Cum sa ne ferim de raceala de toamna

Cum ne ferim de raceala de toamna

A venit toamna si inevitabil numarul persoanelor racite a crescut simtitor, raceala fiind o boala de sezon si asta deoarece in aceasta perioada, persoanele petrec mai mult timp in casa, fapt ce contribuie la contaminare, deoarece organismul nu face fata la variatiile de temperatura. Mai mult, in anotimpul rece aerul este mult mai uscat, ceea ce face ca mucoasa nazala sa fie exterm de uscata, iar in aceste conditii este mai putin eficienta in lupta impotriva virusurilor si favorizeaza aparitia racelii. Trebuie sa fiti atenti insa sa nu va imbolnaviti de gripa si nu de o simpla raceala .Simptomele unei raceli se limiteaza la secretii nazale, stranuturi, tuse, usturime in gat, dureri de cap, o stare generala proasta.

Primul semnal de alarma in depistarea gripei este febra, insotita de frisoana, transpiratie, dureri musculare si articulare, dureri in gat, dureri de cap si o slabiciune in tot corpul. Boala debuteaza la 24 de ore de la contractarea virusului.

cum-tratam-raceala

Cel mai simplu mod de prevenirea al racelii si gripei este sa aveti un program ordonat de viata, cu odihna suficienta, miscare moderata si cat mai putin stres. De asemenea o alimentatie echilibrata, din care fructele si legumele sa nu lipseasca, iti asigura vitaminele si mineralele necesare pentru un sistem imunitar echilibrat, in forma.De asemenea persoanele care mananca zilnic ceapa si usturoi racesc foarte rar sau deloc.

Ar fi indicat sa renuntati la fumat deoarece toxinele introduse in organism slabesc capacitatea de refacere, distrug stocurile de vitamina C si de antioxidanti. Mananca cat mai putine dulciuri si grasimi, deoarece zaharul si grasimile in exces incarca organismul cu toxine si, astfel, il impiedica sa lupte impotriva infectiilor.

Tratament

Tratamentul racelii urmareste ameliorarea simptomelor si nu vindecarea bolii si nu se face cu antibiotice pentru ca raceala se transmite printr-un virus si nu printr-o bacterie, antibioticele neavand niciun efect. Pentru tratamentul racelii se folosesc:

- medicamente care trateaza durerile de cap si febra usoara;
- decongestionante nazale, sunt indicate numai adultilor;
- sirop de tuse, insa trebuie sa se tina seama ca tusea in sine este benefica daca se manifesta cu expectoratii deoarece permite expulzarea secretiilor.

Este indicat ca tratamentul sa fie recomandat de un medic de specialitate, pentru a va prescrie siropuri si medicamente pentru stadiul in care se afla sanatatea dumneavoastra.

Pentru tratarea racelii puteti folosi si tratamente naturiste

 
Mancati supa de pui, deoarece reduce la jumatate procesele inflamatorii; pentru a transpira mai usor toarna 1-2 picaturi de ulei de menta pe o batista si apoi inhaleaza; daca raceala nu este intr-un stadiu avansat, poti face baie cu sare, astfel, pune 2 pumni de sare in cada cu apa fierbinte;
Se poate folosi si un amestec de 6 linguri de otet in 1/2 litri de apa, care se pune pe o pereche de sosete si care se incalta in picioare, pe deasupra punandu-se o pereche de sosete uscate.

Complicatii:

O raceala care dureaza mai mult de 2 saptamani poate determina afectiuni importante.
Principalele afectiuni dobandite: sinuzita; otita medie; bronsita; faringita; pneumonie.

De asemenea, raceala poate reactiva virusul herpes simplex, care cauzeaza herpes labial sau herpes genital.

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!