Festivalul "Hai la teatru!" 20-21 martie Teatrul Luceafarul

Festivalul "Hai la teatru!"

20-21 martie Teatrul Luceafarul

Festivalul "Hai la teatru!", 655 de elevi în concurs!

      Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului concurs "Hai la teatru!", adresat trupelor de teatru şcolar din oraşul şi judeţul Iaşi, va reuni nu mai puţin de 655 de elevi, constituiţi în 59 de trupe, coordonate de 79 de cadre didactice. Festivalul va avea loc, ca în fiecare an, pe 20 şi 21 martie,  date semnificative pentru comunitatea artistică internaţională. UNESCO le-a declarat Ziua Internaţională a Teatrului pentru Copii şi Tineret, 20 martie, respectiv Ziua Mondială a Marionetei, 21 martie. De şapte ani încoace, în aceste zile, artiştii de la Teatrul "Luceafărul" cedează locul din scenă micilor actori, evidenţiindu-le rezultatele în teatrul şcolar. Formă importantă de educare a copiilor şi tinerilor, teatrul şcolar a cunoscut o dezvoltare substanţială şi în România, cadre didactice dedicate ocupându-se de selectarea elevilor talentaţi, de repetiţii şi de participarea la diverse manifestări de gen.

      Festivalul este structurat pe trei categorii, clasele I-IV, V-VIII şi IX-XII, competitorii provenind atît din mediul urban (Iaşi, Hîrlău, Paşcani), cît şi din mediul rural (Răchiteni, Horleşti, Mogoşeşti, Măcăreşti, Popricani, Hodora, Miroslava, Scheia, Tătăruşi etc.), atît din licee teoretice, cît şi din licee industriale, multe dintre ele, participante încă de la prima ediţie a manifestării.

trupa pinocchio mogosesti

      Deschiderea oficială a ediţiei cu numărul VII a Festivalului "Hai la teatru!" este programată miercuri, 20 martie, ora 14,30, cu două reprezentaţii ale trupelor "Globus" şi "Catharsis", Colegiul Naţional "Emil Racoviţă".

      Evenimentul care va individualiza ediţia actuală este proiecţia filmului documentar Shakespeare High al regizorului de origine română Alex Rotaru, stabilit în SUA. Realizat în 2011, filmul este produs de Kevin Spacey, iar premiera absolută a avut loc la New York Tribeca Festival, prezidat de Robert de Niro.  Festivalul Shakespeare, care dă şi titlul filmului, este organizat de DTASC (Drama Teachers Association of Southern California) şi are o tradiţie impresionantă. Documentarul lui Alex Rotaru îi are ca protagonişti pe Mare Winningham, Kevin Spacey, Val Kilmer, Richard Dreyfuss, pe elevii şi profesorii care muncesc un an de zile pentru a fi cît mai buni în concurs. Filmul vorbeşte de fapt despre cît de important este teatrul şcolar în formarea adolescenţilor. Detalii despre film, în Suplimentul de cultură, din 16 februarie 2013 (Oltiţa Cîntec, Shakespeare High - http://www.suplimentuldecultura.ro/index/continutArticolNrIdent/Rubrici/8206).  Proiecţia ieşeană este posibilă graţie sprijinului acordat de Alex Rotaru. Toţi cei interesaţi pot participa la proiecţia din 20 martie, ora 18,30, sala mică, Teatrul "Luceafărul". Filmul este în engleză şi durează 1 oră şi 20 minute. Intrarea este liberă.