Diverse

Featured

Huashan Trail - traseu montan pentru iubitorii de adrenalina

 

Huashan - un traseu foarte periculos insa minunat

 

Muntele Hua este situat în provincia Shaanxi din China si la sud de Huayin City fiind considerat unul din cei cinci munti sacri ai Chinei. Pe muntele Hua se gasesc mai multe temple Taotiste unde in trecut veneau in pelerinaj marea majoritate a celor care conduceau China, fiind considerat cel mai puternic centru religios al Chinei.

Pentru a ajunge la destinatieva trebui sa mergeti mai intai cu telecabina, apoi pe o serie de scanduri legate intre ele, dupa care o portiune de catarare pe peretele muntelui cu varfurile picioarelor introduse in niste gauri aflate in piatra si lanturi de care calatorii se tin.

 

hua9

Huashan este format din cinci vârfuri si atunci cand este privit dintr-un anumit unghi cele cinci varfuri seamana cu petalele unei flori. Initial Hua a fost numit Xiyue - "muntele de Vest", fiind cel ami vestic varf din cele cinci. Pe toate cele cinci varfuri au fost temple taoiste insa astazi au ramas doar cateva, care in general sunt vizitate de turisti , in special de tineri, si mai putin de cei care vin in pelerinaj.

hua3

Varful de Est are inaltimea de  2090 m. si el mai este denumit si Varful Invelisul Soarelui , deoarece partea de sus a varfului este cel mai bun loc pentru a privi rasaritul soarelui.

Varful Mijlociu este de asemenea, numit Varful Fecioarei de Jad (Jade Maiden Peak) are o inaltime de 2042 m. Povestea spune ca Nongyu, fiica regelui Mugong (659B.C.-621B.C.) din Regatul Qin (770B.C.-476B.C.), a fost obosita de viata de la curte, asa ca ea impreuna cu sotul ei s-au mutat pe Varful Mijlociu al muntelui Hua.

Varful de Vest are o inaltime de 2087 de metri . Este numit Varful Lotusului (Lotus Peak), din cauza formei sale unice. Acest varf este format de catre o stanca uriasa. Prin urmare, este foarte abrupt.

Varful de Nord este cel mai mic avand inaltimea de 1613 m. Astazi este numit Varful terasa Norilor (Cloud Terrace Peak) pentru ca arata ca o terasa plana in nori.

Cea mai periculoasa parte a caii Huashan este considerata a fi ‘Changong Zhandao’ o cale lata de un pic peste jumatate de metru de-a lungul peretelui vertical al stancii, unde doar un singur pas gresit inseamna caderea in abisul ce se deschide sub tine. Elementul de ’siguranta’ este un lant ce inconjoara stanca, asa ca daca planuiti sa urmati aceasta cale, luati-va o pereche de hamuri ca cele folosite de cataratori si legati-va de lant

Sunt deasemenea portiuni ale caii unde turistii au doar un lant si niste gauri in roca in care intra doar varful piciorului pentru suport.

Featured

Destinatii de vacanta neobisnuite

Printre destinatiile de vacanta extravagante sau periculoase am putea sa le enumeram pe cele de mai jos:

Plaja artificiala din Japonia

Plaja dispune si de o faleza unde pot fi gasite magazine cu suveniruri. 13.500 de tone de apa formeaza oceanul artificial cu gust dulce – apa are un continut foarte scazut de saruri. Latimea minioceanului este de 140 de metri. Acest mediu antropic este protejat de un dom, astfel incat capriciile atmosferice nu vor interactiona cu nimic din ceea ce se intampla in interior. Astfel, temperatura aerului este constanta 365 de zile pe an si 24 de ore pe zi, asa cum este si temperatura apei.

 

Gran Canyon Skywalk

Podul de sticla este suspendat la 1219 metri deasupra canionului, peretii si podeaua fiind construite din sticla cu grosimea de 10.2 cm. Potcoava de sticla merge inspre interiorul canionului 20 m, aceasta putand sustine 70 de tone sau circa 800 de persoane a cate 80 de kg fiecare, insa capacitatea care este permisa de organizatori este de 120 de persoane.

Mai poti citi si "Cele mai faine plaje de pe glob"

Tenis pe Burj Al Arab - Dubai

Pe platforma de tenis a cunoscutului Hotel din Dubai se poate juca tenis de camp, cu conditia sa nu suferim de rau de inaltime

In imaginea de mai jos il puteti vedea pe cunoscutul jucator de tenis Federer care a fost invitat sa faca un meci de tenis demonstrativ pe terenul de tenis al cunoscutului hotel

Cum functioneaza ochelarii 3D

 

Cum functioneaza ochelarii 3D

 

Pentru a intelege de ce trebuie sa folosim ochelarii atunci cand vizionam continut 3D, trebuie sa ne dam seama de modul in care ochii nostri percep imagini, acest lucru putand fi realizat, folosind o tehnica numita stereoscopie.

