Primul ajutor in caz de inec

 

Primul ajutor in caz de inec

 

Pe timpul verii marea majoritate dintre noi merge să se răcorească la piscină, la ştrand sau la mare. Foarte mulţi din cei care se aruncă în valuri nu stăpânesc prea bine inotul şi nu de puţine ori auzim de persoane care s-au inecat. Si nu de puţine ori persoanele care s-au inecat ar fi trăit dacă cei care erau prin preajmă ar fi ştiut cum să ii salveze.

Cum se cara victima unui inec

Iată în continuare ce trebuie să faceţi în cazul în care sunteţi puşi în situaţia de a ajuta pe cineva care se ineacă.

Primul pas în cazul în care incercaţi să salvaţi o persoană de la inec este indepărtarea ei din apă. Dacă nu stiţi să inotaţi bine cel mai bine ar fi să vă abtineţi să săriţi in apă, mai ales dacă persoana care se ineacă este conştientă. Sub panica momentului, în incercarea de supravieţuire, ea se poate agăţa de salvator, făcându-i acestuia imposibilă deplasarea. In astfel de cazuri, viaţa ambelor persoane este pusă în pericol. O soluţie de eliberare este scufundarea în apă pentru cateva secunde. In astfel de cazuri cel mai bine e să chemaţi pe cineva care este un foarte bun inotător. E bine ca salvatorul să se apropie prin spatele victimei şi, apucând-o de păr sau de subrat, să o tragă la mal având grijă să ii menţină capul deasupra apei. Dacă victima şi-a pierdut cunoştinţa, manevrele de respiraţie artificială sunt necesare incă inainte de ieşirea din apă.

 

După ieşirea din apă se trece la acordarea primului ajutor

Eliberarea căilor respiratorii presupune eliminarea lichidului restant după ieşirea din apă, lichid responsabil de realizarea blocajului. Eliminarea lichidului se realizează prin aşezarea victimei pe un plan solid, în poziţia lateral, de preferinţă cu capul poziţionat mai jos decat picioarele. Dacă respiraţia este prezentă, victima se şterge cu un prosop uscat, se incălzeşte si i se dă de băut lichid fierbinte. Dacă persoana este in stop cardiorespirator, se incepe executarea masajului cardiac şi a respiraţiei gură-la-gură.

In urma metodelor de resuscitare, chiar dacă victima işi recapătă cunoştinţa, mersul la medic este absolut necesar. Fiind ţinută sub observaţie, este prevenită apariţia inecului secundar, caracterizat prin edem pulmonar, insuficienţă respiratorie, oprirea respiraţiei şi apoi a inimii.

Ce facem in cazul în care o persoană cade în apă şi nu ştie să înoate?

  • Cel mai simplu este să i se arunce un colac de salvare
  • Dacă salvatorul ştie să inoate trebuie să meargă imediat în ajutorul ei (dacă salvatorul nu ştie bine să inoate nu trebuie să riste să intre in apă după victimă pentru că s-ar putea ineca şi el - salvatorul poate arunca capătul unei funii sau ii poate intinde un băţ lung de care victima să se prindă.)
  • Inainte de a sări în apă salvatorul işi va lăsa cateva obiecte de imbracaminte care l-ar putea incomoda la inot, mai ales incaltamintea.
  • Se ţine victima cu braţul astfel incât bărbia acesteia să fie la suprafaţa apei
  • Daca victima este lovită la cap sau la coloana este necesar să fie tinută astfel incât să stea cu trunchiul drept, la fel şi cu zona gât-cap şi incet va fi adusă afară din apă. Ideal ar fi să fie pusă pe o suprafaţa plană care să plutească pe apă (pe o scândură care este dreapta şi tare) şi adusă spre mal.
  • Dacă se aduce o barcă langă victimă ea poate să se ţină de marginea acesteia şi adusă la mal (nu este indicat să se mute victima în barcă deoarece există pericolul ca barca să se rastoarne şi ambele persoane să ajunga in apă).
  • Dacă se observă in apă că victima nu respiră i se face respiraţie gură la gură chiar inainte de a o aduce la mal.
  • Compresii toracice se fac doar dacă victima este asezată pe o suprafaţă plană, dacă exista posibilitatea de a o pune intr-o barcă.
  • La mal se intinde victima pe loc drept, se verifică dacă este conştientă sau nu, dacă are puls şi bătăi cardiace, dacă deschide ochii şi dacă respiră.
  • Se aşează victima în poziţia de siguranţă şi anume: va fi intinsă pe burtă, cu bratşele intinse la nivelul umerilor şi indoite, piciorul indoit in unghi drept fata de bazin si capul intr-o parte. Astfel victima va putea elimina apa inghitita si va avea caile aeriene libere.
  • Dacă are căile respiratorii obstruate i se aplică manevra de dezobstrucţie şi anume: se prinde victima din spate apăsând cu măinile strânse pumn la nivelul stomacului pentru a o ajuta să elimine apa din plămţni sau stomac.
  • Dacă este inconştientă şi nu respiră i se pune o haină sub omoplaţi pentru a-i ţine capul puţin spre spate, i se face respiraţie gură la gură şi masaj de resuscitare.

Sfaturi pentru a preveni inecul

  • - Nu vă avântaţi în situaţii dificile, mai ales dacă nu sunteţi foarte siguri pe abilităţile dumneavoastră.
  • - Supravegheaţi in permanenţă copiii!
  • - După o expunere indelungată la soare, nu vă aruncaţi în apă cu capul inainte. Diferenţa de temperatură poate duce la deces. In general, intrarea în apă se face treptat. Udaţi-vă initial corpul pentru a-l obişnui cu noua temperatură. Nu uitaţi de zona cefei la nivelul căreia se află o serie de artere sensibile la modificările de temperatură!

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!