Cum curatam iarna urmele albe de sare de pe incaltaminte

Cum curatam iarna urmele albe de sare de pe incaltaminte

In timpul iernii, marea majoritate dintre noi, după ce am venit de afară, am constatat de multe ori că pe incaltamintea pe care am purtat-o au apărut urme albe, inestetice. Aceste dungi albe sunt lăsate de sarea sau soluţiile anti-îngheţ, cu care sunt stropite străzile pe timpul iernii pentru a ușura traficul pietonal și circulația autovehiculelor.

Dacă doriţi să preveniţi apariţia acestor pete albe, puteţi să vă lustruiţi cizmele cu cremă de mâini, al cărei conţinut gras va împiedica depunerea de urme pe încălţăminte.

Dacă nu ați făcut acest lucru si au aparut petele pe încălțaminte iată cum trebuie sa procedați pentru a scăpa de ele

Pentru a le curăța, folosiți o cârpă curată, din bumbac şi o soluţie formată din oţet alb şi apă călduţă. Înlăturați stratul de murdărie, masați zona afectată cu oțet, apoi uscați bine cizmele. Atentie, nu spălați incălțămintea sub jet de apă.

cum indepartam sarea de pe bocanci

Dacă cizmele sunt din material textil, acestea pot fi spălate la maşina de spălat, la un program scurt şi la o temperatură scăzută. Cizmele ude se scot din cuvă şi se lasă la uscat cel puţin o zi.

Încălțămintea din piele întoarsă trebuie curățată imediat. Dacă lasați murdăria să pătrundă în material, cizmele vor rămâne pătate. Trebuie să le lasați să se usuce și să îndepărtezi mizeria cu o perie ce are perii moi. Dacă petele nu dispar, folosiți o soluție formată dintr-o ceașcă de apă și câteva picături de detergent de vase.

 

Atenție: nu folosiţi bicarbonatul de sodiu pentru a îndepărta petele de sare pentru că străzile sunt acoperite nu numai cu sare (clorură de sodiu) ci şi cu clorură de calciu (care vine sub formă de pelete mici), care va avea o reacţie chimică în urma căreia se vor crea depozite de calcar.