Teatru

Spectacol de teatru „Divorțul anului”, 29 mai 2022

Spectacol de teatru „Divorțul anului”

29 mai 2022, Sala Mare de Spectacole "Radu Beligan" a Ateneului Național

 

Ateneul Național din Iași vă invită Duminică, 29 mai 2022, de la ora 19.30 la spectacolul „Divorțul anului”, regia Ovidiu Cuncea!

În viața noastră, în piese de teatru, în seriale de televiziune, în emisiuni, se vorbește tot mai mult despre căsatoria modernă și despre libertatea de a avea parteneri în afara căsatoriei, rămânând în continuare în relația de soț/soție, sau chiar despre salvarea cuplului de la despărțire, prin întreținerea unor relații fugitive extraconjugale ale ambilor soți.

"Toate cuplurile care au încercat au eșuat lamentabil". Pana la urmă se dovedește că nu e o soluție pentru salvarea căsniciei, ci un drum către pierderea cuplului. „Divortul anului” este o piesă adaptată de insuși marele actor Ion Lucian, după o idee a unui film celebru în perioada anilor ’70 și readaptată după cerințele societății moderne.

Piesa tratează în mod comic și ironic, cu accente dramatice, relația soț- soție, a unor oameni ce se îndreaptă spre „a treia tinerețe” și care se află prinși în vârtejul „ipocriziei conveniențelor moderne”.

Spectacol de teatru Divortul anului la Ateneul National din Iasi

Regia este sub semnătura lui Ovidiu Cuncea, scenografia este creată de Gabi Albu și costumele realizate de Ellida Toma.
Pret bilet: 80-100 lei. Biletele vor putea fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului National din Iași, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00-16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

Spectacol de teatru „Baltagul”, 8 mai 2022

Spectacol de teatru „Baltagul”

8 mai 2022, Ateneul Național

 

Ateneul Național din Iași vă invită Duminică, 8 mai 2022, ora 11.00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” – Ateneul Național din Iași , la spectacolul „Baltagul”, având-o în rolul principal pe actrița Maia Morgenstern! Regia semnată de Toma Hogea!

„Baltagul” este o parafrază modernă a ,„Mioriței”,dacă vechea baladă dezvăluie atitudinea ciobanului în fața morții și a naturii, în romanul „Baltagul”, moartea ciobanului este răzbunată, crima își primește pedeapsa, nu de la procurorul societății, ci de la exponentul poporului – Vitoria Lipan – care este, în același timp: victimă, „procuror” și „judecător”!

Vitoria Lipan, întruchipează frumusețea morală a poporului român, ea este o munteancă hotărâtă și activă, cu o mare putere de stăpânire, care vorbește cu „glas de dulceață” sau cu duritate. Este foarte atentă și cu un spirit de observație deosebit, face față situațiilor cele mai încurcate, înțelege repede, judecă solid și acționează prompt. Una din calitățile majore este capacitatea stăpânirii de sine. Deși are o intensă viață interioară, Vitoria își stăpânește pornirile și are manifestări adecvate, scopului propus. Vitoria Lipan, reușește să conducă ancheta împotriva făptașilor și manevrează pe omul stăpânirii (subprefect).

Discuția ei cu subprefectul este o capodoperă a insinuării și arată clar superioritatea inteligenței acestei femei!

„Politețea ceremonioasă, gestul sobru și cumpănit sunt manifestări ale unei societăți cu osatură etică fermă, în care gesturile violente, vorbăria necontrolată sunt condamnate cu dispreț” (George Călinescu).

Vitoria Lipan are predecesoare în literatura română: Vidra, doamna Chiajna, Ana din „Năpasta”, ceea ce o deosebește pe Vitoria de predecesoarele ei este puritatea ei morală. Vitoria Lipan este un anchetator abil, care conduce acțiunea nu numai cu tact și perseverență dar și cu un simț al dreptății. Ea adună dovezi, verifică, judecă și nu acționează decât atunci când vina lui Bogza și Cuțui e clară. Vitoria este mai mult decât un anchetator abil, ea apără principiul dreptății, dreptul la viață, respectul prieteniei și al cuvântului dat!