Stereoscopia functioneaza prin proiectarea unor imagini diferite pentru fiecare ochi in parte, imagini care sunt combinate ulterior pentru a da senzatia de profunzime. Fie ca sursa este un proiector de cinema sau unul simplu, un televizor cu plasma sau LCD, momentan exista doua tipuri de ochelari pentru tehnologia 3D – ochelarii polarizati si ochelarii tip shutter – care functioneaza in moduri diferite pentru a obtine efectul stereoscopic.

Tehnologie 3d LG

Ameteala de la vizionare

Atunci cand cumpara un televizor, utilizatorii iau in considerare caracteristici estetice precum dimensiunea ecranului, design-ul acestuia, sau specificatii tehnice care includ rezolutia, rata de contrast si timpul de raspuns. Totusi, atunci cand cumperi un televizor 3D, caracteristici precum intensitatea luminii, “crosstalk” si numarul de pixeli devin foarte importante. Crosstalk-ul se produce atunci cand orice imagine destinata ochiului drept se suprapune cu imaginea destinata ochiului stang, si viceversa, acest fenomen dand o stare usoara de ameteala utilizatorului.

Daca ati fost la cinema pentru a viziona Avatar, Alice in Tara Minunilor sau orice alt film 3D, inseamna ca ati folosit deja tehnologia ochelarilor polarizati. Daca va aduceti aminte, imaginile proiectate erau incetosate, pana cand ati ales sa folositi ochelarii. Acest lucru se intampla deoarece filmele 3D destinate ochelarilor polarizati proiecteaza de fapt doua imagini – una pentru ochiul stang si una pentru ochiul drept. Aici intervin ochelarii: filtrul fiecarei lentile blocheaza lumina polarizata in directia opusa, astfel fiind creata dimensiunea specifica filmelor 3D.

Fiind relativ ieftini, ochelarii polarizati sunt ideali pentru vizionari 3D destinate audientelor mari, in speta filme si evenimente sportive in baruri sau locuri publice. In plus, datorita problemelor legate de costuri si intensitatea luminii, tehnologia de polarizare se potriveste mult mai  bine televizoarelor LCD decat plasmelor.

Deoarece polarizarea presupune ca fiecare ochi sa vizualizeze doar jumatate din pixelii afisati pe ecran, rezolutia imaginii este efectiv injumatatita, acest lucru cauzand aparitia unor dungi negre, foarte subtiri, care pot fi deranjante pentru utilizatori.

Ochelarii tip shutter: O alta fata a 3D-ului

In prezent, aproximativ toate televizoarele 3D de pe piata folosesc tehnologia ochelarilor shutter, care functioneaza prin receptionarea semnalelor de la televizor si creeaza senzatia 3D prin blocarea concomitenta a lentilelor, ochelarii fiind sincronizati ratei de refresh a televizorului. Deoarece rata de refresh are valori cuprinse intre 240 si 480 pe secunda, intreruperile sunt imperceptibile.

Tehnologia folosita pentru ochelarii shutter permite o stereoscopie bogata, fara a reduce din numarul de pixeli sau lumini. Insa, exista un dezavantaj: ochelarii trebuie sa fie conectati la televizor si au costuri de productie relativ mari. Totusi, expertii din industrie preconizeaza ca preturile acestui tip de ochelari sa scada considerabil, pe masura ce tehnologia avanseaza.

O calatorie in a treia dimensiune

Pe cat de incantatoare pare experienta 3D momentan, problema ochelarilor de vedere ramane una actuala pentru acest mediu. De exemplu, inca o pereche de ochelari destinati televizorului, pentru utilizatorii care poarta deja ochelari de vedere, poate fi un factor de stres. In plus, ochelarii shutter sunt destul de grei, iar perechea optima in ceea ce priveste greutatea si confortul mai dureaza pana sa apara.

Sursa: Lgblog.ro

Brian Dettmer va ofera niste sculpturi cum nu ati mai vazut

 

Sculpturile lui Brian Dettmer

 

Brian Dettmer este un artist contemporan care a venit cu o abordare noua a sculpturii. Acesta se foloseste de carti pentru a realiza niste opere de arta cum nu cred ca ati mai vazut.

Nu am sa comentez prea mult, ci am sa las imaginile sa vorbeasca.

