Spectacol de teatrul online „Farmazonul din Hârlău”, 6 iunie 2020

Spectacol de teatrul online „Farmazonul din Hârlău”

6 iunie 2020, Ateneul Național din Iași

 

Sâmbătă, 6 iunie 2020, de la ora 19.00, Ateneul Național din Iași va difuza online premiera spectacolului „Farmazonul din Hârlău”, în regia lui Ion Sapdaru.

În anul în care se împlinesc 180 de ani de la scrierea și montarea piesei, actorii Ateneului din Iași au pus în scenă, într-o variantă originală, prima operă dramatică a lui Vasile Alecsandri. Comedia în trei acte a avut premiera în noiembrie 1840, iar regia i-a aparținut lui Costache Caragiale, unchiul lui Ion Luca Caragiale.

farmazonul din Hirlau Ateneul Iasi iunie 2020

Spectacolul va fi difuzat în regim de live streaming și va fi disponibil spre vizionare pe site-ul instituției, pe 6 iunie 2020, în intervalul 19:00-23:59. Acesta va putea fi urmărit pe o durată de 4 ore de la începerea vizionării.

Pe scurt despre „Farmazonul din Harlau”: un tânăr aspirant la mâna fiicei slugerului Ganganu, pe nume Pestriţ, care vine de la Hârlău, nimereşte pe mâna câtorva boiernaşi ieşeni dornici de distracţie şi de pertreceri pe gratis. Pestriţ vine cu două scopuri la Iaşi: să se însoare şi să intre în societatea… farmazonilor. Este stranie această dorinţă a unui boiernaş de la ţară și constituie de fapt deliciul acestei mici piese. Pentru a împiedica logodna lui Pestriţ, aceşti mici escroci de la Iaşi se dau drept o societate francmasonă şi se obligă să-l primească pe Pestriţ în rândurile lor.

Comedia capătă valenţe groteşti prin felul cum îşi închipuie bonjuriștii ceremonia de primire în loja masonică. Ceremonia se desfăşoară, unde altundeva, decât in pivniţă. Naivul Pestriţ este supus la aşa zisele încercări ale lojei, este pălmuit, invocă trăsnetul, se întâlneşte pe tărâmul morţii cu alţi pretendenţi la loja masonică, care rătăcesc de săptămîni întregi şi nu-şi găsesc salvarea. Într-un final Pestriţ îşi pierde drepturile de logodnic şi mai află că de fapt i s-a făcut o farsă şi nu este nici farmazon. Îndurerat, Pestriţ se întoarce la Hârlău.

Din distribuție fac parte: Daniel Onoae (Pestriț), Gelu Ciobotaru (Titirez), Florin Gardan (Leonil), Alexandra Paftală (Aglăița), Alexandra Macovei (Zizi), Iuliana Budeanu (Garofa), Sorin Cimbru (Slugerul Gânganu), Codrin Dănilă (Frantz Macson), Dumitru Florescu (Comisarul), Alexandru Gușă (Trântescu), Vlad Ștefancu (Milescu), Francisc Bucur (Vasile) și Petre Sapojnic (Grigore).

Biletele pot fi achiziționate de pe https://www.ateneuiasi.ro/class/farmazonul-din-harlau-regia-ion-sapdaru-live-streaming/

 

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!