Cum functioneaza ochelarii 3D

 

Cum functioneaza ochelarii 3D

 

Pentru a intelege de ce trebuie sa folosim ochelarii atunci cand vizionam continut 3D, trebuie sa ne dam seama de modul in care ochii nostri percep imagini, acest lucru putand fi realizat, folosind o tehnica numita stereoscopie.

Stereoscopia functioneaza prin proiectarea unor imagini diferite pentru fiecare ochi in parte, imagini care sunt combinate ulterior pentru a da senzatia de profunzime. Fie ca sursa este un proiector de cinema sau unul simplu, un televizor cu plasma sau LCD, momentan exista doua tipuri de ochelari pentru tehnologia 3D – ochelarii polarizati si ochelarii tip shutter – care functioneaza in moduri diferite pentru a obtine efectul stereoscopic.

Tehnologie 3d LG

Ameteala de la vizionare

Atunci cand cumpara un televizor, utilizatorii iau in considerare caracteristici estetice precum dimensiunea ecranului, design-ul acestuia, sau specificatii tehnice care includ rezolutia, rata de contrast si timpul de raspuns. Totusi, atunci cand cumperi un televizor 3D, caracteristici precum intensitatea luminii, “crosstalk” si numarul de pixeli devin foarte importante. Crosstalk-ul se produce atunci cand orice imagine destinata ochiului drept se suprapune cu imaginea destinata ochiului stang, si viceversa, acest fenomen dand o stare usoara de ameteala utilizatorului.

Daca ati fost la cinema pentru a viziona Avatar, Alice in Tara Minunilor sau orice alt film 3D, inseamna ca ati folosit deja tehnologia ochelarilor polarizati. Daca va aduceti aminte, imaginile proiectate erau incetosate, pana cand ati ales sa folositi ochelarii. Acest lucru se intampla deoarece filmele 3D destinate ochelarilor polarizati proiecteaza de fapt doua imagini – una pentru ochiul stang si una pentru ochiul drept. Aici intervin ochelarii: filtrul fiecarei lentile blocheaza lumina polarizata in directia opusa, astfel fiind creata dimensiunea specifica filmelor 3D.

Fiind relativ ieftini, ochelarii polarizati sunt ideali pentru vizionari 3D destinate audientelor mari, in speta filme si evenimente sportive in baruri sau locuri publice. In plus, datorita problemelor legate de costuri si intensitatea luminii, tehnologia de polarizare se potriveste mult mai  bine televizoarelor LCD decat plasmelor.

Deoarece polarizarea presupune ca fiecare ochi sa vizualizeze doar jumatate din pixelii afisati pe ecran, rezolutia imaginii este efectiv injumatatita, acest lucru cauzand aparitia unor dungi negre, foarte subtiri, care pot fi deranjante pentru utilizatori.

Ochelarii tip shutter: O alta fata a 3D-ului

In prezent, aproximativ toate televizoarele 3D de pe piata folosesc tehnologia ochelarilor shutter, care functioneaza prin receptionarea semnalelor de la televizor si creeaza senzatia 3D prin blocarea concomitenta a lentilelor, ochelarii fiind sincronizati ratei de refresh a televizorului. Deoarece rata de refresh are valori cuprinse intre 240 si 480 pe secunda, intreruperile sunt imperceptibile.

Tehnologia folosita pentru ochelarii shutter permite o stereoscopie bogata, fara a reduce din numarul de pixeli sau lumini. Insa, exista un dezavantaj: ochelarii trebuie sa fie conectati la televizor si au costuri de productie relativ mari. Totusi, expertii din industrie preconizeaza ca preturile acestui tip de ochelari sa scada considerabil, pe masura ce tehnologia avanseaza.

O calatorie in a treia dimensiune

Pe cat de incantatoare pare experienta 3D momentan, problema ochelarilor de vedere ramane una actuala pentru acest mediu. De exemplu, inca o pereche de ochelari destinati televizorului, pentru utilizatorii care poarta deja ochelari de vedere, poate fi un factor de stres. In plus, ochelarii shutter sunt destul de grei, iar perechea optima in ceea ce priveste greutatea si confortul mai dureaza pana sa apara.

Sursa: Lgblog.ro

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!