Cum aerisim caloriferul

Pentru ca pe timpul iernii sa avem un randament maxim al retelei de incalzire trebuie ca, inainte de a da drumul la apa calda sa aerisim caloriferele. Aceasta operatiune consta in eliminarea aerului existent in calorifer si umplerea in totalitate cu apa a caloriferului.

Caloriferul este conectat la doua tevi: tur si retur. Apa intra prin teava de tur prin partea superioara a radiatorului si iese in diagonala prin partea de jos prin teava de retur. In timp se pot forma bule de aer care se ridica in partea de sus a caloriferului acest fenomen intalnindu-se la toate tipurile si modelele de calorifere fie ele de otel, fonta sau aluminiu.

Cum se aeriseste caloriferul pentru iarna 

Pentru aerisirea caloriferelor trebuie sa parcurgeti pasii de mai jos.

- Se inchid robinetii de tur si de retur - adica se opreste alimentarea cu apa a caloriferului. Pe retur este presiune datorita fenomenului de vase comunicante, venind apa care iese din celelalte calorifere bransate.

- Se deschide aerisitorul. La inceput va iesi apa cu aer pana ce presiunea din calorifer scade la presiunea atmosferica. pentru deschiderea aerisitorului este indicat sa folositi o cheita ca cea din figura de mai jos - nu costa mai mult de 5 lei

Cheie aerisitor calorifer

- Se deschide usor returul pentru a introduce apa prin partea de jos si pentru a impinge aerul din partea de sus sa iasa prin aerisitor.

- Cand apa care iese prin aerisitor are un flux continuu si nu mai contine aer se deschide la maxim returul si se inchide aerisitorul

- Se deschide la maxim turul.

 

 

Daca am parcurs aceste etape ar trebui sa avem caloriferul umplut complet cu apa. Daca in continuare caloriferul nu se incalzeste uniform problema poate fi pe teava de tur sau de retur sau poate fi infundat cu depuneri.