Noiembrie 29, 2023

Spectacol de teatru „Ioana D’Arc – O altă moarte”, 21 februarie 2023

Spectacol de teatru „Ioana D’Arc – O altă moarte”

21 februarie 2023, Cinema Victoria

 

Ateneul Național din Iași vă invită marți, 21 februarie 2023, ora 19.00 la spectacolul „Ioana D’Arc – O altă moarte”, regia Nic Ularu – la Sala UNIRII (Cinema Victoria) !
În rolul principal îndrăgitul actor Gheorghe Visu alături de actorii Ateneului Național din Iași – Erica Moldovan și Dumitru Florescu!

Piesa „Cealaltă Moarte a Ioanei D’Arc” a cunoscutului dramaturg bulgar, Stefan Tzanev, a avut premiera absolută în 1991, la Teatrul 199 din Sofia și a fost produsă de-a lungul anilor în teatre din Bulgaria, USA, Canada, Slovacia, Rusia, Serbia, România, Grecia și Turcia. În anul 2010 producția Teatrului Național Cluj în traducerea, regia și scenografia lui Nic Ularu a obținut Marele Premiu pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Internațional de Teatru „Slavija” – Belgrad, Serbia.

„Ioana D’Arc – O altă moarte” – o legendă populară, așa cum o intitulează autorul, pune în discuție condiția umană, demnitatea, credința, religia, condiția femeii și patriotismul duplicitar. Acțiunea este plasată în întunecatul Ev Mediu Francez, la închisoarea orașului Rouen, în noaptea premergatoare zilei de 30 Mai 1431, zi destinată arderii pe rug a Ioanei D’Arc, dar în ciuda preciziei istorice, acrosurile politice actuale sunt foarte evidente și de un haz amar, autorul lăsând libertatea regizorului de a actualiza nume și situații contemporane în replicile unui Dumnezeu bătrân, obosit de ubicuitate și dezamăgit de creația lui supremă „Omul”.
Tzanev pune în discuție ideea de democrație, libertate, egalitate și religie, într-un dialog tragi – comic între cele trei personaje: Ioana D’Arc – care este de fapt o actriță condamnată de Inchiziție pentru adulter și pusă să o interpreteze pe eroina Franței ca pe o faptură care se dezice de faptele eroice care au aprins revolta împotriva ocupației engleze în Războiul de o Sută de Ani, Călaul ei – un personaj grobian și duplicitar și un Dumnezeu extenuat de problemele tot mai mari ale umanității.

Ioana Darc o alta moarte in programul Ateneului National din iasi

Deși este scrisă în anii ’90, „Ioana D’Arc – O altă moarte” este atemporală și tratează cu un umor fin condiția umană. Întrebarea retorică a personajului Ioanei D’Arc: „Doamne, de ce ai creat omul pe pământul ăsta – dacă trebuie să se târască ca un vierme?” este o întrebare deschisă despre demnitatea si conditia umana, adresata atat publicului acestor zile cat si unui public ce, poate, va vedea aceasta piesa intr-o montare a anilor 2100.

Amargheoalei Alexandru – regizor tehnic
Cristian Bortoș – Lumini
Andrei Pop și Ana Teodora Popa – Sunet
Andrei Scântee – execuție decor
Bilete pe: https://www.ateneuiasi.ro/class/ioana-darc-o-alta-moarte-2/ sau la casieria Ateneului!

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!