Diverse

Trasee rutiere foarte periculoase

Cele mai periculoase trasee auto

Trecatoarea Stelvio, Italia
Acest traseu montan este situat in Alpii Estici din Italia la altitudinea de aproximativ 2.700 de metri deasupra nivelului mari si leaga Valtellina de Merano. Drumul este dificil de parcurs cu masina in special din pricina celor 48 de curbe in ac de par, dar si ingustarii extreme din unele puncte, aspecte inrautatite de inclinarea pe alocuri extrema. Cu o altitudine maxima de 2.757 de metri, Stelvio este cea mai inalta stramtoare pavata din estul Alpilor si a doua din Alpi, dupa drumul Col de Ilseran, aflat la 2770 de metri.

stelvio 1

colddeturini2

Col de Turini, Franta


Col de Turini este o trecatoare montana in Alpii din sudul Frantei si care este situata la o altitudine de peste 1600 de metri deasupra nivelului marii. Face parte dintr-o portiune de traseu lunga de 32 de kilometri a Campionatului Mondial de Raliuri de la Monte Carlo, drum ce combina 34 de curbe extrem de dificile, de tip "ac de par", dar si portiuni rectilinii unde masinile de curse ating viteze de peste 180 km/h.

Este unul dintre cele mai incitante si mai provocatoare drumuri de pe Pamant.  In cel mai inalt punct al sau, Col de Turini atinge altitudinea de 1607 metri. Spre nord, drumul incepe cu o ametitoare serie de curbe la 180 de grade. Catre final, soferii traverseaza un defileu, avand un salbatic rau involburat in partea stanga si un impresionant perete stancos de-a dreapta.

coldeturini

Drumul mortii, Bolivia

Traseul Yungas, cunoscut si sub denumirea "El Camino de la Muerte" - sau "Drumul Mortii" in spaniola - este o ruta montana intinsa pe o distanta de 70 de kilometri, ce strabate Anzii de pe teritoriul Boliviei si leaga orasul La Paz, capitala administrativa a tarii, de Coroico. Faimos pentru pericolul sau extrem si constant de prabusire in hauri de sute si mii de metri adancime a camioanelor care il strabat, drumul a fost catalogat, in anul 1995, drept cel mai periculos drum de pe Pamant, de catre Banca Inter-Americana pentru Dezvoltare. Latimea de numai o banda a rutei, inclinarile din unele locuri ale terenului si lipsa de balustrade transforma calatoria prin acest loc intr-o aventura a mortii. Mai mult chiar, ceata si ploaia frecvente scad vizibilitatea si drumul alunecos, slabind marginile. Se estimeaza ca 200 pana la 300 de calatori sunt ucisi anual pe aceasta ruta a groazei. Desi in zilele noastre Yungas este intrebuintat tot mai putin de masini, un numar in plina crestere de biciclisti dornici de adrenalina il abordeaza constant.

drumulmortii

Trecatoarea Los Caracoles, Anzi

Acest drum traverseaza Muntii Anzi pe ruta dintre Chile si Argentina. Los Caracoles consta intr-o serie de curbe bruste si adanci, intr-o panta continua extrem de inclinata. Drumul are o multime de rampe si de curbe in ac de par, lipsindu-i cu desavarsire orice forma de parapet. In cea mai mare parte a anului, traseul este acoperit de zapada. Aceasta, dimpreuna cu natura complexa a drumului solicita foarte mult rabdarea si ambitia soferilor, fiind aproape ca un test de caracter. Drumul este totusi intretinut regulat si nu are un palmares morbid foarte bogat. Camioane incarcate cu marfa, dar si autocare supraetajate cu turisti trec zilnic prin Los Caracoles, iar experienta, spun ei, este una de neuitat.

