Festivalul International de Teatru pentru Copii si Tineret
6-12 octombrie Teatrul Luceafarul
Scufita Rosie
Joi, 6 octombrie, ora 11 si 18, sala mare
Compania Louis Brouillard Paris Franta
Un spectacol de Joël Pommerat dupa povestea populara
Joël Pommerat: “Este prima oara cand creez un spectacol destinat copiilor. M-a preocupat adesea teatrul pentru copii în raport cu acela pentru adulti. La nivelul formei si al exigentelor din timpul lucrului, sunt sigur ca nu exista diferente între diferite publicuri. În schimb, sunt convins ca publicul copil are dreptul la aceeasi profunzime a cautarii, la aceeasi dorinta de perfectiune, ca publicul adult. Cei mici au dreptul ca noi, artistii, sa nu ajustam nimic din felul în care facem teatru atunci cand facem teatru pentru ei. Pentru Scufita, am vrut sa scriu propria versiune a povestii. Vroiam doar sa evidentiez personajele si etapele calatoriei unei fetite care pleaca de acasa pentru a-si vizita bunica si îl întalneste pe lup. Am urmarit simplitatea si adevarul. Raportul cu frica este primordial în aceasta poveste si, în general, în viata oricarui copil. Dupa mine, a aborda frica în discutiile cu copiii înseamna a aborda si cealalta fata a acestui tip de emotie׃ dorinta. Trebuie sa le vorbim copiilor despre initierea în frica, despre cum sa stapanesti acest sentiment înainte de a deveni adult“.
Joël Pommerat este artist asociat la L’Odéon-Théatre de L’Europe Paris (2010-2013) si la Teatrul National Bruxelles. Scufita Rosie a deschis Festivalul de Teatru Avignon (2008), iar în sezonul trecut s-a jucat la Teatrul Odeon Paris. În prezent, Pommerat pregateste Cenusareasa.
Cu: Murielle Martinelli, Isabelle Rivoal, Ludovic Molière
Costume: Marguerite Bordat
Lumini: Éric Soyer
Spectacol în limba franceza, cu traducere, 45 minutes, peste de 6 ani
Joi, 6 octombrie, ora 11 si 18, sala mare
Partener: Centrul Cultural Francez Iasi
ora 18 – Deschiderea oficiala
Dumbrava minunata
Vineri, 7 octombrie ora 10, sala mica
dupa Mihail Sadoveanu
Teatrul Luceafarul Iasi – premiera
Realizatorii au adus în scena o versiune foarte fidela scrierii sadoveniene, accentul spectacolului fiind asezat pe feeria din dumbrava traversata de Lizuca si companionul sau, Patrocle. În subtext, publicului i se vorbeste despre valori precum iubirea familiala, importanta prieteniei, forta educativa a povestilor, comuniunea cu natura si nevoia de a proteja frumusetile ei unice. Ca tehnici de animatie sunt utilizate papusa cu tija miscata pe canale, efectele sonore, de lumini si olfactive.
Distributie: Ecaterina Ciofu, Raluca Pintilie, Gigi Sfaiter, Mariana Teleman, Iulia Deloiu Trif, Dumitru Georgescu
Regia: Ion Ciubotaru
Scenografia: Mihai Pastramagiu
Dramatizare: Oltita Cîntec
Spatiu sonor: Gigi Sfaiter
50 min, peste 4 ani
Luna unei alte nopti
ora 11, sala mare
de Charlotte Puyk-Joolen
Teatrul 't Magisch Olanda
Luna unei alte nopti este un spectacol care prezinta într-o maniera poetica lumea fascinanta a viselor, utilizand marionette, papusi pe mana, siluete si masti. Tema din subtext este ca fiecare dintre noi suntem o poveste, ca fiecare ne configuram propria realitate. Personajele sunt fetita Iris, Doamna Vis, Dorby, faunul, Morfeu, Împaratul viselor, Hypnos, Împaratul Somnului, Huigin, pasarea nemuritoare. Suita de întamplari se încheie cu bine, lui Iris îndeplinindu-i-se dorinta׃ taramul viselor exista!
