Plante anti-stres

 

Plante antistres

 

Trăim într-o perioadă în care stresul îşi face din ce in ce mai des simţită prezenţa, acest lucru ducând la o stare generală proastă, care vă poate afecta viaţa cotidiană. Dacă simţiţi că este din ce în ce mai greu să faceţi faţă stresului zilnic este bine sa consumaţi ceaiuri din plante medicinale care ajuta la calmare si sunt anti-stres. Iată o selecţie a plantelor care sunt folosite în mod tradiţional datorită proprietăţilor lor calmante şi anti-stres.  

Din multitudinea de plante medicinale vă prezentăm cele mai comune, uşor de găsit şi pe care le puteţi cultiva şi la voi acasă şi care vă vor ajuta să va în lupta cu stresul zilnic.

Teiul (Tilia platyphyllos). Este o plantă ideală pentru orice tip de problemă a sistemului nervos, pentru migrene şi insomnii, fiind recomandat intr-o multime de probleme de sănătate anxietate (stări de teamă fără nici un motiv aparent), iritabilitate nervoasă,isterie, cosmaruri. Teiul se recomandă şi pentru a înlătura febra, gripa şi răceala. Are un gust dulce, care este apreciat chiar şi de către copii.

Muşeţelul (Camomilla recitita). Muşeţelul este o plantă calmantă şi sedativă, un ceai de muşeţel luat înainte de culcare are proprietatea de a ţine insomnia la distanţă.De asemenea muşeţelul este bun pentru calmarea migrenelor, este eficient contra afecşiunilor dinţilor

Lavanda (lavandula augustifolia). Lavanda este o plantă cu o acţiune tonifiantă asupra sistemului nervos şi care vă ajută să luptaţi împotriva depresiei. De asemenea, lavanda calmează durerile de cap, favorizează somnul şi calmează spasmele digestive.

Lavanda este folosita in combaterea stresului

Valeriana ( Valeriana officinalis). Valeriana este planta care are cel mai puternic efect calmant dintre toate plantele ea putând sa vă ajute când aveţi

- insomnii şi tulburări de somn asigurând o creştere a perioadei de somn profund;
- stări de excitabilitate nervoasă şi psihică;
- astenie nervoasă;
- crize de nervi, isterie;
-  stări de stres şi teamă;
- dureri de cap, tremurături;
- şocuri emotive, anxietate, oboseală;

Ovăzul (Avena Sativa). Ovăzul este o plantă calmantă şi nutritivă. Aceasta previne depresia şi tonifică sistemul nervos. De asemenea, ovăzul este o plantă care facilitează somnul.

Iarba mâţei (Nepeta cataria). Este o plantă foarte apreciată datorită capacităţii sale de a alunga stresul, fiind un excelent calmant nervos,ea fiind recomandată şi contra durerilor de cap, care apar pe fond de stres şi de suprasolicitare.

Iarba mâţei este indicată:
- contra insomniei;
- contra tulburărilor digestive care apar pe fond nervos;
- contra tulburărilor de memorie post-traumatice:
- precum şi contra tulburărilor de memorie produse de problemele vasculare cerebrale.

Melisa – roiniţa sau iarba stuparului (Melissa officinalis). Melisa este şi ea o plantă minunată datorită proprietăţilor sale antispasmodice, calmante, antidepresive şi sedative. Melisa se recomandă şi în cazul problemelor digestive, la fel ca şi toate celelalte plante amintite anterior. Mirosul său de lămâie şi gustul său dulce o fac ideală pentru infuzii.

Melisa planta pentru combaterea insomniei si anti-stres

Passiflora (Passiflora incarnata). Passiflora este o plantă cu efecte sedative şi antispasmodice, fiind cel mai adesea folosită în combinaţie cu alte plante. Passiflora actionează ca un analgezic de mare ajutor în durerile de cap, de spate, de dinţi şi chiar menstruale. O cană cu ceai de Passiflora vă va ajuta foarte mult dacă o veţi consuma incă din primele clipe in care simţiţi apariţia durerii.

Gura lupului (Scutellaria laterifolia). Este o plantă care are efect calmant si astfel contribuie la eliminarea durerilor de cap, a tulburărilor de somn, în calmarea crizelor nervoase şi ajută la buna funcţionare a sistemului nervos. Este de asemenea utilizată pentru proprietăţile sale relaxante asupra sistemului nervos central, fiind recomandată şi pentru ameliorarea sindromului premenstrual. 

Rozmarinul ( Rosmarinus officinalis). Această plantă culinară are o acţiune tonică în caz de oboseală, nervozitate, anxietate, depresie şi insomnie. Aceasta este benefică pentru ansamblul sistemului nervos şi înlătură problemele digestive.

Cum trebuie să folosiţi aceste plante?

Cea mai indicată metodă e realizarea unei infuzii (ţineţi plantele la infuzat 10 - 15 minute) din care beţi 1-3 ceşti pe zi. Atenţie însă la valeriană care nu miroase prea frumos şi care nu are un gust prea plăcut.

Aceste plante le puteţi găsi şi sub formă de picături sau capsule.

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!