loscaracules

Autostrada Iadului, Rusia

Ultimii o mie de kilometri ai Autostrazii Federale Ruse dintre Moscova si orasul siberian Yarkutsk poarta denumirea de Autostrada Lena. Bizarul traseu merge in paralel cu raul Lena tocmai pana in Yarkutsk. Ca si cand drumul namolos nu ar fi reprezentat oricum o mare problema, Yarkutsk este considerat unul dintre cele mai friguroase orase ale lumii, cu temperaturi ale lunii ianuarie masurand in medie -42 de grade Celsius. Dar, surprinzator, numai pe timpul verii drumul devine total impracticabil. De fiecare data cand ploua in sezonul estival, ruta se transforma intr-o mlastina vascoasa, ce face foarte dificila trecerea vehiculelor si cu siguranta imposibila parcurgerea celor o mie de kilometri. Fiind vorba despre singurul drum catre orasul siberian, traficul devine greoi si aglomerat si sofatul chiar mai complicat decat in general.

autostradaiadului2

autostradaiadului

Drumul prin tunel Guoliang, China

Magnifica ruta prin tunel, din muntii Taihang, a fost construita de 13 sateni de-ai locului, condusi de liderul lor, Shen Mingxin, si le-a luat aproximativ cinci ani pentru a finaliza lucrarile. Multi localnici si-au pierdut vietile in accidente in timpul constructiei tunelului, dar altii le-au luat mereu locul. Tunelul a fost dechis traficului la data de 1 mai 1977. Lung de 1.200 de metri, tunelul localizat in provincia chineza Henan, are o inaltime de cinci metri si o latime de patru. Guoliang este o anexa pe lista celor mai periculoase si complicate drumuri rutiere. Catalogat drept traseul care nu tolereaza nicio greseala, majoritatea accidentelor din tunel se datoreaza neglijentei calatorilor. Totusi, reprezinta o ruta extrem de fascinanta si este o destinatie-cheie pe toate itinerariile turistice chineze.

guoliang3

 

guoliang2

guoliang

Trollstigen, Norvegia

Fiordurile Norvegiei au multe drumuri care atrag turisti. Cel mai notabil dintre ele este Trollstigen, alcatuit dintr-o serie de rute ce deschide privelisti uluitoare spre cateva cascade. Cuvantul "Trollstigen" inseamna "Scara Trolilor". Drumul, desi nu ii lipsesc standardele de siguranta, necesita multa concentrare si o buna stapanire a volanului. Pantele inducatoare de vertij, setul abundent de curbe in ac si ingustimea drumului nu lasa loc pentru erori. Totusi, odata ce calatorii vor fi ajuns in varf, recompensa este pe masura, pentru ca privelistea oferita taie orice rasuflare. Drumul ingust permite extrem de putine posibilitati vehiculelor sa se depaseasca. Frecventele avalanse de roci din regiune au adus cu sine unele imbunatatiri ale traseului in 2005.

trolstigen

trollstigen

El Espinazo del Diablo, Mexic

El Espinazo del Diablo sau "Coloana Vertebrala a Diavolului" este o trecatoare montana din Durango, Mexic. Parcurgerea ei cu masina in conditii de siguranta dureaza aproximativ cinci ore si a reprezentat multa vreme unicul traseul din Durango spre Mazatlan Sinaloa. De asemenea, circula multe povesti si avertismente cu privire la traversarea "spinarii diavolului". Dar drumul este exceptional de bine intretinut si exista multe semne de atentionare care marcheaza majoritatea locurilor periculoase. Locuri special amenajate pentru popasuri sunt frecvente, asadar calatorii pot trage pe dreapta oricand isi doresc. Exista si cateva curbe foarte stranse. Atat de stranse incat unui camion ii este necesar tot drumul pentru a coti. Acest lucru stanjeneste pe alocuri traficul pe doua benzi.

espinazodeldiablo3

 

Navomodelismul o pasiune de vis

 

Navomodelismul o pasiune de vis

 

Zilele acestea am vazut la TV o reclama la un ziar sau revista nu stiu exact care avea ca bonus realizarea unei machete de nava. Pretul era super asa ca am vrut si eu sa cumpar ziarul cand un coleg de servici mi-a spus ca de fapt modelul se realizeaza dupa ce ai cumparat toate numerele ziarului in decurs de o anumita perioada. Nu stiu cat de adevarata este informatia insa de la acesta am ajuns sa caut pe internet site-uri cu navomodele. Ca orice persoana care si-a facut junioratul pe vremea impuscatului am fost inscris la cluburile de electro, navomodele si aeromodele plus karting.