Scenariu : Sybrand van der Werf
Cu: Charlotte Puyk-Joolen, Ananda Puyk
Scenografie: Charlotte Puyk-Joolen, Sanne Puyk
Directia artistica: Sybrand van der Werf, Charlotte Puyk-Joolen
50 min, peste 6 ani
Partener׃ Ambasada Regatului Ţarilor de Jos
Momentum
ora 18, sala mare
de Ananda Puyk
Compania Ananda Puyk Olanda
Spectacol de miscare, siluete si teatru musical pentru tineri si adulti, interpretat de Ananda Puyk. Acum, standardul îl reprezinta perfectiunea varstei, chiar si atunci cand aceasta e imposibil de obtinut. În aceasta societate competitiva ne bazam pe aparente, pretinzand ca putem face fata oricarei situatii. Întotdeauna “suntem bine”. Oare raspundem astfel întrucat exprimandu-ne nesiguranta si nepriceperea speram sa devenim mai puternici?
50 min, tineri si adulti
Partener׃ Ambasada Regatului Ţarilor de Jos
Teatrul lui Svoboda
ora 18, sala mica
Endorfilm Praga – premiera pe tara
Filmul documentar Teatrul lui Svoboda a avut premiera în aprilie 2011 si portretizeaza viata si opera scenografului Josef Svoboda, care a încercat sa jongleze cu libertatea de creatie, viata de familie si aliantele politice în vremea regimului comunist. Svoboda a lucrat pentru cateva din marile scene ale lumii, precum Old Vic Londra, Metropolitan Opera New York, La Scala din Milano si imaginat peste 750 de scenografii. Filmul, realizat de nepotul lui Svoboda, Jakub Hejna, este o privire din spatele scenei, reveland cateva din secretele muncii de o viata a artistului, cu ajutorul materialelor de arhiva care nu au fost niciodata publicate.
“Întunericul este materialul meu brut. Asa cum sculptorul are nevoie de piatra sau lemn, eu modelez teatrul folosind întunericul“(Josef Svoboda).
“Am crescut în casa unui om care a fost un scenograf stralucit, dar care mi-a fost si bunic, un bunic caruia nu-i prea vorbeam. Cand a murit, aveam 25 de ani, si stiam foarte putine despre el.Am decis sa explorez întunericul si golul, în cautarea lucrurilor care ne vor supravietui.“(Jakub Hejna)
Ideea originala si regia׃ Jakub Hejna
Scenariul׃ Jakub Hejna, Barbora Příhodová
Producator׃ Jiri Konecny
Director de imagine׃ Jiri Chod
Film documentar, 90 min, premiera pe tara, subtitrare în engleza
Partener׃ Centrul Ceh Bucuresti
Ninigra si Aligru
Sîmbata, 8 octombrie ora 10, sala mica
Dramatizare de Oana Leahu, dupa Nina Cassian
Teatrul Ariel Tg Mures
Ninigra si Aligru sunt doi tigrisori care s-au întalnit în jungla si s-au împrietenit. Jungla e plina de frumuseti , dar si de pericole care-i pandesc pe cei doi la tot pasul. Curajul si prietenia ce-i leaga îi va ajuta sa treaca peste toate obstacolele.
Cu: Mirabela Valea (Ninigra), Iuliu Pop-Andries (Aligru), Mariana Iordache (Animalul ciudat, Miorlana), Cornel Iordache ( Maimuta mama, Motanul), Andi Brandus (Clovnul).
Regia: Oana Leahu
Scenografia: Eugenia Tarasescu-Jianu
Muzica: Zeno Apostolache
50 min, 3 -12 ani
Eu sunt Eu!
ora 11, sala mare
de Mira Lobe, Verlag Jungbrunnen
Teatrul Asou Graz Austria
"Într-o lunca plina de flori multicolore rataceste un animalut colorat, iar deodata... "Utilizand obiecte din viata cotidiana, actorii se tranforma în pasari, hipopotami,, catei, pesti, nascand în scena o lume fantastica, multicolora, sonora, numai a lor. Publicul este inclus în calatoria aceasta si, însotind distributia, la finalul spectacolului exclama׃ "Eu sunt sigur aici׃ eu sunt eu". Teatrul Asou lucreaza ca teatru laborator, aplicand antropologia teatrala a lui Eugenio Barba. Experimentele lor promoveaza formele de teatru intercultural, combinand miscarea, corporalitatea, vocalitatea, într-o sinteza care încearca reanimarea artei de a povesti.
