Teatru

Teatru "Masina se opreste (Masina Apocalipsei)" 21 ianuarie 2018, Sala Teatru³ (Teatru la Cub)

Teatru "Masina se opreste (Masina Apocalipsei)"

21 ianuarie 2018, Sala Teatru³ (Teatru la Cub), ora 19:00

 

„Mașina Apocalipsei” se bazează pe trei lucrări diferite, cu trei scriitori diferiți. În nuvela science-fiction „Mașina se oprește” (1908), E.M. Forster descrie o lume în care omenirea s-a retras în subteran, în care toți trăiesc izolați în camerele lor, dar interconectați. Forster a inventat Skype-ul ca science fiction, cu 95 de ani înainte ca Skype-ul să fi fost introdus pe piață, în 2003. Apocalipsa (1931) de D.H. Lawrence este o lectură critică asupra Revelației Sfântului Ioan, ultima carte a Bibliei. Cartea, în care întreaga lume, inclusiv cosmosul este distrus, este o viziune a lumii în care alesul va trăi într-un oraș din Cristal care nu are nevoie de soare sau de lună ca să strălucească. Cartea Revelației este o sursă de inspirație pentru Lawrence, un prilej pentru a ne reaminti că suntem încă parte din cosmos și dependenți de lume, indiferent de cât de mult progresăm tehnologic și oricât de independenți ne-am simți. În cele din urmă, Homo Deus (2016) de Yuval Noe Harari privește în viitor, în punctul în care Homo Sapiens se transformă din ce în ce mai mult în Homo Deus, în cyborgi cu abilități supraomenești. Ceea ce începe cu sisteme aghiotante, stimulatoare cardiace, chirurgie plastică se transformă în inginerie genetică a plantelor, animalelor și, în cele din urmă, a copiilor. „Mașina Apocalipsei” conectează trecutul și prezentul cu un viitor. În timp ce ne dorim să avem o perspectivă pozitivă asupra timpurilor ce vor să vină, vrem, de asemenea, să rămânem în legătură cu vremurile din care provenim. (Tilman Hecker)

Spectacolul este construit pe metoda devised theatre (creație colectivă), care implică o revitalizare a modului de producție și a practicilor artistice din teatrul contemporan.

teatru masina se opreste

Spectacolul este realizat în cadrul proiectului “UnderAct - Program de rezidențe și mobilitate artistică”, cu sprijnul Primăriei Municipiului Iași, având scopul de a oferi artiștilor ieșeni oportunități de explorare a procesului de creație, prin facilitarea schimbului de experiență între artiști din spațiul cultural național și internațional.
O colaborare între Teatrul Național Iași, FaPt – Fabrica de Artă și Producție Teatrală și Centrul Cultural German Iași

Regie/scenariu/stage design: Tilman Hecker
Asistent regie/producător delegat/dramaturgy adviser: Biatrice Cozmolici
Costume: Rodica Arghir
Muzică și aranjament muzical: Ramona Cojocaru, Oana Severin
Light design: Bogdan Pălie, Iulian Ipate, Tilman Hecker
Sound design: Adrian Păduraru
Traducere scenariu: Radu Cucuteanu, Maria Teodora Medeleanu, Alexandra Bandac

Distribuția: Andreea Boboc, Georgeta Burdujan, Adi Carauleanu, Petru Ciubotaru, Haruna Condurache, Petronela Grigorescu
Andrei Sava, Catinca Tudose, Gelu Zaharia, Oana Severin (vioară), Ramona Cojocaru (pian),

 

Teatru - "Emigrantii" 28 ianuarie 2018, Ateneul Iasi

Spectacolul de teatru - "Emigrantii"

28 ianuarie 2018 Sala Mare de Spectacole ''Radu Beligan", Ateneul Iasi, ora 19:00

 

„Piesa este o lungă conversație între doi oameni diferiți, doi oameni care fac parte din clase sociale diferite. Doi oameni între care există o permanență confruntare cu o tentativă de omucidere și una de sinucidere, ambele eșuând în grotesc.
Toată piesa este un studiu psihologic asupra condiției de exilat.