Deci sa revin, ceea ce am gasit pe net mi-a facut placere. Multe modele realizate din pasiune si care respecta in detaliu planurile acelor nave. Iata mai jos cateva imagini descoperite pe net si care vorbesc mult mai bine decat mine. Daca doriti sa vedeti poze cu detalii ale acestor nave precum si amanunte intrati pe pagina http://shipmodels.ro. Ele sunt realizate de Rat Dorin Calin care este un pasionat al acestui domeniu. Oricum machetele sunt superbe.

Galera de Dunare navomodel a carui original a fost construit in anul 1763 la Klostemburg in Austria.

galeradedunare1

Nava "Le Protecteur"

leprotecteur1

Yacht olandez:

yachtolandez1

Caravela Nina:

nina1

Born in the 70's

 

Generatia celor nascuti in anii 70

 

Acum cateva zile in urma am primit un mail care intradevar mi-a adus aminte de vremurile trecute. Din foarte multe privinte a fost rau insa niciodata generatia noastra nu o sa-si renege trecutul pentru ca orice iti rezerva viata nu poti sa te eschivezi de la o realitate simpla: viata trebuie traita oricum ar fi ea. Mai jos am sa reproduc integral mailul fara a face nicio modificare:

"Nascuti prin preajma anilor ‘70, un pic înainte sau un pic dupa, vedem acum, în 2010, cum casa parintilor nostri s-a facut de 50 de ori mai scumpa decât atunci când au cumparat-o ei si realizam ca, pentru o casa a noastra, o sa avem de platit în jur de 50 de ani…

Avem cultura generala, pentru ca asta însemna ceva, odata.

Suntem ultima generatie care a jucat “De-a v-ati ascunselea”, “Castel”, “Ratele si vânatorii”, “Tara, tara, vrem ostasi”, “Prinselea”, “Hotii si vardistii”, ultimii care au strigat “Un, doi, trei, la perete, stai !”, ultimii care au folosit telefoanele cu fise, dar primii care am facut petreceri video, primii care am vazut desene animate color, primii care am renuntat la casetele audio si le-am înlocuit cu CD-uri.

Noi am purtat jeansi elastici, pantaloni evazati, geaca de blugi de la turci, iar cine purta Lee sau Wrangler era, deja, lider de gasca…

Noi am fost ultimii soimi ai patriei, ultimii pionieri si ultimii utecisti.

Tigari Carpati

 

La gradinita, noi învatam poezii în româneste, si cântam la aniversari: MULTI ANI TRAIASCA, nu HAPPY BIRTHDAY…

Noi am sorbit din ochi Daktari, Ce vraji a mai facut nevasta mea, Linia maritima Onedin, Sclava Isaura, Dallas, desenele animate cu Mihaela, cele cu Felix motanul, cu omuletul lui Gopo, iar cine zice ca nu s-a uitat la toate astea, ori minte, ori înca nu avea televizor….

Reclamele de pe posturile straine ne înnebuneau, si abia asteptam sa vina si la noi înghetata Magnum, sau pustile alea absolut superbe, cu apa. Între timp, ne consolam cu Tango cu vanilie si ciocolata si cu clasicele bidoane, umplute cu apa de la robinet, care turnate în cap ne provocau pneumonii. Si uite un motiv bun sa nu mergem la Scoala…

Noi am ascultat si Metallica, si Ace of Base, si DJ Bobo, si Michael Jackson, si Backstreet Boys, si Take That, si înca nu se inventasera manelele pe vremea noastra… Spre deosebire de copiii din ziua de azi, noi auziseram de Abba, si de Queen, de Boney M, de Saragosa Band, de Semnal M si de Mihaela Mihai si ne amintim cu placere de Dan Spataru si de Mihaela Runceanu.