Regia: Abel Solares
Cu: Uschi Litschauer, Monika Zöhrer, Klaus Seewald, Uschi Molitschnig
Scenografie: Christian Strassegger
Lightdesign : Sabine Wiesenbauer
50 min, peste 4 ani
Partener׃ Forumul Cultural Austriac
Hansel si Gretel
ora 18, sala mare
dupa Fratii Grimm
Teatrul Puck Cluj - Napoca
Asa cum exista un repertoriu canonic de romane, de tragedii, de comedii, de poeme ori eseuri, la fel exista si un top al povestilor lumii. Din el nu lipseste, în nici un caz, Hänsel si Gretel, care m-a facut sa nu pot dormi catva timp, în dupa-amiezele si noptile copilariei, din motive pe care, parca, astazi le înteleg mai bine. În acest basm cules de Fratii Grimm prin casele taranilor germani si inclus în primul volum al colectiei lor intitulate Basme pentru copii si camin (1812) se regasesc mari teme ale lumii prezente în Biblie si în marile epopei ori tragedii antice. A aduce asa ceva în fata celui mai fragil si mai tanar public înseamna sa îi dai sansa de a se forma conectat la cateva dintre marile teme ale culturii umanitatii si, în orice caz, la izvoarele celei europene. Locul lui Hänsel si Gretel este pe scena, printre copii. Copiii de toate varstele.
Scenariul: Ovidiu Pecican
Regia: Varga Ibolya
Scenografia: Epaminonda Tiotiu
Muzica: Venczel Peter
Cu: Ramona Atanasoaie, Dana Bontidean, Frunzina Anghel, Ovidiu Crisan, Lucian Rad, Silviu Rusti, Rares Stoica.
50 min, pentru copii
Spargatorul de nuci
Duminica, 9 octombrie ora 10, sala mica
dupa P.I. Ceaikovski
Compania Muschetarii Bucuresti
Orice spectacol are o poveste. Povestea noastra este un puzzle alcatuit din povestile unor clasici. În acest puzzle o sa regasiti povestea muzicala a marelui Ceaikovski, dar si o parte din vorbele scrise de E.T.A. Hoffmann. Cine le spune ? Cine canta ? Raspunsul la aceste întrebari e acelasi si e previzibil...Spargatorul de nuci. Nimic nu e nou, nu putem spune ca am inventat noi seara de Ajun cu bucuriile ei cu tot. În schimb, putem spune ca am construit un spectacol pentru a va amimti cum e sa te bucuri de cadourile oferite în acea magica seara, cum fiecare cadou simbolizeaza ceva si ramane undeva într-o cutie din sufletul fiecaruia, cum fiecare cadou îti elibereaza imaginatia si poti visa. Lasati copiii sa viseze!
Scenariul si regia: Cristian Mitescu
Scenografie: Adrian Stefanescu
Muzica: P.I. Ceaikovski
Orchestratie: Viorel Andrinoiu
Distributie: Victor Bucur, Violeta Mitescu, Mariana Sinca
4-8 ani, 45 minute
A fost odata un rege...Diez
ora 11,30, sala mare
Spectacolul nonverbal dupa Fratii Grimm
Teatro Verde Italia
A fost odata un rege.... Diez este un titlu atragator venind din celebra arie a Cenusaresei lui Rossini, care se potriveste perfect spectacolului construit pe baza unor basme si povesti din diferite timpuri si locuri. Cele mai multe pornesc de la povestile culese de Fratii Grimm, precum Cenusareasa, Scufita Rosie, Alba ca Zapada, Frumoasa si Bestia. Regi si regine, vrajitoare si magicieni, formule magice, monstri, dragoni, animale vorbitoare, eroi... acestea sunt starurile eterne care ne-au însotit pe parcursul a peste 20 de ani de teatru. Spectacolul este o combinatie foarte interesanta între opera traditionala italiana si basmele clasice ale Fratilor Grimm.
Cu: Andrea Calabretta, Michela Faraglia, Martina Klier,Veronica Olmi si Marco Renzi
Regia: Francesco Mattioni
Papusi: Signorelli Collection, Alessandra Ricci, Isabella Montani, Susanna Mattiangeli
Sunet si lumini: Enrico Biciocchi, Renato Palumbo
50 minute, peste 5 ani
Partener׃ Institutul Italian “Vito Grasso“ Bucuresti, AutoPadova Iasi
3 povesti cu zmei
ora 18, sala mare
din Enciclopedia zmeilor de Mircea Cartarescu
Versiune scenica de Alice Barb si Oltita Cîntec
Teatrul Luceafarul Iasi – premiera
Distributie ( în ordine alfabetica)׃ Ion Agachi, Ionela Arvinte, Adrian Buliga, Mihaela Budau, Cristina Anca Ciubotaru, Andrei Ciobanu, Iulia Deloiu Trif, Beatrice Engel, Cristian Gheorghiu, Toma Hogea, Doina Iarcuczewicz, Gabriel Lazar, Liliana Mavris Varlan, Ileana Ocneanu, Mariana Teleman, Liviu Smîntînica, Gigi Sfaiter, Viorel Varlan, Lucian Valacu.
