Cum adoptam un caine comunitar in Iasi

 

Dacă vă hotărîţi să adoptaţi un căţel, ar trebui ca prima dată să vă adresaţi unui reprezentant al unei fundaţii de protecţie a animalelor, pentru că de obicei asociaţiile au liste cu animale adoptabile şi astfel puteți fi îndrumat spre locaţia respectivă, care de obicei este un adăpost pentru căini comunitari.  De aici puteţi adopta căţei de la talii foarte mici, la talii mari, şi puteţi afla ce aveţi de făcut ulterior.

Dacă aţi găsit un căţel care este adoptabil, doritorul trebuie să fie atent ca să i se facă o deparazitare internă şi externă, iar în zece zile se poate face primul vaccin. În cazul unui pui, primul vaccin este urmat de alte trei vaccinuri în timpul primului an de viaţă. Deci sunt obligatorii patru vaccinuri. În cazul unui câine matur, i se face un polivalent, un vaccin care îl va feri de principalele boli la care sunt expuşi căţeii maturi. E bine de ştiut că trebuie păstrată legătura cu medicul veterinar.

 Cum adoptam un caine comunitar in Iasi

 Conform legislaţiei în vigoare:

    Incredinţarea câinilor spre revendicare şi adopţie se face numai după ce aceştia au fost consultaţi de către medicul veterinar de liberă practică, deparazitaţi, vaccinaţi antirabic, sterilizaţi si identificaţi prin microcipare sau prin alt mijloc de identificare stabilit de către Autoritatea Natională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Câinii revendicaţi sau adoptaţi vor fi sterilizaţi, excepţie făcând câinii cu regim special, astfel cum sunt definiţi în normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
    Revendicarea şi adopţia câinilor de către solicitanţi se face pe baza unei declaraţii angajament. Revendicarea şi adopţia sunt gratuite.
    Adopţia câinilor din adăposturi se face cu respectarea cumulativă a următoarelor condiţii:

            a) prezentarea de către adoptator a dovezii spaţiului din care să rezulte condiţiile corespunzătoare de creştere şi adăpostire a câinilor;
            b) prezentarea de către adoptator a dovezii resurselor materiale pentru creşterea si intreţinerea câinilor;
            c) prezentarea de către adoptator a acordului asociaţiilor de proprietari sau, după caz, a vecinilor, in cazul adoptării a mai mult de 2 câini;
            d) înregistrarea, imediat după adopţie, a câinilor în Registrul de evidenţî a căinilor cu stăpân.
 

    In cazul in care câinele fără stăpân întrat în adăpostul public este identificat printr-un mijloc de identificare aprobat potrivit legii, serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, respectiv operatorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân au următoarele obligaţii:
    a) să stabilească identitatea proprietarului, pe baza datelor de identificare ale cainelui din Registrul de evidenţă a cainilor cu stăpan;
    b) să notifice proprietarul câinelui, în termen de maximum 24 ore, prin telefon, e-mail sau prin alte mijloace în baza datelor înregistrate in Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân.
    Proprietarii care constată dispariţia câinelui sau care sunt anuntaţi de operatorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân că animalul se află in custodia lor au obligaţia să se prezinte la adăposturile publice, să revendice şi să preia cainii pe care ii deţin, în termen de maximum 7 zile de la data anunţului.

Pentru cei care sunt din Iaşi şi doresc să adopte, sau să revendice un caţel de la Padocul de la Tomeşti, iată programul acestuia

Luni - Vineri 10:00 - 18:00, Sâmbata, Duminica şi în sărbătorile legale 10:00 - 14:00

 

 Schema de vaccinare pentru catei

Dacă aţi adoptat un căţel mic care nu este vaccinat trebuie sa ştiţi că va trebui să faceţi acest lucru pentru a-l proteja şi mai ales pentru a proteja pe cei care intră în contact cu el.

Vaccinarea căţeilor este bine sa inceapă după vârsta de 6 săptămani, schema de vaccinare fiind stabilită de regulă de medicul veterinar iar ea se continuă la un interval de două-patru săptămâni între administrări, până când caţelul va avea aproximativ 6 luni. De obicei schema de vaccinare a caţeilor este următoarea:

  • 1. La 6 saptamani: vaccin impotriva parvovirozei
  • 2. La 8 saptamani: vaccin polivalent (tetravalent)
  • 3. La 12 saptamani: vaccin polivalent (hexavalent)
  • 4. La 14-15 saptamani: vaccin impotriva coronavirozei
  • 5. La 6 luni: vaccin antirabic

Ce vaccinuri trebuie sa facem la catei

1. Primul vaccin, cel de la 6 saptamani, vizează două din cele mai grave boli pe care le pot contacta caţeii - Parvoviroza canină şi maladia Carre (jigodia).

Parvoviroza canină este o boală foarte gravă, adeseori mortală, produsă de unul dintre cei mai mici virusi ai familiei Parvoviridae care este deosebit de rezistent, fiind capabil să supravieţuiască în mediu la temperaturi extrem de scăzute, pană la 6 luni. Odată ajuns în organism, virusul distruge celulele albe şi apoi, prin sânge, ajunge în intestinul subţire unde distruge celulele mucoasei intestinale. Procesele normale de absorbţie intestinală nu se mai produc şi in felul acesta se ajunge la deshidratare severă.

Maladia Carre (jigoda) este provocată de un virus din familia Paramixoviridae, infecţia organismului făcându-se pe cale respiratorie  (de cele mai multe ori) sau digestivă. Semnele neurologice de boală debutează de obicei cu dese contracţii involuntare ale muşchilor.  Odată cu instalarea semnelor neurologice grave, rata de mortalitate este de peste 90%.

2.- 3. După prima vaccinare urmează două doze de vaccin care protejează câinii impotriva parvovirozei, jigodiei, hepatitei Rubard, parainfluenţei canine şi leptospirozei.
Trebuie să ştiţi ca leptospiroza este contagioasă şi transmisibilă la om. Leptospirele sunt prezente în urina şi orice corp infectat de aceasta poate fi un focar de infecţie.

4. Cea de a patra doză de vaccin protejează animalul de coronaviroză, o boală foarte contagioasă cu evoluţie acută care afectează sistemul digestiv al câinilor. Boala se manifestă prin vomă severă, diaree şi deshidratare şi se răspandeşte foarte uşor prin excreţiile animalului infectat.

5. Ultimul vaccin este cel antirabic, care poate fi făcut incepând cu vârsta de 6 luni iar acesta se repetă pe toată durata vieţii.

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!