Am citit “Licurici”, “Pif”, “Cutezatorii”, Ciresarii si am baut Cico si Lamâita (ni s-a parut ceva extraordinar când au aparut primele sucuri “de la TEC”, fara sa ne fie teama ca au prea multe E-uri, iar la scoala beam toata clasa dintr-o sticla de suc, fara teama virusilor de azi.

Noi am baut prima Coca-Cola la sticla si am descoperit internetul.

Noi nu ne dadeam beep-uri, ne fluieram ca sa iesim afara. Abia asteptam, la chefuri, sa jucam “Sticluta”, sau “Flori, fete sau baieti”, sau orice alt joc ce ne-ar fi dat un pretext sa pupam pe gura pe cine iubeam…

Noi suntem cei care înca au mai “cerut prietenia” persoanei pentru care sufeream câte-o luna, în tacere, care înca roseam la cuvântul “sex”, care completam oracole in speranta ca persoana care trebuie, va citi acolo unde scrie “De cine iti place?”, ca ne place de el sau de ea…
Pe noi ne trimiteau parintii sa cumparam bere sau vin de la alimentara si câte un pachet de Snagov de la tutungerie.
Noi am auzit cum s-a tras la Revolutie, noi am fost martorii a trei schimbari de bancnote si monede, noi am râs la bancuri cu Bula, noi am fost primii care au auzit-o pe Andreea Esca la Pro TV, noi suntem cei care mai tinem minte emisiunea “Feriti-va de magarus”…
Suntem o generatie de învingatori, de visatori, de “first-timers”, nu?