Regia, ilustratia muzicala si light design׃ Alice Barb
Scenografia׃ Adriana Grand
Asistenta scenografie׃ Viorica Perju, Mariuca Ignat
60 min, peste 8 ani
Cenusareasa
Luni, 10 octombrie ora 10, sala mica
Adaptare dupa Fratii Grimm si Charles Perrault
Teatrul Ţandarica Bucuresti
Spectacolul nu este o transpunere a cunoscutei povesti a Cenusaresei, ci o creatie a regizorului Silviu Purcarete, în sensul unui comentariu totodata duios si ironic al întamplarilor cunoscute. O lume adiacenta personajelor povestii (paianjenul, tantarul, familia de soricei care declanseaza – de fapt – aceasta poveste ca pe un teatru în teatru), personajele însele (concepute pe principiul plastic al papusilor de portelan din secolul al XIX- lea), muzica operei lui Rossini, dau umorul, caldura si frumusetea acestei reprezentatii pentru copii si nu numai.
60 min, copii peste 3 ani
Povestea Motanului Încaltat
ora 11, sala mare
adaptare dupã Charles Perrault de Daniel Stanciu
Teatrul Gulliver Galati
O combinatie inspiratã între jocul actoricesc, mascã si pãpusã va arãta tuturor cã visurile se pot împlini, chiar si atunci cand pãrintii nu mai sunt cu tine, fratii mari si rãi mostenesc toatã averea, iar tu rãmai singur, doar cu un motan. Motanul Încãltat este un spectacol modern, alert, plin de culoare si ritm, care pe langã mijloacele clasice ale animatiei, foloseste si tehnica proiectiei digitale. Esenta fiecãrei întamplãri este un mesaj, iar caracterul fiecãrui personaj castigã expresivitate prin caricaturizare. Umorul spumos al replicilor si întamplãrile pline de haz captiveazã în egalã mãsurã copiii si adultii, ce-si amintesc cu nostalgie de varsta povestilor.
Distributia: Stelian Stancu, Ramona Pãuc, Gina Geru, Adina Nitã, Eduard Sisu, Mircea Vajaianu, Aurelian Iorga
Regia artisticã: Daniel Stanciu
Scenografia: Ioana Tudor
Ilustratia muzicalã: Daniel Stanciu si Jou Jou Drãgan
Animatie computerizatã: Marin Fagu
5-10 ani, 50 min
Bruno Schulz, istoria imaginatiei pacatoase
ora 18, sala mare
Teatrul Pinokio Lodz Polonia
Bruno Schulz-istoria imaginatiei pacatoase continua traditia Teatrului Pinokio de a realiza si spectacole de animatie pentru adulti. Spectacolul lui Konrad Dworakowski se bazeaza pe povestirile din Pravaliile de scortisoara si Sanatoriul timpului, volume care l-au impus pe Schulz ca una dintre cele mai originale figure ale avangardei poloneze, de nivelul lui Stanislaw Witkiewicz si Witold Gombrowicz. Scenografia lui Andrzej Dworakowski a fost inspirata de grafica lui Bruno Schulz, iar muzica lui Piotr Klimek completeaza fericit spectacolul. Interpretii aduc în scena o lume a imaginatiei, mitologiei, copilariei si Arcadiei, revelata de Schulz în proza sa. Poate parea chiar ca productia este aproape fara dialoguri, atentia publicului trebuind sa se concentreze asupra interpretarii si animarii papusilor.
Spectacolul a fost distins de criticii de teatru din Lodz cu Masca de Aur pentru cel mai bun spectacol de animatie al stagiunii 2009-2010.
Regia: Konrad Dworakowski
Scenografia: Andrzej Dworakowski
Muzica: Piotr Klimek
Proiectii: Michał Zielony
Cu: Ewa Wróblewska, Żaneta Małkowska, Urszula Binkowska, Piotr Szejn, Mariusz Olbiński
65 min, tineri peste 16 ani si adulti,
Partener: Institutul Polonez Bucuresti
Extraordinara masinarie zburatoare
Marti, 11 octombrie ora 10, sala mica
Teatrul Garlic Marea Britanie
Ati visat vreodata sa aveti aripi?
