Cum ne protejăm de gripă și răceală
Două dintre bolile care afectează o mare parte dintre noi in sezonul rece sunt răceala și gripa. Desi se aseamănă foarte mult intre ele există diferențe, prin faptul că cea dintâi afectează pe o durată mai scurtă şi într-un mod mai puţin agresiv organismul decât gripa, care are o durată de manifestare lungă şi poate prezenta episoade severe de afectare a organismului. In cazul gripei corpul duce o lupta susţinută împotriva bolii, iar acest lucru poate pune imunitatea organismului în pericol.
Principalele simptome care fac diferenţa între răceală și gripă sunt:
Răcela debutează cu stări de oboseală, dureri de cap şi de gât, strănut, urmate de creşterea consistentei mucozităţilor nazale şi modificări de culoare a pielii, care capătă un aspect palid. Aceasta este provocată de rinovirusuri care afectează nasul, gâtul sau căile respiratorii superioare.
Răceala poate fi contractată pe tot parcursul anului, în special vara.
Gripa spre deosebite de raceală debutează brusc şi violent, cu febră, care ajunge la 39-40 de grade, care este deseori însoţită de stări de oboseală, dureri oculare, frisoane, tuse uscată, dureri puternice de cap şi roşu în gât. Alaturi de febra poate dura de la 3 până la 5 zile poate fi prezenta tusea care poate avea o durată de manifestare până la două luni, persistând chiar şi după dispariţia celorlalte simptome. Durerile musculare sunt mult mai acute decât în cazul răcelii, iar frisoanele sunt însoţite de dureri abdominale şi ale oaselor, precum şi senzaţie de usturime a ochilor. Gripa poate proveni in urma unor epidemii.
Gripa spre deosebire de răceală este mult mai des întâlnită în intervalul noiembrie-februarie, in aceasta perioada rece a anului sistemul imunitar este sensibil şi organismul necesită o îngrijire mai atentă.
Iată in continuare câteva măsuri simple care pot preveni imbolnăvirea:
In cazul gripei cea mai eficientă metodă de a vă proteja pe voi și pe cei din jur este vaccinarea antigripală.
Nu stranutați sau tușiți in mâini indicat fiind folosirea un servețel de unică folosință care să fie aruncat după utilizare.
Spălați-vă pe mâini pentru că in majoritatea cazurilor de gripă aceasta se transmite prin contact direct cu persoane bolnave sau indirect, prin intermediul suprafețelor.
Nu vă atingeți fața căci virusurile gripale si paragripale intră in organism prin ochi, nas și gură.
Beți multe lichide pentru că apa ajută la detoxifierea organismului pe măsură ce hidratează.
Faceți mișcare, exercițiile fizice punând sângele in mișcare, crescând frecvența cardiacă, imbunătățind transferul de oxigen de la plămâni în sânge și măresc imunitatea organismului.
Mâncați sănătos oferindu-i organismului o gamă largă de alimente naturale care să-l ajute să lupte cu infecțiile. Mâncați alimente colorate, bogate în vitamine și antioxidanți.