 

Bonsai - arta arborilor pitici

 

Bonsai - arta arborilor pitici

 

Bonsai reprezinta in esenta arta cresterii copacilor pitici. Istoria acestora vine din vremuri indepartate, primele dovezi ale micilor pomisori plantati in ghivece fiind descoperite in mormintele egiptene. Insa bonsaii, asa cum ii stim noi azi, apar in istoria Chinei in jurul anilor 700, in dinastia Tang. Aceasta perioada a fost, de asemenea, una de importante progrese culturale pentru japonezi, care au trimis emisari catre China, de unde au imprumutat multe din cultura acestora, in special din domeniul artelor.

Denumirea chinezeasca a bonsailor, "pen tsai" ("arbore in ghiveci"), a devenit in limba japoneza "bon sai" (cu aceeasi traducere).In prezent, bonsaiul este o forma de arta omniprezenta, cu raspandire in intreaga lume si cu asociatii ale iubitorilor de bonsai in aproape fiecare tara de pe glob.

Tipuri de bonsai

Daca ar fi sa-i impartim bonsaii ar fi de doua categorii : bonsaii tropicali si bonsaii de climat temperat.

Bonsaii tropicali, cum ar fi Serissa, Ficus sau Bougainvillea, nu se pot adapta la temperaturi foarte scazute si este obligatorie protejarea lor contra inghetului (pot fi lasati afara la primul sau chiar al doilea val de temperaturi mai scazute, daca acestea nu scad sub limita admisa).

Bonsaii de climat temperat (Ienupar, Artar etc.) pot supravietui la temperaturi mai scazute, dar, din cauza sistemului radicular aflat intr-un strat de sol prea subtire, necesita, in general, o oarecare protectie fata de frig (se poate sapa o groapa de cca. 20 cm adancime, in care se asaza planta si se protejeaza cu o rama de PVC si plastic alb; nu va fi estetic, dar va fi eficient).  Bonsaii temperati au nevoie de o perioada de repaus si chiar pot fi compromisi daca se incearca mentinerea lor ca plante tropicale.

Bonsaii trebuie sa fie tinuti afara atata timp cat conditiile sunt favorabile. Nu este nici o problema daca ii introduceti in interior pentru o zi sau doua, pentru decor, asigurandu-le insa lumina necesara si mai multa apa decat de obicei, dar, daca vremea este favorabila, toti bonsaii ar trebui sa fie tinuti in spatii deschise.

In lunile reci, bonsaii tropicali trebuie adusi in interior, in fata ferestrelor luminoase, si udati cu mare grija, iar bonsaii temperati trebuie protejati cu rama de PVC de care am amintit mai sus si udati aproximativ o data pe saptamana (daca temperatura creste temporar, vasele trebuie controlate mai des).

Exista doua categorii: cu o singura tulpina si multitulpinali. Cei cu o singura tulpina ar putea fi catalogati in:

- Stilul perfect vertical (Chokkan) - Acest bonsai poate fi considerat cel mai complex cu reguli stricte in ceea ce priveste aranjarea ramurilor, alegerea vaselor

Arbore bonsai

- Stilul oblic (Shakan)- acest stil este destul de raspandit

Stilul oblic (Shakan) - arbore bonsai

- Stilul cascada (Kengai) -s tilul cascada este usor de recunoscut dupa trunchiul care coboara mai jos decat baza vasului.

Stilul cascada - arbore bonsai

-Stilul rasucit (Bankan)- stilul rasucit, contorsionat este probabil cel mai apropiat stil de ceea ce provine din China; chinezii iubesc foarte mult acest stil si se refera adesea la el ca la copacii "dragon" (in Feng Shui, dragonul verde este o prezenta de bun augur in gradina).

Arbore bonsai

Categoria bonsailor multitulpinali (doua sau mai multe plante sunt incluse in acelasi vas) cuprinde urmatoarele tipuri:

- Tipul Soju -stilul cu doua tulpini este folosit de obicei intr-o configuratie conjugala, cu o tulpina subordonata celeilalte.

Arbore bonsai

- Tipul Yose -Exista posibilitatea unui numar diferit de plante intr-un singur vas

Arbore bonsai


Tuturor acestor stiluri atat de diferite le corespunde stilul Kabudachi, unde toate tulpinile rasar dintr-o singura radacina, si stilul Tsukami-Yose, unde toate tulpinile sunt pozitionate in mijlocul vasului.

- Tipul Korabuki -Stilul pluta reproduce un copac ce s-a prabusit si la care toate ramurile de pe o parte a trunchiului au inceput sa creasca drept plante individuale.

Arbore bonsai

 

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!