Într-un subsol obscur, doi colegi de apartament, emigrantul politic „AA” și emigrantul economic „XX” discută între ei. Primul visează la ziua în care va scrie opera vieții sale, în timp ce al doilea agonisește bani, visând ca într-o bună zi se va întoarce în satul natal unde își va construi o casă.
Dialogul lor, la început banal, începe să ia o forma unui duel în care pas cu pas „AA”și „XX” se demască reciproc.
Inteligentul „AA” dezaprobă iluziile naive ale lui „XX” relevându-i prostia. La rândul său, emigrantul „XX” descoperă secretul inteligentului „AA”, ipocrizia și pseudo-intelectualismul care-i mascau singurătatea.

teatru emigrantii ianuarie 2018

Aceste două personaje par să contrasteze puternic, comunicarea dintre ei pare imposibilă, dar, de fapt unul nu poate exista fără celălalt. Ei sunt întruparea contradicțiilor. Nici unul nu este complet bun sau complet rău.
Împreună ei alcătuiesc tipologiile a mii de emigranți ce se află azi în Europa, emigranți ce devin sclavii propriilor vise.„ Cătălin Cucu, regizor

Distribuția:
Dumitru Florescu - emigrantul economic „XX”
Codrin Dănilă - emigrantul politic „AA”

Regia: Cătălin Cucu
Scenografia: Viorica Perju, Titus Ivan
Coregrafia: Cătălina Negru
Efecte sonore: Gheorghe Șfaițer

Biletele vor fi puse în vânzare la următoarele prețuri: 15 lei/ 10lei pentru elevi, studenți, pensionari, șomeri, și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro începând cu 1 ianuarie 2018 sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului începând cu 3 ianuarie 2018.

Teatru „Dănilă Prepeleac Gem Seșăn” 13 ianuarie 2018, Ateneul Iasi

Spectacol de teatru „Dănilă Prepeleac Gem Seșăn”

13 ianuarie 2018, Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” Ateneul Iasi, ora 19:00

 

„Spectacolul meu pornește dintr-o atitudine interogativă la adresa perioadei absurde pe care o traversăm. E multă trăncăneală. Parcă nu mai dialogăm, ci ne lătrăm unii altora „judecățile valoroase”. Agresivitatea a atins cote alarmante. Imoralitatea e ridicată la rang de produs vandabil. Nonvaloarea se lăfăie în prime-time, detronând elitele. Derizoriul se insinuează permanent îndărătul lucrurilor importante, sufocându-le. Mă simt oarecum inadecvat contextului în care trăiesc. Straniu sentiment…
Povestea lui Ion Creangă, o parabolă a existenței sufocate de nevoi, dar și de ispite, devine pretextul unui rechizitoriu la adresa realităților prezentului. E un act de creație onest în raport cu mine însumi. Tinerii actori din spectacol sunt exponenții unei generații care-și caută propriile forme de expresie.
„Dănilă Prepeleac Gem Seșăn” e o aventură scenică altfel căreia îi corespund multiple teme de actualitate. E o invitație la dialog deschisă celor cărora le pasă, celor care nu și-au închis complet aripile, celor care persistă în căutare.Ion Sapdaru, Alina Dincă-Pușcașu, Bobo Burlăcianu, Victoria Bucun, Adrian Buliga și Aurel Asanache, alături de actori, sunt tovarășii mei de călătorie. Ei nu au abdicat de la ceea ce consideră a fi misiunea artistului în societate – amplificarea prin efect de lupă a problematicilor acute. Împreună am pus într-o lumină nouă realitatea înconjurătoare, dând frâu liber impulsurilor misterioase din noi în contextual artei pe care o practicăm.
Cred că e important ca instituțiile publice de cultură să renunțe la temeri în raport cu publicul lor și să propună proiecte care pot desțeleni apucături și metehne ale societății, care pot deranja pentru a provoca schimbarea mentalităților. Consider că aceasta este calea sigură spre o identitate culturală lucid asumată.
„Dănilă Prepeleac Gem Seșăn” e doar un început, un suport ludic pentru o chestionare nonconformistă a bunelor și relelor noastre. Spectacolul e, în egală măsură, și un show plin de viață în care actorii fac dovada întregului lor arsenal. Se cântă, se dansează, sau se improvizează pe o temă dată înainte de reprezentație. De concentrarea și acuratețea interpretării lor depinde echilibrul fragil al acestei construcții complexe. Sper ca încercarea prin care trec să-i aducă mai aproape de performanța pentru care, nu-i așa, frecventăm sălile de spectacole!„ Octavian Jighirgiu, regizor

