Noiembrie 29, 2023

Trasee rutiere foarte periculoase

Cele mai periculoase trasee auto

Trecatoarea Stelvio, Italia
Acest traseu montan este situat in Alpii Estici din Italia la altitudinea de aproximativ 2.700 de metri deasupra nivelului mari si leaga Valtellina de Merano. Drumul este dificil de parcurs cu masina in special din pricina celor 48 de curbe in ac de par, dar si ingustarii extreme din unele puncte, aspecte inrautatite de inclinarea pe alocuri extrema. Cu o altitudine maxima de 2.757 de metri, Stelvio este cea mai inalta stramtoare pavata din estul Alpilor si a doua din Alpi, dupa drumul Col de Ilseran, aflat la 2770 de metri.

stelvio 1

colddeturini2

Col de Turini, Franta


Col de Turini este o trecatoare montana in Alpii din sudul Frantei si care este situata la o altitudine de peste 1600 de metri deasupra nivelului marii. Face parte dintr-o portiune de traseu lunga de 32 de kilometri a Campionatului Mondial de Raliuri de la Monte Carlo, drum ce combina 34 de curbe extrem de dificile, de tip "ac de par", dar si portiuni rectilinii unde masinile de curse ating viteze de peste 180 km/h.

Este unul dintre cele mai incitante si mai provocatoare drumuri de pe Pamant.  In cel mai inalt punct al sau, Col de Turini atinge altitudinea de 1607 metri. Spre nord, drumul incepe cu o ametitoare serie de curbe la 180 de grade. Catre final, soferii traverseaza un defileu, avand un salbatic rau involburat in partea stanga si un impresionant perete stancos de-a dreapta.

coldeturini

Drumul mortii, Bolivia

Traseul Yungas, cunoscut si sub denumirea "El Camino de la Muerte" - sau "Drumul Mortii" in spaniola - este o ruta montana intinsa pe o distanta de 70 de kilometri, ce strabate Anzii de pe teritoriul Boliviei si leaga orasul La Paz, capitala administrativa a tarii, de Coroico. Faimos pentru pericolul sau extrem si constant de prabusire in hauri de sute si mii de metri adancime a camioanelor care il strabat, drumul a fost catalogat, in anul 1995, drept cel mai periculos drum de pe Pamant, de catre Banca Inter-Americana pentru Dezvoltare. Latimea de numai o banda a rutei, inclinarile din unele locuri ale terenului si lipsa de balustrade transforma calatoria prin acest loc intr-o aventura a mortii. Mai mult chiar, ceata si ploaia frecvente scad vizibilitatea si drumul alunecos, slabind marginile. Se estimeaza ca 200 pana la 300 de calatori sunt ucisi anual pe aceasta ruta a groazei. Desi in zilele noastre Yungas este intrebuintat tot mai putin de masini, un numar in plina crestere de biciclisti dornici de adrenalina il abordeaza constant.

drumulmortii

Trecatoarea Los Caracoles, Anzi

Acest drum traverseaza Muntii Anzi pe ruta dintre Chile si Argentina. Los Caracoles consta intr-o serie de curbe bruste si adanci, intr-o panta continua extrem de inclinata. Drumul are o multime de rampe si de curbe in ac de par, lipsindu-i cu desavarsire orice forma de parapet. In cea mai mare parte a anului, traseul este acoperit de zapada. Aceasta, dimpreuna cu natura complexa a drumului solicita foarte mult rabdarea si ambitia soferilor, fiind aproape ca un test de caracter. Drumul este totusi intretinut regulat si nu are un palmares morbid foarte bogat. Camioane incarcate cu marfa, dar si autocare supraetajate cu turisti trec zilnic prin Los Caracoles, iar experienta, spun ei, este una de neuitat.

loscaracules

Autostrada Iadului, Rusia

Ultimii o mie de kilometri ai Autostrazii Federale Ruse dintre Moscova si orasul siberian Yarkutsk poarta denumirea de Autostrada Lena. Bizarul traseu merge in paralel cu raul Lena tocmai pana in Yarkutsk. Ca si cand drumul namolos nu ar fi reprezentat oricum o mare problema, Yarkutsk este considerat unul dintre cele mai friguroase orase ale lumii, cu temperaturi ale lunii ianuarie masurand in medie -42 de grade Celsius. Dar, surprinzator, numai pe timpul verii drumul devine total impracticabil. De fiecare data cand ploua in sezonul estival, ruta se transforma intr-o mlastina vascoasa, ce face foarte dificila trecerea vehiculelor si cu siguranta imposibila parcurgerea celor o mie de kilometri. Fiind vorba despre singurul drum catre orasul siberian, traficul devine greoi si aglomerat si sofatul chiar mai complicat decat in general.

autostradaiadului2

autostradaiadului

Drumul prin tunel Guoliang, China

Magnifica ruta prin tunel, din muntii Taihang, a fost construita de 13 sateni de-ai locului, condusi de liderul lor, Shen Mingxin, si le-a luat aproximativ cinci ani pentru a finaliza lucrarile. Multi localnici si-au pierdut vietile in accidente in timpul constructiei tunelului, dar altii le-au luat mereu locul. Tunelul a fost dechis traficului la data de 1 mai 1977. Lung de 1.200 de metri, tunelul localizat in provincia chineza Henan, are o inaltime de cinci metri si o latime de patru. Guoliang este o anexa pe lista celor mai periculoase si complicate drumuri rutiere. Catalogat drept traseul care nu tolereaza nicio greseala, majoritatea accidentelor din tunel se datoreaza neglijentei calatorilor. Totusi, reprezinta o ruta extrem de fascinanta si este o destinatie-cheie pe toate itinerariile turistice chineze.

guoliang3

 

guoliang2

guoliang

Trollstigen, Norvegia

Fiordurile Norvegiei au multe drumuri care atrag turisti. Cel mai notabil dintre ele este Trollstigen, alcatuit dintr-o serie de rute ce deschide privelisti uluitoare spre cateva cascade. Cuvantul "Trollstigen" inseamna "Scara Trolilor". Drumul, desi nu ii lipsesc standardele de siguranta, necesita multa concentrare si o buna stapanire a volanului. Pantele inducatoare de vertij, setul abundent de curbe in ac si ingustimea drumului nu lasa loc pentru erori. Totusi, odata ce calatorii vor fi ajuns in varf, recompensa este pe masura, pentru ca privelistea oferita taie orice rasuflare. Drumul ingust permite extrem de putine posibilitati vehiculelor sa se depaseasca. Frecventele avalanse de roci din regiune au adus cu sine unele imbunatatiri ale traseului in 2005.

trolstigen

trollstigen

El Espinazo del Diablo, Mexic

El Espinazo del Diablo sau "Coloana Vertebrala a Diavolului" este o trecatoare montana din Durango, Mexic. Parcurgerea ei cu masina in conditii de siguranta dureaza aproximativ cinci ore si a reprezentat multa vreme unicul traseul din Durango spre Mazatlan Sinaloa. De asemenea, circula multe povesti si avertismente cu privire la traversarea "spinarii diavolului". Dar drumul este exceptional de bine intretinut si exista multe semne de atentionare care marcheaza majoritatea locurilor periculoase. Locuri special amenajate pentru popasuri sunt frecvente, asadar calatorii pot trage pe dreapta oricand isi doresc. Exista si cateva curbe foarte stranse. Atat de stranse incat unui camion ii este necesar tot drumul pentru a coti. Acest lucru stanjeneste pe alocuri traficul pe doua benzi.

espinazodeldiablo3

 

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!