Spațiul de joc, trebuie să oglindească starea lăuntrică a personajelor: angoasele, obsesiile și frământările acestora, totul trebuie transpus scenic sub semnul simbolurilor și nu a imitației. Coloana sonoră va susține fiece moment, cu preponderență drumul/ traseul Vitoriei spre descoperirea adevărului, totul într-un crescendo, culminând cu bocetul Vitoriei (prăpastia/ râpa unde este descoperit Nechifor Lipan) și binențeles, finalul spectacolului.

spectacol de teatru Baltagul la Ateneul National din Iasi 8 mai 2022

Adaptare scenică și Regie -Toma Hogea
Scenografie– Alina Dincă Pușcașu
Muzica – Cari Tibor
Video design– Andrei Cozlac
Asistent regie – Erica Moldovan
Distribuție:
MAIA MORGENSTERN – Vitoria Lipan
Alexandra Paftală – Baba Maranda
Răzvan Grosu – Gheorghiță Lipan
Cezara Fantu – Minodora Lipan
Dumitru Florescu – Calistrat Bogza, Toma Macovei
Codrin Dănilă – Preotul Dănilă, Ilie Cuțui
Erica Moldovan – Maria Vasiliu
Florin Gorgos – Iorgu Vasiliu, Funcționarul, Hoț
Alin Zară – Subprefectul
Dani Popa – Mitrea, Neamțul
Gelu Ciobotaru – Moș Pricop, Prefectul
Mara Lucaci – Hoț
Mariana Dumitrache – Baba Dochia
Mălina Balcan – O femeie

Cu participarea actorului Teo Corban în rolul Nichifor Lipan.

Spectacol de teatru "Visul American”, 27 aprilie 2022

Spectacol de teatru "Visul American”

27 aprilie 2022, Teatrul Național "Vasile Alecsandri"

 

,,Visul American” (“Drinking in America”) de Eric Bogosian, în regia Iarinei Demian, este cea mai recentă premieră a Teatrului de Comedie din București. Producția pleacă în primul turneu național post-pandemie, care va avea loc între 2 aprilie și 18 mai, în 17 orașe din România.

One-man show-ul lui Tudor Chirilă reprezintă un adevărat tur de forță, în care cele nouă monologuri ce compun textul se transformă în tot atâtea personaje a căror interpretare remarcabilă oferă publicului, timp de o oră și jumătate, o radiografie brutal de sinceră, comică și cinică a Americii și a lumii în care trăim. Este un spectacol de o actualitate frapantă.

Iarina Demian pune în scenă un spectacol modern în care un ecran multimedia de 25 de metri pătrați devine când decorul, când partenerul unui Tudor Chirilă excelent condus regizoral.

Aplaudat deopotrivă de public și de critica de specialitate, succesul Visului American s-a contorizat rapid în reprezentațiile sold-out și în recordul din luna decembrie 2021, când 9 reprezentații au fost vândute integral în mai puțin de o zi (peste 1200 de bilete).

De ce trebuie să vezi Visul American?

Andreea Esca: ,,A fost genial! De altfel, mă așteptam să fie, dar a fost peste așteptări.”

Călin Goia, solist Voltaj: ,,Mi-a plăcut la nebunie! Trebuie să-l mai revăd ca să pot să-l înțeleg pe deplin și să-l apreciez la adevărata valoare. Oricum, impresionant!”

Răzvana Niță, critic de teatru: ,,Spectacolul „Visul american” e o mini enciclopedie umană contemporană!”

Răzvan Burileanu, Liternet, critic de teatru: ,,(…) înfioară și crispează, încântător și terifiant, de-ți îngheață aplauzele pe mâini!”