spectacol teatru Danila Prepeleac ianuarie 2018

Regie: Octavian Jighirgiu
Dramatizare: Ion Sapdaru
Costume: Alina Dinca- Pușcașu
Coregrafia: Victoria Bucun
Muzică: Bobo Burlăcianu
Light design: Adrian Buliga
Grafic design: Aurel Asanache

DISTRIBUȚIA:
Codrin Dănilă: Dănilă Prepeleac
Ana Hegyi: Drăcoaică / Iapă / Ilenuța
Daniel Onoae: Drac / Boul Tălășman / Petrică
Alexandra Paftală: Catinca / Drăcoaică / Ionica
Dumitru Florescu: Gheorghe / Drac / Urs / Aurică
Alexandra Macovei: Maricica / Drăcoaică / Iepurele
Cezara Fantu: Amanta lui Scaraoțchi / Aftenița
Laura Bilic: Drăcoaică / Capră / Andriuța
Ovidiu Ivan: Scaraoțchi / Boul Duman
Theodor Ivan: Michiduță / Gânsacu / Doruleț

16+

 

Festivalul Internațional de Teatru “Aurel Luca” 5-9 decembrie 2017 Casa de Cultură a Studenților

Festivalul Internațional de Teatru “Aurel Luca”

5-9 decembrie 2017 Casa de Cultură a Studenților

 

Festivalul Internațional de Teatru organizat de Casa de Cultură a Studenților Iași, Asociația Moldavia și Teatrul Studențesc Ludic, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași, a ajuns la ediția a XI-a. Începând din acest an, evenimentul va purta numele “Aurel Luca”, în memoria inițiatorului proiectului.

Începând cu 5 decembrie, sunt programate mai multe manifestări de interes pentru publicul tânăr și nu numai. Festivalul are deja o tradiţie în Iaşi. De-a lungul celor 10 ediţii anterioare, au participat sute de studenţi membri ai trupelor de teatru studenţesc din ţară, alături de actori din Italia, Spania, Olanda, Germania, Canada, Israel, Moldova, Ucraina, Slovenia, Lituania, Cehia.

Evenimentul își propune să fie un loc de întâlnire pentru tinerele talente, dar și o ocazie pentru spectatorii ieșeni de a cunoaște abordări diverse ale fenomenului teatral românesc și internațional. În acest an, festivalul se desfășoară sub semnul îndemnului “Rămânem aproape!” pentru a sublinia importanța uniunii, a dialogului, a ființării aproape de tot ce înseamnă frumos.

festivalul international de teatru Aurel Luca

Vor fi prezentate spectacole de teatru ale trupelor de elevi și studenți din Iași, București, Ploiești, Timișoara, Alba-Iulia, Tel Aviv. Festivalul propune abordări diferite ale fenomenului teatral – de la montări clasice, la puneri în scenă curajoase, de la teatrul absurdului la teatrul nonverbal – toate reunite sub semnul calității și al pasiunii pentru teatru. Spectacolele poartă mesaje puternice și transmit emoție, creionând un portret al fenomenului teatral tânăr, un fenomen viu, aflat în continuă schimbare.

Pe lângă acestea, va avea loc și o serie de evenimente inedite. Astfel, prima zi de festival propune o dezbatere interesantă cu membrii Clubului de Comunicare Culturală Logos din Iași, având drept temă “Tinerii și teatrul (de) azi”. Discuția își propune să găsească posibile răspunsuri la întrebări precum: Cum îi poate ajuta teatrul pe tinerii de azi pentru a-și cultiva anumite talente, pentru a-și depăși temerile, frustrările etc? Ce așteaptă publicul tânăr de la un spectacol, ce teme se doresc a fi abordate? În ce măsură reprezintă teatrul o alternativă pentru petrecerea timpului liber, în condițiile unei oferte media atât de bogate (cantitativ) și a unor oferte culturale bogate, într-un oraș ca Iașul? Ce motivație le poate fi oferită tinerilor care doresc să urmeze o facultate de profil?