Nostalgiile generatiei noastre

* Banane verzi tinute pe dulapul din bucatarie la copt.
* O portocala mincata in jumatate de ora, decojita de toate cojile si pielitele si degustata pe indelete.
* Pif vs. Rahan. Sau, daca nu, benzile desenate din Cutezatorii.
* Practica in uzina vs. practica agricola.
* Bomboanele Cip, multicolore si mici cit o gamalie,care se mincau direct cu limba.
* Dropsurile chinezesti anti-tuse, care generau dependenta. Ca si lipiciul Pelican...
* Uniforma azurie de PTAP, cu bereta care putea fi purtata sugubat, pe-o ureche. Trageri (vorba vine... prilej de picnic UTC-ist).
* Catalogul Neckermann pe post de coffee table book, pe care-l rasfoiai in vizite si cu care te jucai jocuri de genul "alege-ti un singur lucru de pe fiecare pagina".
* Cenaclul Flacara.
* Drajeurile cu dextroza Olimp.
* Negustoresele poloneze de la "nudisti". Turistele est-germane (cica veneau si suedeze, dar nu le-a vazut nimeni).
* Tenisii de Dragasani vs. baschetii chinezesti.
* Comandantul de unitate cu snur albastru (cel mai tare!).
* Focul din ultima seara de tabara. - Brigazile artistice si de "agitatie"(?!).
* Ciocolata chinezeasca Golden Bee, cu o albina gigantica pe ambalaj.
* Televizoarele Venus, Diamant si Sport. Telecolor!!!
* Album duminical. Gala desenului animat. Cascadorii risului.
* Orele de dirigentie, orele de constitutie, orele de economie politica.
* Cacao (sau ce-o fi fost...) indiana Maltova mincata direct din borcan, cu lingurita.
* Glucoza "din fabrica" - cu textura de sapun, dar care macar nu-ti spargea dintii.
* Pufarine.
* Orasul strabatut pe jos in creierii noptii si prin nameti pentru ca ai pierdut ultimul autobuz plecind de la un "majorat".
* Coniac albanez, vodca poloneza, vermut Mamaia.
* Carpati vs. Bucegi ("Moartea pe schiuri" - ce vilva au facut cind au aparut, toata lumea se inghesuia sa le cumpere pe motiv ca nu puteau fi mai proaste decit ce se gasea deja pe piata...).
* Cerneala Pescarus (pentru norod) vs. Cerneala Pelikan (pentru "premianti").
* Zanganitul navetelor cu sticle de lapte la 5 dimineata.
* Fotbalul cu fise pe catedra. Tabloul "lui" deasupra catedrei.
* Matricola si bentita.
* Peisaje decolorate si acoperite de ***** de muste in compartimentele de tren, in camerele de hotel si in scara blocului.
* Radioul Gloria, cu nume de orase exotice pe cadran unde ascultai cotele apelor Dunarii, "Moldova Veche (cu accent pe primul "o") baisse cent centrimetres..., corul Madrigal, teatru radiofonic si, bineinteles,"Aici e Radio (pauza scurta) Europa Libera".
* Pick-up-ul cu placi din Bulgaria vs. Magnetofonul rusesc.
* Blugii cu fermoar cusut peste tiv ca sa nu se zdrentuiasca.
* Cipicii crosetati din macrame vs. espadrilele cu talpa de sfoara.
* Cravatele din piele de la Fondul Plastic (basca toate celelalte orori de la Fondul Plastic...).
* Bicicleta Pegas cu coarne vs. semicursiera Turist.
* Gumela vs. guma chinezeasca in foita de orez.
* Mihai Constantinescu, Marius Teicu, Olimpia Panciu, Eva Kiss, Gil Dobrica, Marian Nistor, Marina Scupra.
* ABBA vs. Boney M.
* Circuitul casetelor video in natura.
* Canistrele cu benzina din portbagaj la plecarea in vacanta.
* Apa calda de ziua lui, de ziua ei si de 23 august.
* Fondu' clasei.
* Fier vechi (?), castane (?!), sticle si borcane ("atita-ti trebuie, sa-mi iei borcanele de muraturi!"), maculatura (ideal, cartele perforate de calculator, ca trageau greu la cintar).
* Careul din prima zi de an scolar.
* Uniforme zdrentuite in ultima zi de liceu.
* Jurnalele dinaintea filmelor de la cinema (cine-si mai aduce aminte despre ce era vorba in ele?...).
* Elevul de serviciu pe scoala.
* Elasticul sarit pina la pierderea cunostintei.
* Nectarul bulgaresc ("bea-l cu apa minerala, ca e prea gros, o sa ti se opreasca in git...").
* Caramelele bulgaresti vs. bomboanele cubaneze.
* Ciorapii flausati (ideal cu trei dungi).
* Maieurile de plasa chinezesti, vopsite si purtate peste tricou de alta culoare.
* Ceasurile Raketa.
* Aparatele foto Smena.
* Apa minerala Aurora, cu sedimente ("e buna, are fier, minerale...").
* Tigarile Cismigiu (Kent-urile romanesti care va sa zica).
* Frucola vs. Brifcor vs. Zmeurata.
* Patinele cu rotile (patru, ca la masina).
* Pungile de un leu.
* Serialul "Liniile maritime Onedin".
* Cupa Campionilor Europeni.
* Dumitru Prunariu.
* "Povestiri istorice" vs. "Legendele Olimpului".
* Winnetou vs. Old Shatterhand.
* Caciulile rusesti din blana de iepure.
* Caciula de dama tip "burlan", jambierele multicolore, mania tricotatului."

Cum rezolvam cu pretul benzinei? Iata o solutie.

Cred ca ceea ce se incearca acum cu nealimentarea timp de trei zilei nu va avea efectul scontat pentru ca in principiu multi au alimentat bine rezervorul inainte de aceste zile sau il vor alimenta dupa ce vor trece cele 3 zile. Deci facand media un sofer va cheltui cam tot aceeasi bani cu benzina, ca in fiecare luna insa ii va aloca in perioade de timp diferite. Deci pentru cei care comercializeaza benzina va fi o intirziere de cateva zile pana isi vor incasa banii. Problema este cum pot fi loviti acesti comercianti pentru a putea tine cont de client si nu de interesele lor meschine..