Mircea M. Ionescu, critic de teatru: ,,(...) un final absolut răvășitor. Un Recital de gală al lui TUDOR CHIRILĂ!”

spectacol de teatru Visul American 27 aprilie 2022

Tudor Chirilă: ,,Teatrul este efemer. Energia care se naște din relația public actor este unică. Ea nu poate fi fixată pe niciun suport. Nu poate fi transmisă de o cameră video. Teatrul se naște, trăiește și moare. Și apoi vine alt spectacol, alt teatru. De aia orice actor își dorește să arate un spectacol cât mai multor oameni. Să se asigure că el a fost văzut și că oamenii ăia vor ține minte seara aia specială. Plecăm în turneul ăsta într-un moment dificil pentru lume și pentru cultură, dar nu e bucurie mai mare decât să știm că am revenit la normalitatea unor săli care pot fi umplute de public. Și cred că publicul din țară a fost destul de mult privat de teatru. E timpul să-și ia revanșa. So, here we are :) Visul American este oglinda în care trebuie să avem curaj să ne uităm cu toții.”

Iarina Demian: ,,În fiecare oraș publicul este diferit și trebuie să-l cucerești fără să faci concesii. În fiecare oraș trebuie să te simți acasă și să-i convingi pe spectatori să interpreteze ideea spectacolului tău în toată complexitatea lui. Trebuie să-i faci pe spectatori ,,să trăiască din punct de vedere estetic”. Spectacolul trăiește prin spectator. Edward Albee pretinde că publicul este întotdeauna inteligent, iar noi trebuie să fim responsabili. ”

"Visul American” este un spectacol de Iarina Demian cu Tudor Chirilă;
Scenografie și costume - Irina Moscu;
Lighting Design - Daniel Klinger;
Video design - Dilmana Iordanova.
Producătorul spectacolului este Teatrul De Comedie.

În timpul spectacolului se folosesc lumini stroboscopice, care pot afecta persoanele cu epilepsie sau sensibilitate la acest tip de lumină.

Biletele se pot achiziționa exclusiv online de pe platforma www.iabilet.ro, https://www.iabilet.ro/bilete-visulamerican/ .

Accesul la spectacol este permis persoanelor cu vârsta de peste 16 ani.

Turneul este organizat de Agenția de Vise și Fundația Artest, susținut de Rock FM, Magic FM, Kiss FM, Republica, VOYO și comunicat de agenția Magic Maker Communication.

 

Spectacol de teatru „Farmazonul din Hârlău”, 29 martie 2022

Spectacol de teatru „Farmazonul din Hârlău”

29 martie 2022, Ateneul Național din Iași

 

Marți, 29 martie 2022, ora 19:00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”, vă invităm la spectacolul „Farmazonul din Hârlău”, regia Ion Sapdaru!
Junele Vasile Alecsandri se întoarce la sfârșitul anilor 30 ai secolului al XIX-lea din Franța înaripat de idei moderne, dar și cu adânci impresii adunate din sălile de teatru frecventate cu tenacitate la Paris. Găsește în țară o stare jalnică a teatrului. Puținele trupe oferă publicului din Iași reprezentații căznite cu un nivel artistic extrem de precar. Își dau concursul câteva trupe străine în săli improprii iar repertoriul este total rupt de realitatea românească. Vodeviluri franțuzești, piese bulevardiere și operete italienești, doar asta putea să vadă publicul ieșean. Cea mai mare problemă era însă limba română. Majoritatea publicului priveau cu scepticism chiar și ideea de spectacol în limba română. Se susținea că limba română nu este potrivită pentru un act teatral.

Alecsandri își propune ca scop să spulbere aceste idei retrograde și pentru asta, alături de M. Kogălniceanu și C. Negruzzi purced la înființarea Teatrului Național. Dintr-un entuziasm fără seamăn Alecsandri scrie „Farmazonul din Hârlău” care, cu toate imperfecțiunile sale, este o piesa originală, bine închegată și poate fi considerată piesa cu care s-a născut Teatrul Național în România. Alecsandri, grăbit fiind să dea pentru proaspăt înființatul teatru o piesă, scrie cu repeziciune „Farmazonul din Hârlău”, iar pe 18 noiembrie 1840, piesa scrisă într-un stil simplu și conform atât cu gradul de educație al publicului cât și cu talentele începatoare a noilor amatori de teatru autorului, este jucată pe scena Teatrului Național, fiind la cortina finală ovaționată îndelung de către spectatori. Spectatorii au simțit că se află în pragul unui eveniment important. Evenimentul este într-adevăr uriaș! În seara aceea a răsunat pe scenă graiul românesc și puțini, probabil, au fost cei cărora nu le-a plăcut. Prin această reprezentație s-a săvârșit un pas determinant pentru viitorul artei teatrale românești. Limba română câștigă o bătălie grea pe propriul său teritoriu.

