Teatru "Masina se opreste (Masina Apocalipsei)"

21 ianuarie 2018, Sala Teatru³ (Teatru la Cub), ora 19:00

 

„Mașina Apocalipsei” se bazează pe trei lucrări diferite, cu trei scriitori diferiți. În nuvela science-fiction „Mașina se oprește” (1908), E.M. Forster descrie o lume în care omenirea s-a retras în subteran, în care toți trăiesc izolați în camerele lor, dar interconectați. Forster a inventat Skype-ul ca science fiction, cu 95 de ani înainte ca Skype-ul să fi fost introdus pe piață, în 2003. Apocalipsa (1931) de D.H. Lawrence este o lectură critică asupra Revelației Sfântului Ioan, ultima carte a Bibliei. Cartea, în care întreaga lume, inclusiv cosmosul este distrus, este o viziune a lumii în care alesul va trăi într-un oraș din Cristal care nu are nevoie de soare sau de lună ca să strălucească. Cartea Revelației este o sursă de inspirație pentru Lawrence, un prilej pentru a ne reaminti că suntem încă parte din cosmos și dependenți de lume, indiferent de cât de mult progresăm tehnologic și oricât de independenți ne-am simți. În cele din urmă, Homo Deus (2016) de Yuval Noe Harari privește în viitor, în punctul în care Homo Sapiens se transformă din ce în ce mai mult în Homo Deus, în cyborgi cu abilități supraomenești. Ceea ce începe cu sisteme aghiotante, stimulatoare cardiace, chirurgie plastică se transformă în inginerie genetică a plantelor, animalelor și, în cele din urmă, a copiilor. „Mașina Apocalipsei” conectează trecutul și prezentul cu un viitor. În timp ce ne dorim să avem o perspectivă pozitivă asupra timpurilor ce vor să vină, vrem, de asemenea, să rămânem în legătură cu vremurile din care provenim. (Tilman Hecker)

Spectacolul este construit pe metoda devised theatre (creație colectivă), care implică o revitalizare a modului de producție și a practicilor artistice din teatrul contemporan.

teatru masina se opreste

Spectacolul este realizat în cadrul proiectului “UnderAct - Program de rezidențe și mobilitate artistică”, cu sprijnul Primăriei Municipiului Iași, având scopul de a oferi artiștilor ieșeni oportunități de explorare a procesului de creație, prin facilitarea schimbului de experiență între artiști din spațiul cultural național și internațional.
O colaborare între Teatrul Național Iași, FaPt – Fabrica de Artă și Producție Teatrală și Centrul Cultural German Iași

Regie/scenariu/stage design: Tilman Hecker
Asistent regie/producător delegat/dramaturgy adviser: Biatrice Cozmolici
Costume: Rodica Arghir
Muzică și aranjament muzical: Ramona Cojocaru, Oana Severin
Light design: Bogdan Pălie, Iulian Ipate, Tilman Hecker
Sound design: Adrian Păduraru
Traducere scenariu: Radu Cucuteanu, Maria Teodora Medeleanu, Alexandra Bandac

Distribuția: Andreea Boboc, Georgeta Burdujan, Adi Carauleanu, Petru Ciubotaru, Haruna Condurache, Petronela Grigorescu
Andrei Sava, Catinca Tudose, Gelu Zaharia, Oana Severin (vioară), Ramona Cojocaru (pian),

 

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!