul cu proteinele;
- incearcaţi să mancaţi zilnic pană în 1600 de calorii;

- condimentaţti mancarea cu oregano, busuioc proaspăt, pătrunjel, chimen, rozmarin, coriandru sau ardei iute;
- nu mai mancaţi nimic după ora 19;
-consumaţi nuci şi seminţe în stare crudă deoarece conţin pe lângă nutrienţi valoroşi şi grăsimi bune.
- dacă consumaţi cereale, consumaţi doar cele integrale;
- gustările dintre mese pot consta în cateva fructe sau o salată de crudităţi.

 

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!