Miercuri, 14 actori ai Teatrului Studențesc Ludic vor lectura piesa ”Nuntă în gară”, în prezența autorului, regizorul Dan Victor. Acesta va susține și un foarte interesant workshop, intitulat Călătoria… Eu Sunt în care se vor prezenta anumite tehnici care să îi ajute pe tinerii actori în pregătirea fizică și psihologică de dinainte de spectacole. Acest atelier a fost prezentat cu succes și în fața studenților de la Academia de Film din Beijing, unde Dan Victor este profesor colaborator.

Ziua de sâmbătă aduce alte două evenimente importante: un spectacol de teatru-dans realizat de coregraful Hugo Wolff și un spectacol In memoriam Aurel Luca. Seara memorială va cuprinde evocări ale regretatului regizor Aurel Luca, dispărut în septembrie 2017, precum și proiecții foto-video, momente de muzică, dans, teatru și magie susținute, printre alții, de Fără Zahăr, Corul Angeli Senior, Clubul de muzică “Richard Oschanitzky”, Clubul de dans Elegance, Compania de dans și entertainment The Sky, Teatrul Studențesc Ludic.

Toate evenimentele din program se desfășoară în diferite săli ale Casei de Cultură a Studenților din Iași și sunt cu intrarea liberă.

Programul Festivalul Internațional de Teatru “Aurel Luca”

Marți, 5 decembrie 2017

    Orele 17.30 / Sala Dublin
    MÉDECIN MALGRÉ LUI, după Molière (spectacol în limba franceză)
    Trupa Farouches, Colegiul Național “G. Ibrăileanu“, Iași
    Regia: Raluca Chiru
    Orele 18.30 / Sala “Aurel Luca”
    MEDEEA REDUX, după Neil LaBute
    Teatrul Ludic, Iași
    Regia: Aurel Luca
    Orele 19.30 / Sala Dublin
    ÎNTÂLNIRILE CLUBLUI LOGOS – Dezbatere cu tema “TINERII ȘI TEATRUL (DE) AZI”

 

Miercuri, 6 decembrie 2017

    Orele 17.00 / Sala Dublin
    METUM, după TEATRU DESCOMPUS, de Matei Vișniec
    Trupa Difainii, Iași
    Regia: Nicoleta Emacu
    Orele 18.00 / Sala “Aurel Luca”
    TREI SURORI, după A.P. Cehov
    Teatrul Ludic, Iași
    Regia: Aurel Luca
    Orele 19.30 /Sala Dublin
    POEM IRLANDEZ PENTRU VIOARĂ ȘI SUFLET, după John Kendrick
    Teatrul Ludic, Iași
    Regia: Aurel Luca
    Orele 20.30 / Sala Azur
    NUNTĂ ÎN GARĂ, de Dan Victor (spectacol-lectură)
    Teatrul Ludic, Iași

 

Joi, 7 decembrie 2017

    Orele 17.30 / Sala Gaudeamus
    ABATORUL DE HÂRTIE, după Călin Ciobotari
    Trupa So Fapte, Iași
    Regia: Ana Hegyi
    Orele 18.30 / Sala “Aurel Luca”
    DELIR ÎN DOI, ÎN TREI, ÎN CÂȚI VREI…, după Eugène Ionesco
    Teatrul Ludic, Iași
    Regia: Vera și Ionuț Nacu
    19.30 / Sala Gaudeamus
    STEAUA FĂRĂ NUME, de Mihail Sebastian
    TrupaMoft, Ploiești
    Regia: Antoneta Trifu
    21.00 / Sala Dublin
    ALMOST. MAINE, după John Cariani
    Teatrul Ludic, Iași
    Regia: Vera Nacu

 

