Alimente care provoaca balonare si gaze
Balonarea este o acumulare de gaze in cantitate mai mare decat in mod normal in intestine, care provoacă o senzaţie neplacută. De obicei balonarea apare, in general, datorită unui regim alimentar neadecvat nevoilor personale. Când durerile provocate de gaze te impiedică să-ţi indeplineşti activităţile de zi cu zi, atunci ai putea avea nevoie de o atenţie medicală. Totodată, trebuie să afli ce alimente iţi provoacă balonare şi gaze, pentru a putea reduce sau preveni aceste senzaţii neplăcute.
Balonarea este adesea asociată cu:
- consumul de alimente bogate în grăsimi.
- stres sau anxietate.
- fumat.
- boli gastro-intestinale, obstrucţie sau colon spastic, boli ce prezintă dureri abdominale sau crampe şi modificări ale funcţiei intestinale.
Alimente care trebuie evitate, deoarece pot provoca balonare si gaze
Pentru a reduce foarte mult balonarea, incearcaţi să evitaţi sau să reduceţi consumul de alimente care produc gaze. Cei mai mulţi carbohidraţi produc gaze, următoarele alimente fiind principalii factori care oferă senzaţia de balonare:
- fasolea;
- broccoli;
- varza de Bruxelles;
- bomboanele tari;
- piperul;
- guma de mestecat;
- anumite fructe, cum ar fi merele, perele şi piersicile;
- varza;
- băuturile carbogazoase;
- conopida;
- fasolea Lima;
- linte;
- ceapă;
- salata verde.
De asemenea, trebuie sa evitaţi alimentele acide, cum ar fi tomatele şi produsele din tomate, fructele citrice, cireşele, oţetul alb, oţetul roşu, strugurii, pomelo, portocalele, lămâile, lime, ananasul, etc.
Limitaţi consumul de alimente fierbinţi şi picante, mai ales condimentele iuţi deoarece alimentele fierbinţi şi condimentate pot acţiona ca un catalizator pentru secreţia de acid în digestie, producând balonare şi gaze.