Noiembrie 29, 2023

Papusa Barbie

 

Papusa Barbie

 

Prima aparitie a papusii Barbie este consemnata in data de 9 martie 1959. Vinovat pentru aparitia lui Barbie este Elliot Handler, fondatorul companiei Mattel, Inc., si a sotiei acestuia, Ruth. Papusa a primit numele Barbie pentru ca acesta era numele fiicei cuplului, Ken fiind numele baiatului lor. Ideea papusii i-a venit lui  Ruth atunci cand aceasta privea cum fiica ei se juca cu o papusa din hirtie.

Cateva luni mai tarziu fiind in excursie in Germania, Ruth a descoperit o papusa care a avut in perioada aia un succes foarte mare si anume Bild Lilli.

Papusa Bild Lilli cea care a dus la aparitia papusii Barbie

Acest lucru i-a confirmat faptul ca o papusa adult are priza nu numai la oamenii mari ci si la copii. Copii erau foarte entuziasmati de faptul ca papusa putea fi imbracata in diverse costumatii  care erau cumparate separat. 

Papusile Barbie cele mai dorite papusi de pe glob

Dupa ce s-a intors in Statele Unite Handler s-a apucat sa lucreze la designul papusii sale, in munca de concepere fiind ajutat de inginerul Jack Ryan. Lansarea oficiala a jucariei a avut loc pe 9 martie 1959, iar aceasta este considerata a fi, si in zilele noastre, ziua de nastere a lui Barbie.

Prima papusa Barbie a purtat un costum de baie creat dintr-un material imprimat alb-negru. In primul an de la lansare s-au vandut in jur de 350.000 - acesta fiind totusi un total neoficial.

Prima papusa Barbie de pe piata s-a vandut in 350000 de exemplare

Papusa a avut si are un real succes, fiind vanduta de-a lungul timpul in peste jumatate de miliard de exemplare si, daca adaugam si personajele din serie se ajunge la peste un miliard de bucati vandute in peste 140 de tari.

O papusa Barbie imbracata intr-o craciunita mai specialaDesignerii companiei Mattel produc in fiecare an circa 100 de noi modele de haine si accesorii pentru Barbie, care a avut parte de toalete realizate de creatori faimosi, precum Yves Saint Laurent, Christian Dior, Valentino, Perry Ellis, Oscar de la Renta, Bob Mackie. Mattel i-a oferit lui Barbie sansa de a avea diferite meserii de-a lungul timpului, fiind pe rand profesoara, astronaut, veterinar, cantareata, model.

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!