Vineri, 8 decembrie 2017

    11.00 / Sala Azur
    WORKSHOP “Călătoria… Eu Sunt”
    cu Regizorul Dan Victor
    17.00 / Sala Dublin
    FANTEZII SAU ȘASE TINERI ÎN CĂUTAREA VÂNTULUI (spectacol nonverbal)
    Trupa Kamadeva, Liceul “M. Kogălniceanu”, Miroslava
    Regia: Silvia Nedelciuc
    18.15 / Sala Azur
    NUMAI MINCIUNI FALSE, de Tudor Mușatescu
    Teatrul Podul, București
    Regia: Marius Costache
    19.30 / Sala Dublin
    THE DYBBUK OR BETWEEN TWO WORLDS, după S. Ansky
    Teatrul Neve Eliezer, Tel Aviv (Israel)
    Regia: Ilan Shani
    21.00 / Sala Dublin
    FUCK YOU, EU.RO.PA !, după Nicoleta Esinencu
    Teatrul Ludic, Iași
    Regia: Vera Nacu

 

Sâmbătă, 9 decembrie 2017

    16.30 / Sala “Aurel Luca”
    FARMACIA, de Salahhé
    Teatrul Thespis, Timișoara
    Regia: Salahhé
    17.15 / Sala Azur
    FATĂ DE MĂRITAT, de Eugène Ionesco
    Grupul Skepsis, Alba-Iulia
    Regia: Viorel Cioflică
    18.00 / Sala Azur
    TOTUL DESPRE DRAGOSTE, de Iulian Tănase
    Teatrul Thespis, Timișoara
    Regia: Iulian Tănase
    19.00 / Sala Gaudeamus
    UMBRE TRANSPARENTE, spectacol de teatru-dans de Hugo Wolff
    Compania de dans Microbis, Sibiu
    20.00 / Sala Gaudeamus
    SPECTACOL IN MEMORIAM AUREL LUCA
    (evocări, muzică, dans, magie, teatru, emoție)

 

Teatru „Măturător de praf de stele” 25 noiembrie 2017, Sala Mare de Spectacole a Ateneului

Comedia „Măturător de praf de stele”

25 noiembrie 2017, Sala Mare de Spectacole a Ateneului, ora 19.00

 

Premiera comediei „Măturător de praf de stele”, are loc sâmbătă 25 noiembrie 2017, ora 19.00, în Sala Mare de Spectacole a Ateneului din Iași.

Cum ar fi sa poti vedea intr-o singura seara sapte personaje care defileaza in fata ta pe o scena a vietii? Asta se intampla in spectacolul ,,Maturator de praf de stele”, o comedie care surprinde viciile sistemice ale societatii si investigheaza modalitati de opozitie fata de acestea, desconspirind adaptarea la realitatea cotidiana ca pe o forma de abandon social. Spectacolul aduce in fata publicului o inlantuire de povesti de viata, care aparent nu au nicio legatura una cu cealalta, dar si o evolutie cameleonica a aceluiasi actor, care trece de la un personaj la celalalt. Sau, mai pe scurt, o demonstratie de virtuozitate actoriceasca, ambalata intr-o comedie spumoasa.

O comedie care incepe ca si un one man show si se termina intr-un one and ½ men show.

maturator-de-stele-ateneu-Iasi noiembrie 2017

Cuvantul regizorului: ,,A devenit un lucru atât de rar să întâlnești normalitatea… Dar eu încă mai am speranţe, pentru că poate să apară de nicăieri, chiar si de la niste personaje care cuprind in ele viciile vietii sau chiar din mijlocul nostru. Va dau intalnire la o comedie dinamica, gandita astfel incat sa tina publicul cu sufletul la gura, o radiografiere a societii in care traim sau pur si simplu o intalnire de suflet, in care sa mai si radem, sa facem haz de necaz. Este o intalnire cu publicul pe care mi-o doream de foarte mult timp. Cu siguranta, voi avea nevoie si de ajutorul vostru pentru a ne face seara memorabila, pentru ca publicul va lua parte activ la spectacol. Pentru mine, comunicarea cu voi este esentiala! Eu ma duc la teatru sa imi iau o gura de oxigen? Voi?“

O comedie de Andrei Ciobanu. Distributie: Andrei Ciobanu, Tudor Ostafie.

Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 15 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!