Farmazonul din Hirlau la Ateneul National din Iasi martie 2022

Regia: Ion Sapdaru
Decor: Cătălin Târziu
Costume: Alina-Dincă Pușcașu
Mișcare: Alice Veliche
Aranjament muzical: Daniel Mușetoiu
Asistenți regie: Radu Mihoc, Francisc Bucur
Lumini: Florin Simion, Cristian-Gabriel Bortoș
Sonorizare: Robert Mihalache

Distribuție:
Florin Gorgos – Pestriț, Gelu Ciobotaru – Titirez, Alin Zară – Leonil, Alexandra Paftală – Aglăița, Mălina Balcan – Zizi, Iuliana Budeanu – Garofa, Dani Popa – Slugerul Gânganu, Codrin Dănilă – Frantz Macson, Dumitru Florescu – Comisarul, Răzvan Grosu – Milescu, Iulian Lungu – Trântescu, Toma Rîșca – Vasile Petre, Sapojnic – Grigore

Pe scurt despre „Farmazonul din Harlau”: un tânăr aspirant la mâna fiicei slugerului Ganganu, pe nume Pestriţ, care vine de la Hârlău, nimereşte pe mâna câtorva boiernaşi ieşeni dornici de distracţie şi de pertreceri pe gratis. Pestriţ vine cu două scopuri la Iaşi: să se însoare şi să intre în societatea… farmazonilor. Este stranie această dorinţă a unui boiernaş de la ţară și constituie de fapt deliciul acestei mici piese. Pentru a împiedica logodna lui Pestriţ, aceşti mici escroci de la Iaşi se dau drept o societate francmasonă şi se obligă să-l primească pe Pestriţ în rândurile lor.
Comedia capătă valenţe groteşti prin felul cum îşi închipuie bonjuriștii ceremonia de primire în loja masonică. Ceremonia se desfăşoară, unde altundeva, decât in pivniţă. Naivul Pestriţ este supus la aşa zisele încercări ale lojei, este pălmuit, invocă trăsnetul, se întâlneşte pe tărâmul morţii cu alţi pretendenţi la loja masonică, care rătăcesc de săptămîni întregi şi nu-şi găsesc salvarea. Într-un final Pestriţ îşi pierde drepturile de logodnic şi mai află că de fapt i s-a făcut o farsă şi nu este nici farmazon. Îndurerat, Pestriţ se întoarce la Hârlău.
O poveste scrisă cu mult nerv si umor.

Cu ”Farmazonul din Hârlău”, comedie în trei acte, începe istoria acestui teatru. Premiera a avut loc într-o zi de luni, 18 noiembrie 1840 și cu această ocazie a fost lansată și cartea, cu legătură de epocă, cotor și colțare de piele. Cartea are 50 de pagini, este scrisă în limba română, dar cu caractere chirilice.
Deci, în 2020 se fac 180 de ani de la scrierea si montarea piesei . Regia a fost a lui Costache Caragiale, unchiul lui Ion Luca Caragiale. Aceasta data este consemnată ca începutul Teatrului National și prima piesă romanească jucată la Teatrul National în România.
Bilete pe: https://www.ateneuiasi.ro/class/farmazonul-din-harlau-5/ sau la casieria Ateneului! Vezi mai puţin

Spectacol de teatru „Baltagul”, 20 Martie 2022

Spectacol de teatru „Baltagul” 

20 Martie 2022, Teatrul Național din Iași

 

