Modificări la plățile online cu cardul BRD incepând cu ianuarie 2021

Care sunt modificările la plățile online cu cardul BRD incepând cu ianuarie 2021

 

Incepand cu ianuarie 2021 in Romania va fi introdus un nou standard internaţional de securitate pentru plăţile cu cardul online - 3D Secure. Acest standard va fi introdus de nouă directivă europeană cu scopul de a reduce fraudele din e-commerce prin adăugarea unui filtru de protecţie pentru clienţi atunci când fac o plată online. Aceasta masura presupune o autorizare mult mai sigură a plăţii cu cardul online, măsură care va afecta toţi operatorii din sistemul de plăţi electronice, care vor solicita autorizarea plăţilor în doi paşi.  Autorizarea plăţilor se va face cu minimum doi factori (ceva ce eşti – amprentă/face ID, ceva ce deţii – telefon/cartelă, ceva ce cunoşti – parolă/PIN), conform directivei europene.

Băncile din România au anunțat deja clienții despre noua directivă și ceea ce presupune ea. La BRD de exemplu plățile online care se vor face incepând cu ianuarie 2021 se pot face in următoarele două moduri:

1 O variantă nouă, mai simplă. Cum? Foarte simplu.
După ce ai introdus datele plății pe pagina comerciantului, primești pe telefon o notificare din MyBRD Mobile pe care trebuie să o accesezi chiar in momentul primirii. Apoi, este suficient să validezi plata, autentificându-te prin biometrie (amprentă sau recunoaștere facială) sau prin codul PIN al aplicației. Si gata, plata a fost facută!

2. Modalitatea curentă, revizuită

Prin SMS, cu cod unic de validare a tranzacției, la care se adaugă o parolă suplimentară incepând cu luna ianuarie 2021.

Cum? Foarte simplu.

a) Introduci datele plății pe pagina comerciantului și o parola creată de tine. Important e să știi că la prima tranzacție parola este predefinită, fiind formată din ultimele 6 caractere din CNP-ul tău. Va trebui apoi să o schimbi cu o parolă cunoscută doar de tine, formată din 6 până la 12 caractere alfanumerice (litere și cifre). Această parola va fi solicitată și la următoarele tranzacții efectuate online cu cardul.

b) Alegi numărul de telefon pe care vrei să primești SMS-ul cu codul unic de validare

c) Introduci codul unic primit prin SMS și confirmi plata.

E bine de știut că pot exista excepții in care nu ți se va solicita validarea plății. In orice situatie te-ai afla, poți verifica imediat situația contului tau fie prin MyBRD Mobile, MyBRD Net sau MyBRD Contact.

schimbari la platile online cu cardul BRD