O solutie si una foarte buna de care am citit si care se pare ca ar fi fost aplicata pe undeva printr-un stat european cu un oarecare succes este atacul concertat al soferilor asupra unui singur comerciant. Deci ce se face efectiv? Nu se alimentea la una din firmele din Romania in niciuna din statiile lor de pe intreg cuprinsul Romaniei. Dupa cateva zile in care acesta nu va face nici un fel de incasari acesta va fi nevoit pana la urma sa reduca pretul. Nu il va reduce dupa o zi, o saptamana dar dupa cateva nu cred ca va rezista fara nici un fel de incasari. In momentul in care acesta va reduce pretul se vor face alimentari doar la acesta fortand pe ceilalti sa reduca pretul.

"Reteaua de socializare " castigatorul Globului de aur

Asociaţia presei străine de la Hollywood a dat "Like" filmului "Reţeaua de Socializare/ The Social Network", pelicula regizată de David Fincher adjudecându-şi, duminică, patru Globuri de Aur, printre care cele pentru cel mai bun regizor şi cel mai bun film.

Echipa filmului care prezintă etapele creării celei mai importante platforme de socializare, avându-l ca personaj central pe fondatorul acesteia, Mark Zuckerberg, a mai primit un Glob de Aur pentru scenariu (Aaron Sorkin) şi unul pentru coloană sonoră.

De altfel, sora lui Mark Zuckerberg, Randi Zuckerberg, directorul de marketing al companiei, a postat, în timp real, fotografii şi impresii de la gală, pe pagina oficială de Facebook a Premiilor Globul de Aur.

Prezentăm lista completă a câştigătorilor ediţiei din 2011 a premiilor Globul de Aur:
Cel mai bun film-dramă: "Reţeaua de Socializare" de David Fincher
Cel mai bun film-comedie/ musical: "The Kids are Alright" de Lisa Cholodenko
Cel mai bun actor - dramă: Colin Firth (The King's Speech)
Cea mai bună actriţă - dramă: Natalie Portman ("Black Swan")
Cel mai bun actor - comedie/ musical: Paul Giamatti ("Barney's Version")
Cea mai bună actriţă - comedie/ musical: Annette Benning ("The Kids are Allright")
Cel mai bun actor în rol secundar: Christian Bale ("The Fighter")
Cea mai bună actriţă în rol secundar: Melissa Leo ("The Fighter")
Cel mai bun regizor: David Fincher ("The Social Network")
Cel mai bun lungmetraj animat: "Toy Story 3"
Cel mai bun scenariu: Aaron Sorkin pentru "The Social Network"
Cel mai bun film într-o limbă străină: "In A Better World" (Susanne Bier, Danemarca).
Cea mai bună coloană sonoră: Trent Reznor şi Atticus Ross pentru "The Social Network"
Cel mai bun cântec original: "Burlesque - Vis împlinit" - Diane Warren ("You Haven't Seen The Last of Me")
Cel mai bun serial de televiziune - dramă: "Boardwalk Empire" (HBO)
Cea mai bună actriţă în rol principal într-un serial - dramă: Katey Sagal ("Sons of Anarchy")
Cel mai bun actor în rol principal într-un serial - dramă: Steve Buscemi ("Boardwalk Empire")
Cel mai bun serial - comedie/ musical: "Glee" (20th Century Fox Television)
Cea mai bună actriţă în rol principal într-un serial - comedie/ musical: Laura Linney (The Big C")
Cel mai bun actor în rol principal într-un serial - comedie/ musical: Jim Parsons ("The Big Bang Theory")
Cea mai bună miniserie TV: "Carlos"
Cea mai bună actriţă într-o miniserie de televiziune: Claire Danes ("Temple Grandin")
Cel mai bun actor într-o miniserie de televiziune: Al Pacino ("You Don't Know Jack")
Cea mai bună actriţă într-un rol secundar într-o miniserie TV: Jane Lynch ("Glee")
Cel mai bun actor într-un rol secundar într-o miniserie TV: Chris Colfer ("Glee")
Premiul Cecil B. DeMille pentru întreaga carieră a fost primit de actorul Robert De Niro
Cea de-a 68-a gală a Globurilor de Aur a avut loc duminică seară, la Beverly Hilton din Los Angeles. Gala a fost difuzată de postul de televiziune NBC şi a fost prezentată de actorul britanic Ricky Gervais.

Sursa: Mediafax

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!