Cum ne imbracam cand mergem la munte

Cum ne imbracam cand mergem la munte

Foarte mulți dintre noi iubesc ca în sezonul rece să urce la munte, unde să profite de zăpadă și de aerul curat. Dacă te-ai hotarat să pleci la munte iată niște sfaturi despre cum să te imbraci ca să iți protejezi sănătatea și in același timp să te simți confortabil.

Când mergem la munte iarna, nu trebuie ținut cont de cât de elegantă e ținuta, ci trebuie să ne imbracam în așa fel încât să ne simțim cât mai comod și mai calduros posibil. De asemenea cei care se pregătesc să meargă la munte trebuie să fie atenți ca imbrăcamintea să fie neapărat impermeabilă.

 

 

La drumețiile montane imbrăcămintea este esențială pentru că dacă e aleasă cum trebuie, te ferește de disconfort sau chiar de eventualele probleme de sănătate cauzate de faptul că aceasta este udă. De asemenea in cazul nefericit in care v-ați pierdut pe munte sau a-ți deraiat de la traseu aliatul dumneavoastra de baza este echipamentul de pe voi care vă poate ajută să treceți peste condițiile meteorologice nefavorabile.

Trebuie să tineți cont că in activitățile fizice outdoor, imbrăcămintea de bumbac nu-și are rostul, bumbacul fiind o fibră naturală cu proprietăți hidrofile, care absoarbe apa și o reține, iar cine face mișcare nu se va simți niciodată confortabil. De asemenea bumbacul este și un excelent conductor termic (permite trecerea căldurii) care este in avantajul nostru doar pe timpul verii nu și in cel de iarnă. Odată imbibate cu umezeală, articolele vestimentare din bumbac se usucă foarte greu și, in loc să mențină un climat favorabil la nivelul corpului, il răcesc, temperatura percepută fiind cu câteva grade sub nivelul celei reale.

O regulă general valabilă atunci când mergi în drumețiile montane este să te imbraci in straturi. Pentru că starea vremii se poate schimba de la un minut la altul cel mai indicat este să fii intotdeauna pregătit pentru condițiile atmosferice (vânt, ploaie, frig, etc.) și pentru modificările de relief (versanți insoriti, umbriți).

 

In general, atunci cand te echipezi de munte, primul strat este constituit din imbracamintea termica

1. Primul strat – Stratul de bază - îmbrăcămintea termică

Stratul care vine în contact cu pielea este indicat să fie o imbrăcăminte de corp (tricou, bluză, pantaloni) din materiale cu acțiune termică, hidroabsorbantă, similară celor pentru ski. Iar acest material poate fi sintetic (polipropilenă) – de obicei – sau lână. Cele din lână păstrează mai bine căldura corpului, dar sunt mai scumpe și mai greu de întreținut. Materialele sintetice sunt, prin urmare, mult mai la îndemână.

 cum ne imbracam pe munte

2. Al doilea strat – Stratul intermediar - îmbrăcămintea izolantă

Fără să intre in contact direct cu pielea, al doilea strat include o imbrăcăminte lejeră, de densitate medie, pentru acest strat fiind recomandat un polar. Acesta este foarte ușor și are rolul de a stoca căldura și totodată de a facilita eliminarea transpirației filtrate de straturile interioare (primul strat) și transferul către straturile superioare (al treilea strat).

 

3. Al treilea strat – stratul exterior - îmbrăcămintea impermeabilă

Este vorba despre ultimul strat, aflat in contact direct cu aerul. Include articole mai ”pline”, tocmai pentru a ține căldura corpului în interior. Categoria include geci cu strat protectiv impotriva ploii, vântului și zăpezii (hardshell, softshell, windstopper), suprapantaloni, căciuli, manuși, etc.

Acestea trebuie să fie capabile să disipeze umezeala acumulată in straturile inferioare. In același timp, trebuie să aibă o bună respirabilitate (să permită evaporarea transpirației produsă in timpul efortului fizic, evitând răcirea corpului) și o acțiune impermeabilă (să impiedice patrunderea vântului, ploii și frigului).

 

 

Nu folosi incăltăminte nouă, ultimul lucru pe care ți-l dorești la munte sunt niste bătături. Dacă ți-ai luat bocanci noi, poartă-i câteva zile inainte să pleci la munte cu ei. Dacă o să urci pe trasee dificile, folosește bocanci cu talpă rigidă, pentru a-ți proteja laba piciorului. Dacă traseul nu este foarte greu, poți folosi o talpă mai puțin rigidă, aceasta fiind mai confortabilă la mers.

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!