Ateneul Național din Iași vă invită Duminică, 20 Martie 2022, ora 11:00, în Sala Mare a TEATRULUI NAȚIONAL IAȘI, la spectacolul „Baltagul”, având-o în rolul principal pe actrița Maia Morgenstern! Regia semnată de Toma Hogea!
„Baltagul” este o parafrază modernă a ,„Mioriței”,dacă vechea baladă dezvăluie atitudinea ciobanului în fața morții și a naturii, în romanul „Baltagul”, moartea ciobanului este răzbunată, crima își primește pedeapsa, nu de la procurorul societății, ci de la exponentul poporului – Vitoria Lipan – care este, în același timp: victimă, „procuror” și „judecător”!

Vitoria Lipan, întruchipează frumusețea morală a poporului român, ea este o munteancă hotărâtă și activă, cu o mare putere de stăpânire, care vorbește cu „glas de dulceață” sau cu duritate. Este foarte atentă și cu un spirit de observație deosebit, face față situațiilor cele mai încurcate, înțelege repede, judecă solid și acționează prompt. Una din calitățile majore este capacitatea stăpânirii de sine. Deși are o intensă viață interioară, Vitoria își stăpânește pornirile și are manifestări adecvate, scopului propus. Vitoria Lipan, reușește să conducă ancheta împotriva făptașilor și manevrează pe omul stăpânirii (subprefect).
Discuția ei cu subprefectul este o capodoperă a insinuării și arată clar superioritatea inteligenței acestei femei!

„Politețea ceremonioasă, gestul sobru și cumpănit sunt manifestări ale unei societăți cu osatură etică fermă, în care gesturile violente, vorbăria necontrolată sunt condamnate cu dispreț” (George Călinescu).
Vitoria Lipan are predecesoare în literatura română: Vidra, doamna Chiajna, Ana din „Năpasta”, ceea ce o deosebește pe Vitoria de predecesoarele ei este puritatea ei morală. Vitoria Lipan este un anchetator abil, care conduce acțiunea nu numai cu tact și perseverență dar și cu un simț al dreptății. Ea adună dovezi, verifică, judecă și nu acționează decât atunci când vina lui Bogza și Cuțui e clară. Vitoria este mai mult decât un anchetator abil, ea apără principiul dreptății, dreptul la viață, respectul prieteniei și al cuvântului dat!

Teatru Baltagul Teatrul national din Iasi martie 2022 

Spațiul de joc, trebuie să oglindească starea lăuntrică a personajelor: angoasele, obsesiile și frământările acestora, totul trebuie transpus scenic sub semnul simbolurilor și nu a imitației. Coloana sonoră va susține fiece moment, cu preponderență drumul/ traseul Vitoriei spre descoperirea adevărului, totul într-un crescendo, culminând cu bocetul Vitoriei (prăpastia/ râpa unde este descoperit Nechifor Lipan) și binențeles, finalul spectacolului.
Adaptare scenică și Regie -Toma Hogea
Scenografie– Alina Dincă Pușcașu
Muzica – Cari Tibor
Video design– Andrei Cozlac
Asistent regie – Erica Moldovan

Distribuție:
MAIA MORGENSTERN – Vitoria Lipan
Alexandra Paftală – Baba Maranda
Răzvan Grosu – Gheorghiță Lipan
Cezara Fantu – Minodora Lipan
Dumitru Florescu – Calistrat Bogza, Toma Macovei
Codrin Dănilă – Preotul Dănilă, Ilie Cuțui
Erica Moldovan – Maria Vasiliu
Florin Gorgos – Iorgu Vasiliu, Funcționarul, Hoț
Alin Zară – Subprefectul
Dani Popa – Mitrea, Neamțul
Gelu Ciobotaru – Moș Pricop, Prefectul
Mara Lucaci – Hoț
Mariana Dumitrache – Baba Dochia
Mălina Balcan – O femeie
Cu participarea actorului Teo Corban în rolul Nichifor Lipan.
Bilete pe: https://www.ateneuiasi.ro/.../baltagul-cu-maia.../ sau la casieria Ateneului

 

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!