Teatru cu trupa Domino - Rinocerul Rosu

3 mai Sala Mare de Spectacole "Radu Beligan" Ateneul Iasi

 

Adaptare de Olimpia Popescu după „Despre senzația de elasticitate când pășim peste cadavre” de Matei Vișniec

Spectacolul propune o incursiune în universul comunist, lume de un absurd comparabil cu cel din piesele lui Eugene Ionesco.
Acțiunea este cuprinsă cu aproximație între 1959-1965. Eroul este un poet ce refuză compromisul de a-și pune talentul în slujba regimului, preferând să aibă „un singur stăpân: POEZIA”. În plus, Sergiu Penegaru, profesor de limba franceză, traducător al operelor unor scriitori inacceptabili în Republica Populară Română, este, mai ales, un mare admirator și traducător al lui Eugene Ionesco, al cărui teatru absurd este categoric interzis pentru publicare. Acestea, precum și faptul că spune bancuri politice, fac din personaj un „reacționar înrăit” ce trebuie „reeducat prin pușcărie”. Cum va rezista Penegaru în detenție, cum își va păstra demnitatea, luciditatea, sensul vieții, identitatea? Rămâne de văzut!

 

 

Într-un interviu, Matei Vișniec spunea, referindu-se la personajul principal, Sergiu Penegaru, că prototipul acestuia este Constant Tonegaru, „poet al generaţiei pierdute, cu un destin tragic el însuşi.” În același interviu afirma: „Despre senzaţia de elasticitate… e o piesă despre România şi despre dictatură, despre cum reacţionează un intelectual în situaţii-limită, cu cîtă putere, cît curaj, cîtă laşitate, cît oportunism…” (ziarul „Adevărul”, 28 iunie 2015)

Trupa DOMINO de la Liceul Teoretic Waldorf Iași, coordonată de profesoarele Olimpia Popescu și Liliana Anton, a câștigat mai multe premii la festivaluri de teatru pentru elevi, anul acesta obținând, prin Rinocerul roșu, Marele Premiu al Festivalului „Hai la teatru!”, organizat de Teatrul Luceafărul Iași , precum și două Premii de interpretare: Emil Badarnih (Directorul închisorii) și Bianca Preda (Directorul teatrului).

Teatru Rinocerul rosu Ateneul Iasi mai 2017

Distribuția:
Poetul: Mihai Dăscălescu
Redactorul-sef: Matei Gheorghiță
Chelnerița: Iulia Vatamanu
Vera: Iolanda Rusu
Soțul Verei: Vlad Rotaru
Filosoful (Constantin Noica) : Matei Anton
Fostul ministru (Alexandru Rosetti): Robert Tudor
Fostul magistrat (Nicolae Steinhardt): Alex Diaconu
Directorul Închisorii: Emil Badarnih
Judecătorul: Emanuel Tănasă
Specialiști in mesaje codate: Alis Pîntea, Alexandra Alexandru, Ioana Neghină
Directorul de teatru: Bianca Preda
Cântăreața  heală : Mălina Grigoraș
Alte personaje fulgurante: Janine Păduraru, Dan Prisacariu, Iustin Platon

Durata spectacolului: 75 de minute.

Biletele au fost puse în vânzare la următoarele prețuri : 10 lei/ 8 lei pentru elevi, studenți, pensionari, șomeri, și pot fi achiziționate de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.
Ateneul din Iași, Strada Ion Creangă nr.14, 700320, Iaşi, Tel/fax: 0232-261.846, e-mail:Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.; www.ateneuiasi.ro