Urmariti aventurile nebunesti ale Profesorului Bix Horn, care zboara în felul sau si încearca sa construiasca din obiecte neobisnuite o masinarie zburatoare. Oare o va captura pe frumoasa pasare Harpy ce pluteste deasupra lui ori aceasta va disparea în zare? Luati loc si bucurati-va de calatoria pe care Teatrul Garlic v-o ofera, cu papusi frumos construite, cu melon si un balon, urmarind o calatorie unica, vesela.
Cu: Mark Pitman
Regia: Steve Tiplady
Animatie papusi: Iklooshar Malara
Muzica: Jonathan Lambert si Iklooshar Malara
45 min, pentru copii
MARK PITMAN este regizor si interpret la Garlic; a urmat cursuri de mima si miscare cu Desmond Jones si scoala lui Jacques Lecoq la Paris, aceasta din urma influentandu-l semnificativ. Artist complex, Pitman a facut si workshop-uri de animatie pentru adulti cu nevoi speciale, spectacole pentru teatrul dramatic; a fost interpret la Norwich Puppet Theatre, a predat papusarie (construire si manipulare) la Central School for Speech and Drama din Londra.
Workshop – Masca si miscare
Ce se întampla cand actorul poarta o masca, ce efecte are asupra jocului sau? Cum descopera actorul masca si cum o utilizeaza? Cand are fata ascunsa în spatele mastii, actorul trebuie sa se exprime prin corporalitate, prin miscare. Acest atelier exploreaza masca neutra, masca metafizica, masca larvara si masca de personaj.
Partener׃ British Council
Impozanta Lalula
ora 10, sala mare
de Christian Morgenstern
Teatrul National Mannheim Germania
Teatrul pentru Copii si Tineret Schnawwl
La o petrecere pentru copii, impozanta doamna Lalula anima atmosfera. Canta, recita si spune o poveste dintr-un alt taram, într-un limbaj ciudat, pe care numai cei mici îl pot întelege: Kroklokwafzi? Semememi! Seiokrontro - prafriplo: Bifzi, bafzi; hulalemi: quasti basti bo ... Lalu lalu lalu lalu la! Poemul scris de Christian Morgenstern în 1900 este un imn închinat iubirii, mancarii, muzicii, culorii si formelor, iar spectacolul devine un joc cu vorbitul si tacerea. Productia este rezultatul unui proiect de cercetare derulat pe parcursul a doi ani la Schnawwl, consacrat publicului foarte tînar, de la 2 la 4 ani.
Cu: Jule Kracht si Jörg Fischer
Regia: Marcela Herrera si Nicole Libnau
Scenografie: Christian Thurm
Costume: Eva Roos
Dramaturgie: Andrea Gronemeyer
45 minute, 2-4 ani
Parteneri: Centrul Cultural German Iasi, Ministerul de Stiinta, Cercetare si Arte Baden Württemberg
Pyramus &Thisbe4You
ora 18, sala mare
dupa scena mestesugarilor din Visul unei nopti de vara de William Shakespeare
traducerea si adaptarea Andrei Marinescu
Teatrul Odeon Bucuresti
Spectacolul i-a adus lui Alexandru Dabija Premiul UNITER pentru cel mai bun regizor (2010). Preocupat de genul comic, artistul a abordat clasica secventa de teatru în teatru din Visul unei nopti de vara, celebra scena a trupei mesterilor, în patru formule diferite. Situatia shakespeariana este îmbogatita cu trimiteri parodice la situatii concrete, actuale din teatrul romanesc, în egala masura consistente si amuzante: prima este jucata exclusiv de femei; a doua se plaseaza în mediul universitar, într-o clasa de actorie; a treia are o tenta regionala; iar ultima îi aduce în lumina reflectoarelor pe tehnicienii teatrului.
Cu: Dorina Lazar, Rodica Mandache, Oana Stefanescu, Ada Simionica, Paula Niculita, Ana Maria Moldovan, Ionel Mihailescu, Mircea Constantinescu, Marius Damian, Pavel Bartos, Gabriel Pintilei, Mihai Smarandache, Victor Cociorba, Nicu Coman, Cristian Dunareanu, Dan Iosif, Ion Iosif, Constantin Neagu, Dumitru Neagu
Regia: Alexandru Dabija
Scenografia: Cosmin Ardeleanu
Visuals: Casa Gontz
Spectacol pentru tineri si adulti, 1h30 min
Extraordinara masinarie zburatoare
Miercuri, 12 octombrie
ora 10, sala mica
Teatrul Garlic Marea Britanie
3 povesti cu zmei
ora 18, sala mare
Teatrul Luceafarul Iasi